Ingebjør er én av bøndene i serien Zingko sau gris kylling ku. Her er hennes opplevelse av besøket og tanker rundt livet som bonde.
Navn: Ingebjør Sørbøen Torsgard (35 år)
Driftsform: Sau
Hvor: Sørbøen Gård i Ål i Hallingdal
- Hvordan var det å ha Zingko på gården din?
– Det er alltid artig å få vise frem hverdagen på gården. Zingko lærte fort, og var til god hjelp når vi fulgte flokken til fjells. Jeg håper hun fikk et lite innblikk i livet på en «sauegård». Jeg tror nok hun fikk innsikt i at produksjon av sau/lam er mye hardt fysisk arbeid.
- Skjedde det noe spesielt under opptakene som du vil trekke frem?
– Sveinung, mannen min, skadet seg første opptaksdag, han rev av flere leddbånd i ankelen. Det viser at det er en fysisk jobb, hvor man også kan skade seg. På vei innover til fjellet var det sluppet dyr fra andre sauebesetninger i selve stien/veien som vi også bruker for å flytte dyrene til fjells. Her blandet det seg dyr inn i flokken vår, som vi måtte få vekk igjen så de ikke ble med inn i feil fjellområde.
- Hvorfor sa du ja til å være med på filmen?
– Jeg synes det er hyggelig å kunne vise frem hvordan livet som bonde kan være. Det er nok blitt litt distansert for mange i samfunnet hvordan maten vi spiser produseres. Det er fint å kunne gi et innblikk i norsk matproduksjon ut til forbrukeren.
- Hva setter du mest pris på med jobben din som bonde?
– At en får styre dagen sin selv. At man får være mye ute. Det er mange spennende utfordringer. Det føles veldig meningsfullt og jobbe med matproduksjon og dyr.
- Hva gleder deg mest ved å være bonde?
– Når dyra har det godt, og avlingene er gode.
- Hva misforstår folk mest om det å være bonde?
– Det er nok mer krevende å være bonde enn mange forestiller seg. Du må ha god kunnskap om både teori og praksis, viktig å være strukturert. I perioder er det svært høyt arbeidspress.
- Hva er det viktigste for deg at seeren sitter igjen med etter å ha sett filmen?
– Jeg håper at seeren har fått et lite innblikk i hvordan hverdagen vår ser ut. Det er fint å kunne vise frem hvordan sauen bruker fjellet, og kan nyttiggjøre seg vekstene som den får tak i så høyt over havet. Lammekjøtt holder svært høy kvalitet, og det ligger mye jobb bak denne flotte råvaren. Dyra får gå helt fritt om sommeren, og nyte det gode og næringsrike beite i fjellheimen.