1. Hva har størst betydning for dyrevelferden i norske kyllingfjøs?
- Dyrevelferd handler i bunn og grunn om hvordan det enkelte dyret har det. Dyrets velferd påvirkes av helse, mulighet for å utøve naturlig atferd og emosjoner som frykt og glede. For at en kylling skal ha en god velferd, må den være fri for skader, sykdom og smerte, samt få utløp for viktige behov som å strøbade, utforske, hakke og leke, noe som også vil gi kyllingen glede. Bonden har derfor en veldig viktig jobb med å holde flokken frisk gjennom å sikre gode smitterutiner i huset, ta ut dyr som er syke og sørge for et godt miljø med tørt strø, god luft, rent vann og riktig fôr og ulike lekeobjekter. Vi sier gjerne at bonden er den viktigste enkeltfaktoren for god velferd, forklarer Guro Vasdal, som er utdannet etolog og jobber i Animalia, Norges ledende fagmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon.
2. Hva vet vi om hvordan norske kyllinger har det?
- Vi kan måle hvordan dyra har det ved å registrere dyrets miljø eller dyret selv, ved hjelp av såkalte dyrevelferdsindikatorer. For å få et godt bilde av dyrets velferd, bør flere velferdsindikatorer sees i sammenheng, gjerne over tid, sier etologen og forklarer:
- På gården registrerer bonden daglig punkter som er viktig for dyrevelferd, som fôr- og vannforbruk, tildeling av miljøberikelser, antall syke eller døde dyr med mer. I tillegg er alle norske kyllingbønder med i et dyrevelferdsprogram som blant annet krever at alle skal ha minst to årlige helseovervåkningsbesøk av veterinær. Veterinæren går grundig igjennom flokken med et ekstra øye på dyras velferd, bondens drift og resultater. Alle kyllingflokker blir også vurdert for tråputeskader på slakteriet, og ved økning i antall tråputeskader må bonden ha færre kyllinger i neste flokk, forteller hun.
- Registreringen av disse velferdsindikatorene på gården, under transporten og på slakteriet gjør at vi vet mye om hvordan norske kyllinger har det, opplyser kyllingeksperten.
3. Hvilken betydning har kyllingrasen for dyrevelferden?
- Nye, utenlandske studier som har sammenlignet ulike kyllingraser viser blant annet at raser som vokser saktere er mer aktive, har bedre beinhelse og mindre muskelskader enn raser som vokser raskere. Det påvirker dyrevelferden positivt. Vi må samtidig huske på at rase bare er en av mange faktorer som påvirker hvordan dyrene har det. Bondens rutiner og miljøet i kyllinghuset er uansett grunnleggende, uavhengig av rase, fastslår hun.
Hva bør jeg tenke på hvis jeg ønsker å være sikker på at kyllingen jeg kjøper har levd under gode forhold?
- Så lenge du kjøper norsk kylling kan du være sikker på at den er produsert på en gård hvor produksjonen er nøye regulert og dokumentert. Alle norske slaktekyllinger har tilgang på lekeobjekter som imøtekommer kyllingenes naturlige atferdsbehov og får tilsyn av bonden flere ganger daglig. I tillegg gir det norske regelverket mer plass til kyllingene sammenlignet med europeisk regelverk.
Vil du vite mer om kyllingproduksjon?
Sist oppdatert: torsdag 17. september 2020