Økologisk mat er mat som er produsert og merket i samsvar med regelverket for økologisk matproduksjon. Regelverket har blant annet strengere krav til bruk av konserveringsmiddel og tilsetningsstoffer. I tillegg er økologisk mat fremstilt uten bruk av fargestoff og kunstig aroma. All bruk av genmodifiserte produkter er forbudt i økologisk mat.
Økologisk landbruk
Økologisk mat kommer fra økologisk landbruk. Økologisk landbruk etterstreber å gjøre jordbruket så likt et økosystem som mulig, og stimulerer til økt samspill mellom mikroorganismer, jord, dyr, planter og mennesker. Driftsformen er regulert og bygger på fire prinsipper som handler om økologi, helse, rettferdighet og varsomhet. I Norge har Mattilsynet ansvar for å utvikle regelverket knyttet til økologisk mat.
Les mer: Hva er økologisk landbruk?
Hvordan finne økologisk mat i butikken?
All økologisk mat er godt merket slik at den skal være enkel for forbruker å finne. De fleste matbutikker har også en egen seksjon med økologisk mat.
Det norske Ø-merket fra Debio viser at matvaren er godkjent som økologisk. Ø-merket brukes både på norske og utenlandske matvarer, og all mat som er merket med dette er økologisk. Debio har ansvaret for å følge opp de som produserer og videreforedler økologisk mat her til lands.
I tillegg til å ha Ø-merket, vil importert økologisk mat være merket med et felles EU-merke for økologi. EU-merket er grønt med hvite stjerner som former et blad.
Demeter-merket er det eldste økologimerket. Mat merket med Demeter kommer fra biodynamisk jordbruk, som har tilleggskrav utover at maten er produsert etter økologiske prinsipper.
Les mer: Hva er biodynamisk landbruk?
All mat merket med Ø-merket fra Debio er økologisk.
Hva er fordelene ved å velge økologisk mat?
Økologisk mat inneholder mindre plantevernmiddelrester enn konvensjonell mat. Forskning viser imidlertid at norske forbrukere generelt får i seg lite plantevernmiddelrester, uavhengig om de spiser økologisk eller konvensjonell mat.
Dyrevelferd spiller en sentral rolle i økologisk landbruk. Felles for all økologisk husdyrproduksjon er at dyra kun skal fôres på økologisk produsert fôr. Husdyr i økologisk produksjon har også krav om at dyra skal ha mer plass, mulighet til å gå ut, miljøberikelser og andre tilleggskrav som skal bidra til at dyrene lever så naturlig som mulig.
Økologisk matproduksjon har også positiv effekt på biologisk mangfold ettersom økologisk mat blir fremstilt uten bruk av kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Bruk av beiteområder er også viktig i økologisk husdyrhold. Husdyr som beiter opprettholder leveområdene til mange utrydningstruede arter, i tillegg til at de gjødsler jorda og bidrar til å spre frø.
Mål om 25 prosent økologisk landbruk i EU innen 2030
EU har gjennom strategien “Farm to Fork” satt seg mål om at 25 prosent av EUs jordbruksareal skal være økologisk innen 2030. Kommisjonen mener at økologisk landbruk er viktig for å redusere bruk av plantevernmidler og overgjødsling, og for å forbedre dyrevelferden. Økt salg av økologisk mat i kantiner, kaféer og butikker er blant tiltakene for å oppnå målet. Andelen økologisk matproduksjon ligger i dag på 8 prosent. Norge har også en nasjonal strategi for økologisk jordbruk med mål om å stimulere til økt økologisk produksjon frem mot 2030.
Sist oppdatert: tirsdag 24. januar 2023