Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Avokadoburger

Egg og kolesterol

Egg er en naturlig del av et sunt og variert kosthold. Det er rikt på proteiner, vitaminer og mineraler som er bra for kroppen. Egg inneholder faktisk alle næringsstoffer kroppen trenger - utenom vitamin C. 

 

Du har sikkert hørt at du ikke skal spise for mye egg fordi det inneholder kolesterol. Stemmer dette? Forskning viser at kolesterolet vi får i oss gjennom mat har liten eller ingen påvirkning på kolesterolverdiene i blodet - for de aller fleste av oss. Kolesterol er et viktig fettstoff for kroppen vår, og finnes i de fleste cellene våre. Kroppen produserer faktisk kolesterol helt selv, og produksjonen er nøye regulert. Når kroppen får tilført kolesterol går egenproduksjonen ned. 

Hvor mange egg er anbefalt?

Norske helsemyndigheter gir ingen konkrete råd om antall egg per uke. 

Nasjonalt råd for ernæring viser heller ingen sammenheng mellom inntak av egg og kronisk sykdom, kreft og hjerte- og karsykdommer i sin rapport fra 2011 Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Når det kommer til kostråd utenfor Norge kan vi se til de amerikanske kostrådene, hvor de i 2015 fjernet anbefalingen om å begrense inntaket av kolesterol fra mat.  

Kan jeg spise egg hver dag?

Egg er en næringstett og lett anvendelig matvare som har en naturlig rolle i kostholdet vårt. Egg kan enkelt inkluderes i kostholdet via frokostomelett, speilegg med bakt tomat eller eggerøre til frokost. Egg kan også inngå i ulike andre retter eller være hovedingrediens i lunsj, middag eller en godt kveldsmat.

For den generelle befolkningen er det ingen fasit på hvor mange egg vi kan spise. Dette varierer fra person til person, og avhenger av hvordan resten av kostholdet er. Hos de fleste påvirker ikke inntak av kolesterolholdig mat nivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivåene i blodet påvirkes derimot spesielt av hvor mye og hvilken type fett du spiser. 

Gener, helsetilstand, livsstil og det totale kostholdet har betydning for inntak av kolesterolholdige matvarer. Personer med arvelig høyt kolesterol (familiær hyperkolesterolemi) rådes til å begrense inntaket til to eggeplommer i uken. Noen sykdommer som diabetes er også forbundet med forhøyet kolesterol. Les mer om høyt kolesterol og hvordan en sunn livsstil kan forebygge dette her.

Kroppen produserer mer kolesterol enn du klarer å spise

Kolesterolet vi får i oss gjennom egg og andre matvarer utgjør en relativt liten del av den samlede kolesterolmengden i kroppen. Kroppen tar heller ikke opp alt kolesterolet vi spiser.

Det er individuelle forskjeller på hvordan kolesterolet i maten vi spiser påvirker kolesterolet i blodet vårt. Hos de fleste av oss har inntak av kolesterol fra maten liten eller ingen betydning. Mettet fett betyr overveiende mest for kolesterolet i blodet. Det samme gjelder for transfett, selv om vi har lite av dette i det norsk kostholdet i dag. Lite mosjon, røyking og overvekt er også viktige faktorer som spiller inn på kolesterolnivået.

Egg – mer enn bare kolesterol

Egg inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger, utenom vitamin C. En porsjonsomelett av to egg har et høyt innhold av protein og er rik på vitamin B2 (riboflavin), folat, vitamin B12, fosfor, vitamin D, vitamin E og selen - og inneholder også vitamin A og jern.

Proteinet i egg er av svært god kvalitet. Det vil si at proteinsammensetningen inneholder mange viktige byggeklosser som kroppen har nytte av. Protein er bygd opp av ulike aminosyrer som er satt sammen i kjeder. Mange av disse aminosyrene kan kroppen lage selv, mens en del av dem er essensielle aminosyrer som må tilføres via kosten. Den ernæringsmessige kvaliteten av proteinet avhenger av innholdet av de aminosyrene som kroppen ikke kan lage selv. Proteiner fra egg inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen vår trenger tilførsel av.

Egg inneholder i tillegg antioksidantene lutein og zeaxanthin. I egget finner du også kolin, som har mange viktige oppgaver i kroppen. Kolin er nødvendig for kognitiv utvikling og for å opprettholde normal leverfunksjon.

Kolesterol i mat

Animalske matvarer som fete kjøtt- og meieriprodukter, innmat, egg og noen typer sjømat som reker inneholder kolesterol. I egg er det eggeplommen og ikke eggehviten, som inneholder kolesterol. 

Følg kostrådene

Et variert kosthold i tråd med kostrådene gitt av Helsedirektoratet vil bidra til å redusere risikoen for livsstilssykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer. Les mer om kostholdsråd for sunnere kolesterolverdier her.

Forskning viser…

  • At 1 egg om dagen ikke er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdommer (Virtanen, et al., 2016; Rong, et al., 2013).
  • Ingen forskjeller mellom de som spiste flere enn 6 egg om dagen, og de som spiste 1 egg eller mindre - ved utvikling av slag eller ischemisk slag (Qureshi, et al. 2006).
  • At å inkludere egg i det daglige kostholdet, kombinert med et begrenset inntak av karbohydrater, fører til bedringer i lipidprofilen og bedringer med tanke på insulinresistens hos personer med metabolsk syndrom (Blesso, et.al 2012).
  • At å spise egg fører til dannelse av store LDL- og HDL-partikler (ulike typer kolesterolpartikler). Store partikler gir lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer sammenlignet med små partikler (Rong, et.al, 2013).
  • At hos personer som får økt kolesterolverdi av å spise egg, så øker både HDL og LDL. Forholdet mellom det «gode» og det «dårlige» kolesterolet forblir med andre ord uendret (Fernandez, 2010). 

Sist oppdatert: mandag 9. mai 2022

Blesso, C. N., Andersena, C. J., Barona, J., Volek, J. S. & Fernandes, M. L. (2012). Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome.

Fernandez, M.L. (2010). Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations.

Helsedirektoratet (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Matvaretabellen.no (2017, 30. mai). Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.

Nasjonalt råd for ernæring (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag.

Qureshi, A. I., Suri, A. F. K., Ahmed, S. U., Nasar, A., Divani, A. A., Kirmani, J. F. (2006). Regular egg consumption does not increase the risk of stroke and cardiovascular diseases.

Rong, Y., Chen, L., Zhu, T., Song, Y., Yu, M., Shan, Z., Sands, A., Hu, F. B. & Liu, L. (2013). Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.

Virtanen, J. K., Mursu, J., Virtanen, H. E. K., Fogelholm, M., Salonen, J. T., Koskinen, T. T., Voutilainen, S. & Tuomainen, T. P. (2016). Associations of egg and cholesterol intakes with carotid intima-media thickness and risk of incident coronary artery disease according to apolipoprotein E phenotype in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study.

Podcast-episode: Visste du dette om egg?

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB11 21.11.2024 21:12:47