I Norge har vi et bredt utvalg av kjøttprodukter. Samlebetegnelsen kjøtt inkluderer en rekke ulike kjøttslag og produkter.
Hvitt kjøtt vil si kylling, kalkun, høns og and. I ernæringssammenheng er rødt kjøtt definert som kjøtt av storfe, svin, lam/sau og geit. I tillegg har vi viltkjøtt, som reinsdyr og elg.
Eggene vi spiser er stort sett fra høns, men det går også an å spise egg fra for eksempel and, gås og vaktel.
Det er fordeling av type muskelfibre som avgjør om kjøttet regnes som rødt eller hvitt. Kjøtt fra pattedyr som har flere røde enn hvite muskelfibre er rødt kjøtt. Mens hvitt kjøtt har høyest andel hvite muskelfibre.
Egg og kjøtt er næringsrik mat som gjerne kan være en del av hverdagskostholdet. La deg inspirere av våre oppskrifter her.
Hvilke næringsstoffer finnes i egg og kjøtt?
Egg er en god kilde til proteiner og vitamin D, E, B₁₂, folat og mineralet selen. I tillegg inneholder egg vitamin A, riboflavin, fosfor, jod og omega-3 fettsyrer. Det er også kolesterol i egg, og noen er derfor skeptiske til å spise det. Men kolesterol vi får gjennom maten vi spiser har liten eller ingen påvirkning på kolesterolverdiene i blodet for de aller fleste av oss.
Kjøtt er en viktig kilde til mange næringsstoffer. Ved å spise kjøtt vil du i tillegg til å få i deg bra med proteiner, tilføre kroppen flere B-vitaminer og mineraler som sink, selen og jern. Faktisk er kjøtt og kjøttprodukter den største eller nest største kilden til 11 av 19 vitaminer og mineraler. Kjøtt er og en kilde til fett. Det finnes et godt utvalg av kjøtt og kjøttprodukter med stort spenn i fettinnhold. Renskåret kjøtt, både hvitt og rødt, inneholder lite fett, mellom 2 og 5 %.
Egg, kjøtt og helse
Selv om vi kun spiser et halvt egg daglig i snitt, er egg en viktig bidragsyter til vitamin D i norsk kosthold, og står for 12 % av vitamininntaket. Vitamin D trengs for opptak og utnytting av kalsium, og bidrar slik til god beinhelse. Egg er også en vesentlig kilde til jod, et mineral som trengs for...
Proteiner må kroppen vår ha for vedlikehold og oppbygging av celler, og både egg og kjøtt er gode kilder til proteiner av høy kvalitet. Det vil si at de inneholder alle de essensielle aminosyrene i gode mengder og som er lette for kroppen å ta til seg. Kjøtt er den største proteinkilden i norsk kosthold og står for 29 % av proteininntaket.
Les mer: proteinkvalitet og essensielle aminosyrer.
Kjøtt er viktig for de fleste for å sikre et tilstrekkelig inntak av en rekke næringsstoffer. Betydelige mengder, mellom 20 og 30 %, av inntaket av B-vitaminer og A-vitamin kommer fra kjøtt. Vi trenger B-vitaminer for å omsette maten vi spiser til energi som kroppen kan nyttiggjøre. I tillegg er kjøtt viktig kilde til sink, selen og jern, nesten 20 % av jern i norsk kosthold er fra kjøtt. Jern sørger for oksygenet vi puster inn kan transporteres rundt til alle cellene i kroppen. Sink og selen bidrar blant annet til et godt immunforsvar og friske negler og hår.
Les mer: I hvilke matvarer finner du jern?
Noen stykningsdeler og kjøttprodukter er også rike på fett og mettet fett. Nordmenns inntak av fett er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger, mens inntaket av mettet fett ligger litt over. Den største kilden til mettet fett er melk og meieriprodukter (36 %), og deretter kjøtt og kjøttprodukter (19 %). Et høyt inntak av mettet fett er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Et grep for å redusere inntaket av mettet fett kan være å velge magre varianter av kjøtt- og meieriprodukter.
Et moderat inntak av rent kjøtt bidrar til et næringsrikt og variert kosthold som gir påfyll av næringsstoffer kroppen trenger for å ha god helse. Et ensidig kosthold er ikke sunt, og noen befolkningsstudier har vist sammenheng mellom et ubalansert kosthold med høyt inntak av rødt kjøtt og/eller bearbeidede kjøttprodukter og liten økning i risiko for enkelte sykdommer. Å spise kjøtt som en del av et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og grove kornprodukter er sunt.
Hvor mye egg og kjøtt spiser vi?
Det gjennomføres nasjonale kostholdsundersøkelser som blant annet gir informasjon om hvor mye vi spiser av de ulike matvaregruppene.
Siste undersøkelsen viste at vi i gjennomsnitt spiser 27 gram egg om dagen, det vil si cirka ett egg annenhver dag.
Mens vi i snitt spiser rundt 150 gram kjøtt og kjøttprodukter per dag (blanding av rå vare og tilberedt).
Les mer: Kjøttforbruket i Norge.
Sist oppdatert: torsdag 13. mars 2025