Hopp til hovedinnhold
matprat logo
drinker11.jpg

En historie om Aku og Tiki

Lurer du på hva det er som kjennetegner en ekte Tikibar? På Grünerløkka i Oslo ligger Norges eneste ekte Aku-Aku Tiki bar. Her får du historien bak konseptet.

Aku-Aku Tiki Bar er en ekte tikibar med fullt fokus på å lage Tiki cocktails som er en egen undergren av tradisjonelle cocktails.  Aku-Aku er landets eneste rendyrkede Tikibar og selv om det for et utrent øye kan se mye likt ut, er det stor forskjell på dette og en bambusbar/sydenbar. Her hersker streng estetikk med sterke innslag fra kitch-kulturen. Spesielt 50-60 talls kitchkultur som nesten er litt tegneseriepreget.

Strenge regler

En Tikibar skal være itt “heksedoktorkjøkken”. Alt skal lages fra bunnen av, selv ingredienser som “bitter”. Aku-Aku Tiki Bar lager selv alt av grenadin og siruper, samt smakssetting av alkoholen. Det skal også være en del hemmelige oppskrifter og ingredienser,-  gjerne med  tørris og ting som gjør at drinkene ser ut om små vulkaner og flommer utover disken.

Det som er spesielt med denne Aku-Aku baren, er at den er dedikert til Kon-Tiki og Thor Heyerdahl. Bildet av den store oppdageren troner på veggen som et slags alter, og i taket henger en kano utlånt av Kon-Tiki Museet, en utrigger fra Peru. I tillegg svever blowfish i taket omgjort til lamper, og stilen er gjennomført mørk, eksotisk og maksimalistisk.

En-historie-om-Aku-iki-og-sommerdrinker-265250-3

Thor Heyerdahl-alteret

Aku-Aku’er er små forfedreånder som er fulle av f… De vises ofte som små trefigurer, veldig tynne med ribben som stikker ut og overdimensjonerte kjønnsorganer. De er lunefulle og finner på mye tull.

Aku-Aku er dessuten navnet på Thor Heyerdahl sin bok om Påskeøya.

Fra smugleryrket til barvirksomhet

Den første Tiki-baren åpnet i Hollywood i 1933. Stamfaren til Tiki-barene ble dermed  Donn Beach/Don The Beachcomber, født Ernest Raymond Beaumont Gantt. Han jobbet som Rom-runner og smuglet sprit inn til USA under forbudstiden i USA på 1920-tallet.  Donn opererte i Karibien hvor han for fulle oppdaget brennevinets muligheter, - og noen år senere gjorde det til en hovedingrediens i Tiki cocktails.

I Karibien fant han i tillegg til rom og kreolsk- og karibisk mat, også nye eksotiske smaker og krydderier. Han reiste også en del rundt i Stillehavet hvor han først og fremst fant masse spennende kultur med mytologi som en viktig faktor.

Kitch og estetikk

Da forbudstiden var over, startet han sin egen bar der kitch ble blandet med vestlig forståelse av det primitive og eksotiske, en stil som ble veldig populær fra 20-tallet og oppover. Drinkene var basert på det karibiske kjøkken.

I tillegg åpnet han en restaurant som snart ble en kjempehit og en magnet for  Hollywoodstjernene. Dette var på samme tid som Thor Heyerdahl planla sin berømte Kon-Tiki ekspedisjon, - noe som skapte enda større interesse for Tikikulturen og disse barene. Da Trader Vic’s, en restaurantkjede startet av Victor Jules Bergeron, med base i California og polynesisk tema også dukket opp, eksploderte for alvor interessen for den såkalte Tikikulturen.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB11 13.12.2024 17:45:49