Hopp til hovedinnhold
matprat logo
HVA BETYR KJØTTET FOR KLIMAGASSUTSLIPPET DITT?

Hva er landbrukets klimakalkulator?

Landbrukets klimakalkulator er et verktøy som hjelper bonden med å kartlegge klimagassutslipp fra gården, og gjør det enklere å se muligheter for å redusere dem. 

Et samlet norsk landbruk jobber kontinuerlig med nye tiltak for å redusere klimagassutslippene fra matproduksjonen her til lands. Landbrukets klimakalkulator er et verktøy som er utviklet for at den norske bonden skal få oversikt over utslipp på gården. Basert på klimakalkulatoren kan bonden kartlegge muligheter for å redusere utslipp, og dermed bidra til reduserte utslipp fra landbrukssektoren. 

Les mer: Hva er klimagasser?

For at vi skal skal få riktige tall på klimagassutslipp fra det norske landbruket, er det svært viktig at norske bønder tar ibruk Landbrukets klimakalkulator. 

Gir bonden oversikt over utslipp

I tillegg til å hjelpe bonden med å få oversikt over det totale klimagassutslippet på gården, viser Landbrukets klimakalkulator utslipp per produsert enhet, for eksempel per kilo korn eller kjøtt. Beregningene av klimagassutslippene er basert på data fra gårdsdriften. Informasjonen bøndene får om utslipp fra gården, kan ses opp mot andre sammenliknbare gårder. På den måten kan bonden, sammen med en klimarådgiver, finne tiltak som kan redusere klimagassutslipp fra egen gård, samt tiltak for å øke karbonbinding i jorda.  

Klimatiltak er ofte økonomisk lønnsomme for bonden

Klimakalkulatoren er et godt verktøy for å hjelpe bonden med å ta smarte valg i gårdsdrifta. I tillegg til at klimakalkulatoren er gratis å bruke, er ofte klimatiltakene som avdekkes økonomisk lønnsomme for bonden. Tiltak kan være alt fra klimavennlig fôring, fossilfri oppvarming, bedre bruk av gjødsel og produksjon av biogass på gården, til ny teknologi og tiltak for å øke opptaket av karbon i jord.  

Les mer: Klimatiltak i landbruket

Klimakalkulatoren er en del av landbrukets klimaplan

Gjennom landbrukets klimaplan er det satt ambisiøse mål for å redusere utslippene fra norsk matproduksjon. Utslipp tilsvarende 5 millioner tonn CO2- ekvivalenter skal nemlig kuttes innen 2030. Klimakalkulatoren er ett av de åtte satsningsområdene i Landbrukets Klimaplan. Målet er at så mange bønder som mulig skal ta i bruk Klimakalkulatoren på egen gård.  

Utslippene fra norsk landbruk kan reduseres

Jordbruket står for ca 10 prosent av Norges klimagassutslipp. Jordbruket den største kilden til utslipp av både metan og lystgass. Mesteparten av metanutslippene kommer fra fordøyelsen til drøvtyggere, som sau og ku, mens resten kommer fra lagring av husdyrgjødsel. Lystgassutslippene fra landbruket kommer hovedsakelig fra spredning av husdyrgjødsel, men også fra dyrking av myrer, lagring av gjødsel og nedbryting av planterester (f.eks. halm).  

Les mer: Spørsmål og svar om klima og matproduksjon.

Tiltak for å redusere utslippene fra disse postene, som for eksempel nye fôringredienser som hemmer eller reduserer dannelse av metan, er effektive for å redusere landbrukets samlede klimaavtrykk. 

Les mer: Fôret kan redusere klimagassutslippene fra kua

Biolgiske utslipp fra jordbruket

Majoriteten av utslippene fra jordbruket er biologiske.  Det betyr at i motsetning til det fossile kretløpet, inngår utslippene fra drøvtyggere som ku og sau, husdyrgjødsel og jord i det biologiske kretsløpet. Utslipp fra fossile kilder tilfører nytt karbon til atmosfæren, fra lagre som har vært bundet i millioner av år. Fossile utslipp øker karbonmengden i kretsløpet permanent, mens biologisk metan fra husdyr sirkulerer i et lukket system mellom jord, planter og dyr. For å bremse klimaendringene er det avgjørende med markante kutt fra fossile kilder og en god balanse i det biologiske kretsløpet.

Å kutte utslipp fra husdyr og øke karbonbinding i jorda kan bidra positivt. Det kan faktisk bidra til å redusere konsekvensene av fossile utslipp. Men det er viktig at tiltakene i jordbruket sees i et helhetlig blikk, slik at det ikke svekker forvaltningen av ressursene våre eller vår evne til å produsere mat i fremtiden. 

Sist oppdatert: onsdag 19. mars 2025

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB13 07.04.2025 04:52:27 handleliste stengt