I Norge har vi et bredt og godt utvalg av kjøttprodukter. Samlebetegnelsen kjøtt inkluderer en rekke ulike kjøttslag og produkter. Hvitt kjøtt vil si kylling og kalkun. I ernæringssammenheng er rødt kjøtt definert som kjøtt av storfe, svin, lam/sau og geit. I tillegg har vi viltkjøtt, som reinsdyr og elg. Eggene vi spiser er stort sett fra høns, men det går også an å spise egg fra for eksempel and, gås og vaktel.
Det er fordeling av type muskelfibre som avgjør om kjøttet regnes som rødt eller hvitt. Kjøtt fra pattedyr som har flere røde enn hvite muskelfibre er rødt kjøtt. Mens hvitt kjøtt har høyest andel hvite muskelfibre.
Egg og kjøtt er næringsrik mat som gjerne kan være en del av hverdagskostholdet. La deg inspirere av våre sunne oppskrifter her.
Hvilke næringsstoffer finnes i egg og kjøtt?
Egg er en god kilde til proteiner og vitamin D, E, B₁₂, folat og mineralet selen. I tillegg inneholder egg vitamin A, riboflavin, fosfor, jod og omega-3 fettsyrer. Det er også kolesterol i egg, og noen er derfor skeptiske til å spise det hver dag. Men kolesterol vi får gjennom maten vi spiser har liten eller ingen påvirkning på kolesterolverdiene i blodet for de aller fleste av oss. >> Mer om egg og kolesterol.
Det finnes et bredt utvalg av kjøtt og kjøttprodukter med stort spenn i fettinnhold. Renskåret kjøtt, både hvitt og rødt, inneholder lite fett, mellom 2 og 5 %. Ved å spise kjøtt vil du i tillegg til proteiner, tilføre kroppen viktige næringsstoffer som B-vitaminer. Kjøtt og kjøttprodukter kan også være en god kilde til mineralene sink, selen, fosfor og jern.
Hva sier kostrådene om egg og kjøtt?
Helsemyndighetene i Norge har utarbeidet kostholdsråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Per i dag gis det ikke noe konkret råd om hvor mange egg man kan eller bør spise i uken, men egg kan inngå som en del av et variert kosthold.
«Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.» Slik lyder kostholdsrådet for kjøtt. I praksis betyr det å spise rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt. Av rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt anbefales et inntak på inntil 500 gram ferdig tilberedt per uke. Det tilsvarer 700-750 gram råvare og rekker fint til tre middager og som pålegg. Med bearbeidet kjøtt menes produkter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, som for eksempel bacon eller spekepølse. Et tips for å gjøre sunne kjøttvalg er å se etter nøkkelhullsmerket i butikken.
For hvitt kjøtt, altså kylling og kalkun, og viltkjøtt gis det ikke mengdeanbefalinger. Les mer om kostråd knyttet til kjøtt her.
Egg, kjøtt og helse
Selv om vi kun spiser et halvt egg daglig i snitt, er egg en viktig bidragsyter til vitamin E og D i norsk kosthold, og står for henholdsvis 17 og 12 % av vitamininntaket. Vitamin E er viktig for å beskytte cellene våre, da det virker som en antioksidant. Vitamin D trengs for opptak og utnytting av kalsium, og bidrar slik til god beinhelse.
Proteiner må kroppen vår ha for vedlikehold og oppbygging av celler, og både egg og kjøtt er gode kilder til proteiner av høy kvalitet. Det vil si at de inneholder alle de essensielle aminosyrene. Kjøtt står for 27 % av proteinene i norsk kosthold. Her kan du lese mer om proteinkvalitet og hva essensielle aminosyrer er.
Magert kjøtt og magre kjøttprodukter er viktig for de fleste for å sikre et tilstrekkelig inntak av en rekke næringsstoffer. Betydelige mengder av vårt inntak av B-vitaminene og A-vitamin kommer fra kjøtt. Vi trenger B-vitaminer for å omsette maten vi spiser til energi som kroppen kan nyttiggjøre. I tillegg er kjøtt viktig kilde til sink, selen og jern, 20 % av jern i norsk kosthold er fra kjøtt. Jern sørger for oksygenet vi puster inn kan transporteres rundt til alle cellene i kroppen. Sink og selen bidrar blant annet til et godt immunforsvar og friske negler og hår.
Noen stykningsdeler og kjøttprodukter er også rike på fett og mettet fett. Nordmenns inntak av fett er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, men vi spiser for mye mettet fett. Av nordmenns inntak av mettet fett kommer 20 % fra kjøtt og kjøttprodukter. Et høyt inntak av mettet fett er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Til hverdags bør man derfor velge magre kjøttvarianter.
Et ensidig kosthold er ikke sunt, og noen befolkningsstudier har vist sammenheng mellom høyt inntak av rødt kjøtt og/eller bearbeidede kjøttprodukter og risiko for enkelte kreftformer. Å spise kjøtt i tråd med helsemyndighetens anbefalinger som en del av et variert kosthold fremmer god helse og forebygger livsstilssykdommer.
Hvor mye egg og kjøtt spiser vi?
Det gjennomføres nasjonale kostholdsundersøkelser som blant annet gir informasjon om hvor mye vi spiser av de ulike matvaregruppene. Siste undersøkelsen (2010/11) viste at nordmenn i gjennomsnitt spiser 25 gram egg om dagen, det vil si cirka ett egg annenhver dag. >> Alt du trenger å vite om egg!
I snitt spiser vi 147 gram kjøtt og kjøttprodukter per dag. Inntaket av rødt kjøtt ligger så vidt over maksanbefalingen, men det er individuelle forskjeller: mange menn spiser mer enn anbefalt, mens mange kvinner spiser mindre.
Sist oppdatert: 4. april 2018.