Mineraler som kroppen trenger små menger av kalles sporstoffer. Jod er et slikt sporstoff. I kroppen er jod hovedsakelig konsentrert i skjoldbruskkjertelen, og næringsstoffet er avgjørende for normal produksjon av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Disse hormonene er viktige for energiomsetningen gjennom hele livet, og for utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet og hos barn.
Hvilke oppgaver har jod i kroppen?
- Nødvendig for normal forbrenning / energiomsetning
- Hjelper nervesystemet vårt, et av kroppens kommunikasjonssystem som sender signaler mellom hjerne og muskler slik at vi kan bevege oss og reagere på sanseopplevelser
- Nødvendig for normal kognitiv funksjon som læring, konsentrasjon og hukommelse
- Bidra til normal vekst
Hvor mye jod trenger du?
Anbefalt daglig inntak av jod for ulike befolkningsgrupper:
- Barn 1-2 år: 70 mikrogram
- Barn 2-5 år: 90 mikrogram
- Barn 6-9 år: 120 mikrogram
- Barn > 10 år: 150 mikrogram
- Voksne: 150 mikrogram
- Gravide: 175 mikrogram
- Ammende: 200 mikrogram
Gode kilder til jod i maten
Jod finnes naturlig i fisk og sjømat, spesielt hvit fisk som torsk og sei. Melk- og melkeprodukter som yoghurt, syrnet melk og brunost er andre gode kilder til jod. Melkeprodukter er den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet, fordi vi spiser relativt mye av dette. Egg kan også være en god kilde til jod. 2 egg dekker cirka 1/4 av dagsbehovet til en voksen. Det finnes også noe jod i beriket plantedrikker.
*Voksne
Tang- og tareprodukter
Noen tang- og tareprodukter kan inneholde svært store mengder jod. Produktene bør derfor inntas med særlig forsiktighet.
Jodtabletter og atomberedskap
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler alle under 40 år, gravide og ammende til å ha jodtabletter tilgjengelig dersom en atomulykke inntreffer. Jodtabletter i kosttilskuddsform må ikke forvekskes med jodtabletter ved atomulykke. Les mer om informasjon om jodtabletter og bedredskap.
3 Tips til å få i deg nok jod
- Spis hvit fisk regelmessig
- Et kokt egg til frokost bidrar med 19 mikrogram jod
- Brunost, gulost, yoghurt og syrnet melk gir deg jod
Sist oppdatert: tirsdag 10. mai 2022