Kulturarven
Sparrok har selv valgt å ta del i familiebedriften som voksen. Selv om valget var hennes enn og alene, så er det likevel noe hun ikke kunne fri seg helt fra. Det hviler et stort ansvar på hennes unge skuldre.
Familien jobber samlet. Her samarbeider Ellen-Sara og pappa Tor Enok om øremerking av kalv. – Jeg vet at jeg bærer på en fantastisk fin kulturarv, om jeg ikke bærer den videre, så er det ingen andre som gjør det. Den kunnskapen jeg lærer av mine foreldre og besteforeldre, blir borte om jeg ikke lærer den videre til neste generasjon.
Hun forteller engasjert om at alle områdene har sine unike tradisjoner og måter å gjøre ting på. Den intuitive læringen som hun ikke har språk for, som må erfares. Derfor er historiene så viktige, og de må fortellers videre.
– En kan ikke lære faget ved å google det eller å se på youtube som man kan om mye annet. Det er så forskjellig fra områdene til område. Vi har ulike tradisjoner fra de i Røros og de i Kautokeino. Man må lære seg sine områder. Derfor er de gamle så viktige, og det forteller om vær og vind, hvor reinen er når det blåser øst eller vest. En gammel reingjeter blir aldri pensjonist, det er et ord som brukes så fint, men de deltar i næringa på ulike måter til den dagen de går bort.
Lassojente
I drifta har alle i familien sine viktige oppgaver. Foreldrene til Sparrok er fortsatt unge og jobber fullt. Også barna har egne arbeidsoppgaver.
– Under slakten er det i vårt område ungenes jobb og skjære tunga ut av hode og å røre blod. Det må røres så det ikke klumper seg før det får en lavere temperatur. Det brukes til blodpølser og blodpannekaker.
Det er slik hun har lært alt, ved å bli tatt med i arbeidet fra hun var lita. For to år siden tok hun fagbrev i reindrift, og at ingen stiller spørsmål ved at hun som kvinne gjør det. Reindrifta er ikke kjønnsbasert, det er tøffe oppgaver også for kvinnene.
– I tillegg til at min oldemor Brita var aktiv reingjeter, tok hun vare på familien og alle drenger med hushold, mat og klær hun sydde. Hun ordnet også med salg av kjøtt og forhandlet med myndighetene.
Sparrok tegner et bilde av kvinner som en sterk part i den samiske kulturen.
– Jeg har gått med lasso i hånda siden jeg kunne gå. Foreldre legger bare lasso i hånda på ungene, det sånn man lærer.
Elsker å kjøre bil
Gjennom hele året flytter Sparrok og familien på reinflokken sin for å gi de best mulig beite. De flytter reiner over til Sverige på vinteren, der er det best vinterbeite. Så flyttes tilbake til Norge på sommerbeite ved påsketider.
– Først må vi samle reinen, og vi bruker helikopter, crossere, drone og beina. Så gjerder vi de inn, skiller ut de som skal til slakt og fører de som skal flyttes inn i lastebil.
Før det fantes bil, gikk de til fots sammen med flokken. Det er store avstander, så bilen har gjort arbeidet lettere, selv om det blir mye kjøring. I årene hun gikk grunnskolen, kjørte mora Sparrok og broren stadig 50 mil frem og tilbake for å være med reinen i helgen.
– Jeg elsker å kjøre bil den dag i dag, det kommer inn med melka sier hun og forteller at hun tok lastebillappen for et år siden.
Reingjetere har hele åtte årstider som følger reinens liv gjennom året. Et reindriftsår starter ved kalving på våren.
– På våren under kalvingen, bor vi ute på fjellet i en hytte hele tida. Vi gjeter ekstra på grunn av rovdyra, for kalvene er så sårbare.
Skiturister er også en liten utfordring for en ung simle med nyfødte kalver. Blir mora forstyrret kan hun ende opp med å forlate kalven sin. Særlig under år med beitekrise blir dyra veldig sårbare.
– Vi ber turfolk og skikjørere ta en omvei. De fleste har respekt og forståelse, men noen sure miner blir det. Det handler om kunnskap. Vi informerer kommune om hvor i terrenget vi er, slik at folk kan velge andre ruter for tur.
Reinkjøtt i fredagstacoen
Kokt reintunge er en av Sparroks favoritter. Reinhjerte er hun også glad i. De koker mye av kjøttet, men tilbereder også kjøttet ved steking, røyking og tørking.
Foto: Nadin Martinuzzi / Tellus works
Les også Reint bord
– Vi lever for og av kjøttet. Vi prøver i stor grad å ta vare på alt, men det er blitt mer industrielt og retta mot det forbruker vil ha. Og det er kalvekjøtt som er populært. Det er ikke det beste type kjøttet, men samfunnet tror det, sier hun.
Sparrok har opplevd en annen holdning til reindrift og norsk matproduksjon etter at pandemien kom. Flere har ringt og bedt om hele slakt for å sikre seg.
Før i tida brukte man absolutt alt på dyret. For eksempel ble sener brukt til å sy med og magesekken ble til en fin pose. Klovene ble kokt og man tok vare på klovfettet og brukte det som salve. Til lange opphold på vidda var det også smart brukt av næringsstoffene.
– Blodet som ble tørka ble tilsatt bakst som man tok med på fjellet. Når brødet ble tørt, ble det bløtlagt i vann så det ble mykt. Tørka reinkjøtt kunne man ha i sekken i flere måneder.
Hun forteller om besteforeldre med sterke og sunne kropper som nesten aldri var til legen. De spise bare reinkjøtt.
– Det er magert kjøtt, og er sunt med masse omega 3 selv om det er rødt kjøtt. Jeg bruker reinkjøtt i fredagstacoen, så klart!