Nettstedet matprat.no spiller en viktig rolle i dagliglivet til svært mange nordmenn, og har i gjennomsnitt 125 000 besøk hver dag. Fra å være en digital kokebok, formidler opplysningskontoret i dag innsikt i norsk matproduksjon, og fakta om dyrevelferd, bærekraft, helse og ernæring knyttet til egg og kjøtt. Gjennom kommunikasjonen vår vil vi inspirere og dele kunnskap om norsk matproduksjon, mat og matlaging.
Med denne utstillingen ønsker vi å by på et unikt innblikk i hva norske husstander spiser, hvordan middagen inntas og hva det som for mange er dagens viktigste måltid betyr i Norge i år 2020.
Gjennom kameralinsen forsøker Andrea Gjestvang å fange den unike stemningen i middagssituasjonen, og få frem personligheten både hos menneskene hun besøker og i omgivelsene deres. Hun ønsker å vekke nysgjerrigheten til deg som ser på bildene. Hvem er disse menneskene? Hva spiser de og hvordan har de det hjemme hos seg?
Et fotografi har en unik evne til å skape forståelse og refleksjon. Det inviterer betrakteren inn og får oss til å lete etter noe gjenkjennbart – eller det motsatte. Bildene skildrer virkeligheten slik fotografen ser den; uten å pynte på den, og uten lag av filtre og retusjering.
Andrea Gjestvang (født 1981) er en norsk dokumentarfotograf som er kjent for et visuelt uttrykk som både er observerende og konfronterende på samme tid. Hun tar et skritt tilbake for å få en forståelse for hva som utspiller seg foran kamera, uten å gripe for mye inn. Samtidig oppstår det en spenning når fotografen ikke bare er en flue på veggen, men har en tydelig visuell visjon og et blikk. Hvert bilde blir en ytring i seg selv, hvor vi som betraktere også blir konfrontert med blikket til den portretterte. Som seere gis vi muligheten til å kikke inn, og til å bli oppdaget.
Gjestvangs prosjekter er publisert i en rekke internasjonale magasiner og aviser, og som fotograf har hun oppnådd stor internasjonal anerkjennelse gjennom utstillinger, publiseringer og priser.