Henrik er én av bøndene i serien Zingko sau gris kylling ku. Her er hans opplevelse av besøket og tanker rundt livet som bonde.
Navn: Henrik Aarmo Brenne (24 år)
Driftsform: Kylling
Hvor: Heggstad Gård i Skogn i Trøndelag
- Hvordan var det å ha Zingko på gården din?
– Det var trivelig, hun var nysgjerrig og veldig interessert, også når kamera ikke filmet. Jeg tror hun fikk en større forståelse for hvordan dyra har det, og at hun vet hvor maten kommer fra når hun går på butikken.
- Skjedde det noe spesielt under opptakene som du vil trekke frem?
– Norsk kylling som eneste i verden som tilfredsstiller ECC kravene, det kommenterte hun og spurte om, så det var gøy at hun fikk med seg.
- Hvorfor sa du ja til å være med på filmen?
– For å få muligheten til vise hvordan norsk mat er produsert. Alle må ha mat 3 ganger om dagen, om mange aldri har sett enn ku eller en kylling før. Jeg vil vise hvordan maten ser ut før den er i butikken. Det jeg leverer til slakt, er i butikken maks to dager etterpå. Kylling er ferskvare.
- Hva setter du mest pris på med jobben din som bonde?
– Friheten, jeg er min egen sjef. Og så er jeg veldig heldig som får jobbe med dyr. Jeg liker å få utfordringer som gjør at jeg må bruke hodet godt. Jeg setter også pris på å styre egen økonomi, det er en bratt læringskurve å styre et helt fjøs. Det å lage noe som alle er avhengig av er stort.
- Hva gleder deg mest ved å være bonde?
– Sommeren, når kyrne mine går på beite. At dyra mine er friske, at det er bra dyr, at drifta går bra. Lav dødelighet og friske dyr. Jeg har også veldig mye glede av samarbeidet med faren min. Vi ringes mange ganger om dagen om arbeidet på gården.
- Hva misforstår folk mest om det å være bonde?
– At bønder er sære, ja, det er kanskje noe i det. Men vi er avhengig av å få jobben gjort, vi jobber uansett vær. Folk tror at vi er årsaken til høyt klimautslipp. At folk ikke setter pris på jobben vi gjør. Kom å se hvordan vi jobber, i stedet for å anta mye rart.
- Hva er det viktigste for deg at seeren sitter igjen med etter å ha sett filmen?
– Jeg håper seerne får en oppvekker. Jeg er helt vanlig gutt, med agronomutdanning som har ansvar for 160 000 dyr i året. Jeg håper de ser at dyra har det bra 24/ 7 og at de innser at maten de spiser har hatt det bra på gården min. Mange bønder har bygget opp livsverket gjennom generasjoner, og de må bli satt pris på.