Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Røkt svinekam med grønnsaker i ovn

Hvor mye kjøtt spiser vi?

Når vi snakker om kjøttforbruk i Norge vises det ofte til ulike tall. Men hvor mye kjøtt spiser vi egentlig? 

I 2022 var beregnet årlig kjøttforbruk 58 kilo per person. Dette tilsvarer 159 gram kjøtt per dag. Av dette er 111 gram rødt kjøtt, mens 45 gram er hvitt kjøtt. Disse tallene på kjøttforbruk viser til rå vare.

Slik ser kjøttforbruket vårt ut:

Infografikk - Hvor mye kjøtt spiser vi?

Ulike tall for kjøttforbruk

Det finnes ulike måter å regne ut hvor mye kjøtt som spises i Norge. De ulike tallsettene er utarbeidet for ulike formål, og gir derfor noe forskjellig informasjon. Kort oppsummert finnes disse tre datagrunnlagene:

  • Matforsyningsstatistikk: Dette kalles også engrostall og er samlet slaktevekt. Tallene inkluderer bein og andre deler av dyret som ikke er spiselig, og gir derfor ikke et reellt bilde av hva vi spiser. Tallene kan imidlertid brukes til å beregne reelt kjøttforbruk, når de korrigeres for blant annet beininnhold samt svinn i produksjons-, omsetnings- og forbrukerledd. Disse tallene viser til rå vare.
  • Kostholdsundersøkelser i befolkningen: I slike undersøkelser registrerer et representativt utvalg av befolkningen hva de spiser i en gitt periode. Disse tallene gir det mest nøyaktige bildet av hva vi spiser og i hvilke mengder. Å gjennomføre slike undersøkelser er kostbart og tidkrevende, og den siste landsrepresentative kostholdsundersøkelsen i Norge (Norkost 3) ble gjennomført i 2010/2011. Her oppgis tall for matinntak både i rå vare og i spiseferdig/tilberedt vare. 
  • Statistikk for hvor mye som kjøpes inn til husholdningene: Disse tallene viser hva folk oppgir at de handler av ulike matvarer og utføres av Statistisk Sentralbyrå. Tallene oppgis i rå vare.

Ettersom de ulike datakildene rapporterer kjøttforbruk på forskjellige måter, kan ikke tallene sammenlignes direkte. Samt for å få et riktig bilde av hvor mye kjøtt vi spiser er det viktig at man er bevisst på hva tallmaterialet faktisk viser til, om det er kjøtt med eller uten spiselige deler, samt om det er rått eller ferdig tilberedt kjøtt. Dette fordi varmebehandling påvirker vekten av kjøtt gjennom fordamping av kjøttsaft og fettavsmelting. For eksempel kan bacon ha en vektreduksjon på rundt 70 % etter steking, mens vekten av svinekoteletter kan halveres. I tillegg fjernes fettrand og bein ved matbordet. 

Kostholdsundersøkelser er mest valid

Kostholdsundersøkelser gir det mest nøyaktige bildet av hva vi spiser og i hvilke mengder. Her har et representativt utvalg av befolkningen registrert hva de har spist i en periode, oftest via et spørreskjema eller gjennom intervju.

Den nyeste landsrepresentative kostholdsundersøkelsen blant voksne som vi har i Norge er Norkost 3, som ble gjennomført i 2010/2011. Det er Helsedirektoratet, sammen med Universitetet i Oslo og Mattilsynet, som står bak de nasjonale kostholdsundersøkelsene.

Ifølge tall fra Norkost 3 var gjennomsnittlig inntak av kjøtt, både rødt og hvitt, 147 gram per dag. Tallet omfatter en blanding av spiseferdig og rå vare. Av dette er 117 gram rødt kjøtt. Det er individuelle forskjeller i kjøttinntak, og kostholdsundersøkelsen viste at menn spiser mer rødt kjøtt enn kvinner.

I løpet av 2024 er det ventet at Norkost 4 kostholdsundersøkelsen blir ferdigstilt og oppdaterte tall på matvareinntak fra  vil da bli publisert.

Beregnet reelt kjøttforbruk

Animalia gir hvert år ut en rapport om status for kjøtt- og eggproduksjon i Norge: "Kjøttets tilstand". Her beregner de blant annet kjøttforbruket basert på engrosdata, hvor de korrigerer for blant annet beininnhold samt svinn i produksjons-, omsetnings- og forbrukerledd.

I 2022 var beregnet kjøttforbruk 58 kilo per person i året, av dette var 40,3 kilo rødt kjøtt og 15,7 kilo hvitt kjøtt. Beregnet reelt forbruk baserer seg også på engrostall, slik som rapporten utviklingen i norsk kosthold fra Helsedirektoratet, men her har man systematisk trukket fra svinnet. Disse tallene gir dermed et mer reelt bilde av kjøttforbruket. Beregnet reelt kjøttforbruk viser til rå vare. 

Utviklingen av norsk kjøttforbruk over tid

Ifølge rapporten "Kjøttets tilstand" har totalforbruket av kjøtt de siste femten årene vært stabilt. Ser vi tilbake på kjøttforbruket i Norge på 70-tallet, har imidlertid totalforbruket av kjøtt økt med rundt 30 kilo per person. Det er i hovedsak på grunn av økt forbruk av hvitt kjøtt. Engrosforbruket av rødt kjøtt er i 2022 nesten på nivå med rødt kjøtt forbruket i 1979.

Oppsummering av de ulike tallene:

  • Kostholdsundersøkelsen Norkost 3, 2010/2011:
    • Gjennomsnittlig inntak er 147 kjøtt gram per dag, hvorav 117 gram er rødt kjøtt. Tallene omfatter både rå og spiseferdig vare.
    • Kostholdsundersøkelser måler hva og hvor mye vi spiser av ulike matvarer
  • Beregnet reelt kjøttforbruk, 2022:
    • 58 kilo kjøtt per innbygger per år, av dette er 40,3 kilo rødt kjøtt.
    • Dette tilsvarer 159 gram kjøtt per dag, hvorav 111 gram er rødt kjøtt.
    • Tallene viser til rå vare, og er basert på engrosstall fratrukket beininnhold og svinn i ulike ledd. 

Sist oppdatert: onsdag 11. september 2024

Food and Agriculture Organization. FAOSTAT. Food balance sheets 2013.

Animalia (2020). Kjøttets tilstand 2019. Status i norsk kjøtt- og eggproduksjon

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Helsedirektoratet (2018). Utviklingen i norsk kosthold 2018.

Nasjonalt råd for ernæring (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB14 21.11.2024 09:46:22