Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Seigmenn vs. fruktsalat

Hjemmekontor? 10 tips for gode spisevaner

Sitter du mye på hjemmekontor, og kjenner at matskapet frister? Vi har spurt vår ernæringsrådgiver Eilin Lundekvam By, om tips til hvordan du kan holde på et balansert kosthold også på hjemmekontoret.

Du har kanskje erfart at på hjemmekontor er det lett for at de etablerte rutinene og måltidene flyter litt ut. Kanskje blir det også mer stillesitting? Hjemme kan du spise hva du vil og når du vil, og veien til matskapet er kort. Ofte småspising kan føre til et høyere energiinntak, som over tid kan påvirke vekt.

Her er mine tips til deg som synes det er litt vanskelig å holde på et balansert kosthold med mye tid på hjemmekontor.

1. Vær raus med deg selv

Et sunt kosthold handler om balanse, men det er rom for kos også. Av og til. Mange har lett for å tenke svart-hvitt når det kommer til sunt kosthold, det er alt eller ingenting. Tenk heller balanse, og at kostholdet i hovedsak bør bestå av vanlig, næringsrik mat.

Dårlig samvittighet og negative tanker rundt mat er heller ikke sunt. Prøv å ha lave skuldre og være raus med deg selv. Jaja, du spiste hele sjokoladen i ettermiddag, som du egentlig kjøpte til lørdagen. Sånt skjer. Planen din om å spise sunt i hverdagen er ikke ødelagt av den grunn. Se heller på det slik, at du får en ny sjanse allerede ved neste måltid!

2. Kjenn etter, er du egentlig sulten?

Eller er du bare fysen på noe godt? Stressa? Kjeder du deg? Vi bør spise når vi faktisk er sulten. Det høres veldig enkelt ut, men det er ikke så lett alltid vite forskjellen på når man bare er fysen og når man er sulten og trenger påfyll.

Hvordan vi opplever sult varierer, men generelt kan sultfølelse kjennetegnes av lett ubehag eller sug/tomhetsfølelse i magen og/eller slapphet og redusert konsentrasjon. Noen kan også få hodepine. 

Tenk over når var sist du spiste, og hva spiste du da? Er det flere timer siden og det var et mindre måltid, er det mer sannsynlig at du faktisk er sulten når magen murrer. 

3. Finn på noe annet

Når du kjenner du bare er fysen og vil spise noe godt, kan en smart strategi være å distrahere tankene dine litt. Finn på noe annet; ta oppvasken, gå ut en liten tur eller ring en venn. Suget går ofte overraskende fort over.

Et annet tips for å distrahere seg selv vekk fra kjedespising; ta deg heller noe å drikke. Prøv for eksempel smaksatt vann med agurk, bær, sitrusfrukter. Eller lag deg en kopp med te?

4. Smart snacking

Prøv å velge søte og friske grønnsaker, frukt og bær som snacks. Vask og kutt opp og sett frem på bordet, da er det lett tilgjengelig når suget melder seg. Det er mat som generelt inneholder lite energi, samtidig som du får den søte smaken og påfyll av vitaminer.

Et digg tips: frys ned litt druer eller bær. Når du blir fysen, tar du ut en liten skål som du lar stå i et par minutter på benken, så kan du kose deg med sunne, søte frukt/bær-isbiter.

5. Velg mat som metter

Når du er sulten, lag deg en skikkelig matbit som metter. Måltider rike på kostfiber og proteiner gir en god metthetsfølelse. Kostfiber fyller opp magen og tarmen, og påvirker til utskillelse av metthetshormoner. Det tar og lenger tid for kroppen å fordøye komplekse karbohydrater som fiber. Proteiner virker også inn på sult- og metthetsreguleringen vår.

Kostfiber finnes i grovt brød, grove kornprodukter, frukt og grønt. Matvarer som melkeprodukter, fisk, kjøtt, egg og belgvekster er gode kilder til proteiner.

Les mer: 4 oppskrifter på mellommåltider som metter

6. Ta porsjonskontroll

Har du hørt uttrykket "vi spiser med øynene"? Det er noe i dette.

De fleste er opplært til å spise opp maten på tallerkenen, og tendensen er at jo større den er, jo mer spiser vi. Dermed kan det være lurt å være litt bevisst hvor store porsjonene dine er og hvor mye du har av hva på tallerkenen. Tallerkenmodellen er en god rettesnor.

Føler du det lett blir for mye mat? Ved å bruke litt mindre tallerkener, skåler og glass, forsyner du deg automatisk med mindre mat og drikke. Samtidig oppfatter øynene at de får en full porsjon. 

Det å forsyne seg med det man skal ha av mat/snacks, og pakke vekk resten i kjøleskap/kjøkkenskap, kan også være lurt. Det høyner terskelen for å forsyne seg med mer, enn om maten står fremme på bordet og frister. 

7. Spis rolig

Smak ordentlig på maten og tygg den godt og rolig. Kroppen bruker litt tid på å fordøye maten og sende metthetssignaler til hjernen, cirka 20 minutter tar det. Ved å spise rolig rekker vi å kjenne at vi blir mette. 

Unngå å gjøre andre ting, som å se på TV eller sjekke sosiale medier, når du spiser. Gi oppmerksomheten din til maten du spiser, nyt smaken, duften og konsistensen. Da hjelper du kroppen til å merke når den er fornøyd og mett.

8. All aktivitet er bra 

Legg inn mest mulig bevegelse alle steder der du kan, selv om du bare er hjemme. Om det er å bruke krefter på å lage mat fra bunnen av, gå en liten tur ut, eller reise seg et par ganger i timen fra sofaen eller kontorpulten og strekke på kroppen. Det må ikke være trening. Alt du gjør for å redusere stillesitting monner og er bra for helsa.  

Et annet tips er å tenke over hvor du kan snike inn litt ekstra aktivitet i løpet av dagen, som å gå i trapper når du kan. Sett deg gjerne et aktivitetsmål for dagen eller uka, og legg inn en alarm på mobilen, slik at du husker på det. Sjekk ut flere tips her

9. Hold på rutinene

Stå opp og legg deg til fast tid, og sørg for å få nok søvn. For lite søvn over lenger tid kan forstyrre sult- og metthetsreguleringen vår. 

For noen kan det også fungere å sette noen faste tider for når man skal spise. En god og jevn måltidsrytme kan hjelpe deg å spise passe mengde mat og energi. På den andre siden, så opplever noen at en uregelmessig måltidsrytme kan føre til mye småspising og øke sjansen for å velge kaloririk snacsk, og slik få i seg mer energi enn kroppen trenger.

10. Tenk deg om i butikken

Du legger lista for kostholdet ditt allerede i butikken. En god hjelp for å unngå en usunn handlekurv, er å planlegge hva du vil spise og skrive en handleliste før du går i butikken.

I tillegg er det smart å droppe å gå i butikken sulten, da er det lettere å bli fristet av kjekshylla eller sjokoladetilbudet ved kassen. 

Les mer: 6 enkle grep for sunne matinnkjøp

Sist oppdatert: tirsdag 14. januar 2025

Health Canada (2019, 12. april). Be mindful of your eating habits.

Helsedirektoratet (2010). Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos voksne. Nasjonale retningslinjer for primærhelsetjenesten.

Helsenorge.no (2018, 2. desember). Slik kan du sette sammen et sunt måltid

Nasjonalt råd for ernæring (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag.

Pedersen, J. I., Hjartåker, A. & Andersen, S. A. (2009). Grunnleggende ernæringslære (1. utgave).

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12680, server:MP-PRD-WEB12 15.01.2025 08:06:57