Hvorfor er kjøttdeig og hamburgerprodukter spesielt utsatt?
Mattilsynet har i dette utbruddet påvist bakterien i råvare brukt til særlig hamburgere, men også andre kjøttdeigprodukter. Bakterier finnes kun på overflaten av hele kjøttstykker, og dør ved tilstrekkelig varmebehandling. Når kjøttstykker kvernes, blir bakteriene på overflaten jevnt fordelt i kjøttdeigen – noe som gir gode vilkår for videre bakterievekst. Derfor skal kjøttdeig, hamburgere og andre produkter av oppmalt kjøtt som tommelfingerregel være gjennomstekte.
Gjennomstekning til 70 °C er tilstrekkelig for å drepe eventuelle uønskede bakterier i hamburgerkjøttet.
Er det sikrere å kverne selv?
Å kverne kjøttet selv kan gi en viss kontroll, og er å foretrekke dersom du ønsker å nyte en medium stekt burger. God hygiene, god kvalitet og rett håndtering av råvaren er avgjørende: Før kverning bør kjøttstykket brunes på hele overflaten, og kverningen bør skje kort tid for tilberedning og med bruk av helt rene redskaper. Oppbevar kjøttet kaldt frem til du skal bruke det.
Mattrygghet - utsatte grupper
Utsatte grupper som gravide, små barn og personer med nedsatt immunforsvar bør være ekstra forsiktige. Selv med en liten risiko, er det best å unngå medium stekte burgere, for å unngå å bli syk.
Synes du det kan være vanskelig å vite om burgeren er gjennomstekt før du har skåret i den? Vent til kjøttsaften som pipler ut av burgeren er helt klar i fargen, før du legger den til hviling. Du kan også bruke en kjernetemperaturmåler for å se at det er over 70 °C grader i kjernen. Har du en ekstra tykk burger er det spesielt lurt å bruke en kjernetemeraturmåler.
Hva kan du gjøre for å unngå å bli syk?
Det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli syk, er å:
1. Gjennomsteke hamburgere og andre kjøttdeigprodukter – både ferske og frosne produkter.
2. Ha god kjøkkenhygiene, spesielt å huske å vaske hender og utstyr etter håndtering av både ferskt og frossent kjøtt
3. Følg rådene for god mathygiene
Generelle råd for god mathygiene
Her er noen generelle råd for hvordan du kan forebygge overføring av smittsomme sykdommer fra mat eller vann.
- Ha generelt god kjøkkenhygiene og hold kjøkkenbenkene rene. Kjøkkenkluten bør du bytte ut omtrent annenhver dag, og vaske på minst 60 °C. Kjøkkenkluten skal aldri brukes på gulvet. Legg den i så fall til vask umiddelbart.
- Vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, som for eksempel rått kjøtt, før det samme utstyret brukes til annen mat. Tenk spesielt på hvordan du behandler rå kylling.
- Gjennomstek eller gjennomkok fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat. Stek andre kjøttprodukter godt på overflaten.
- Skyll frukt, bær og grønnsaker som skal spises rå grundig før du spiser eller serverer det, spesielt dersom det som er importert fra utlandet. Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises. Det gjelder for eksempel importerte minimais, sukkererter og asparges som bør få et oppkok før de spises, eller importerte fryste bær som bør kokes i 1 minutt.
- Oppbevar maten i kjøleskap, og sjekk at temperaturen er riktig (0-4 °C). Husk kjøleboks med kjøleelementer dersom du skal ha med mat ut i sommervarmen.
- Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk. Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
- Unngå ikke-desinfisert drikkevann dersom du er i tvil om drikkevannskvaliteten. I så fall bør du drikke flaskevann.
Sist oppdatert: tirsdag 26. september 2023