Når vi handler, har vi ikke alltid tid til å lese næringsdeklarasjonen, og dersom vi gjør det, er det ikke alltid like lett å forstå hva opplysningene betyr. I en travel hverdag kan Nøkkelhullet være en enkel hjelp for å sikre de sunneste alternativene i handlekurven. Det å gjøre små endringer i hverdagen kan ha stor betydning for helsen!
Du finner nøkkelhullet på emballasjen til en rekke ulike matvarer i butikken. Ifølge Helsedirektoratet var det i 2019 nesten 1700 produkter med Nøkkelhullet.
I en undersøkelse for Helsedirektoratet i 2020 oppgir 5 av 10 at de synes Nøkkelhullet gjør det enklere å velge sunnere, 6 av 10 har høy tillit til nøkkelhullsmerkede produkter, og to av tre opplever Nøkkelhullet som en god merkeordning.
Hvorfor velge matvarer med nøkkelhullet?
Matvarer med nøkkelhullsmerket inneholder generelt:
- mer fiber/fullkorn
- mindre fett og mettet fett
- mindre sukker
- mindre salt
Velger du produkter med nøkkelhullsmerket betyr det at du velger de sunneste alternativene innenfor den matvaregruppen. Det er altså et «best i klassen» stempel. Om du bytter ut matvarer du spiser i hverdagen med nøkkelhullmerkede matvarer, får du i deg betydelig mindre mettet fett, sukker og salt, samt mer fiber.
Les mer: Hvilken forskjell kan det utgjøre å bytte til nøkkelhullsmerkede varer?
Helsemyndighetene anbefaler oss å spise mer fiber, mindre mettet fett, sukker og salt, for å forebygge overvekt, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer samt enkelte kreftformer.
Hvilke matvarer kan få nøkkelhullet?
- Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe. I noen matvaregrupper er det også krav til mengde grønnsaker, frukt og bær.
- Brød, kjøtt og ost som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhull i butikker, gitt at de tilfredsstiller kravene.
- All fersk fisk samt frisk frukt, bær, grønnsaker, poteter og belgvekster er naturlige nøkkelhullsprodukter, selv om de ikke er merket med Nøkkelhullet.
Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.
Innenfor hver matvaregruppe er det satt ulike kriterier for innholdet av næringsstoffene nevnt i avsnitt ovenfor.
Les mer: kriterier for nøkkelhullet for ulike matvarer.
Egg kan ikke merkes med nøkkelhullet. Årsaken er at det ikke er ernæringsmessige forskjeller på om du velger økologiske egg, egg fra frittgående høner eller andre egg. Alle egg har likt næringsinnhold.
Alle matbutikker i Norge har matvarer med Nøkkelhullet. Du kan også finne merket på noen matvarer i kiosk og på bensinstasjoner.
Les mer: 5 middagsfavoritter du gjør sunnere med få grep!
Myndighetene står bak merkeordningen
Nøkkelhullet er en felles nordisk merkeordning, lansert i 2009. Hvilke grupper matvarer som kan få Nøkkelhullet og kriterier de må oppfylle, er bestemt i fellesskap av norske, svenske, danske og islandske myndigheter.
I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen. Det er frivillig og gratis å bruke Nøkkelhullet, og det er produsentenes ansvar å følge reglene myndighetene har vedtatt. Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt.
I tillegg til å gjøre sunnere matvarer mer tilgjengelig for forbruker, har Nøkkelhullet som mål å bidra til matvareindustrien utvikler flere sunnere produkter.
Sist oppdatert: tirsdag 14. september 2021