Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Illustrasjonsfoto matsvinn epler

20 tips til hva du kan gjøre med matavfallet

Har du lyst til å bidra enda mer til å redusere matsvinnet? Ta i bruk de delene av maten som vanligvis havner i søpla og forvandle dem til noe godt eller nyttig!

Fiskebein, potetskrell, kyllingskrog, skrukkete, inntørkede epler, brune bananer og gammelt brød. Lett å kaste i søpla, ikke sant? Og gir litt dårlig samvittighet. Her får du tips til hvordan du lager gull av gråstein - eller iallfall noe godt og nyttig av matavfallet!

  1. Bruk avskjær og bein fra fisk, skalldyr, grillkylling, koteletter, lammestek mm til kraft. Selv rester av middagen kan bli kraft. Slik koker du kraft .
  2. Samle alt skrell fra gulrot, selleri, løk og andre grønnsaker i en pose i fryseren og hiv dem i gryta når du koker kraft, eller kok din egen grønnsakskraft. Rester av tomat, paprika, sopp og halvvisne urter går i samme posen.
  3. Vask potetene godt før du skreller dem, og lag fritert potetskall av skrellet.
  4. Bruk hele grønnsaken – stilken på brokkoli og blomkål smaker like godt som resten av grønnsaken. Fjern det grove skallet og skjær i biter. Supert i wok eller suppe.
  5. Hakk de halvvisne urtene fint og frys dem i isbitbrett med olje.

  1. Bruk innmaten av Halloween-gresskaret til en deilig gresskarsuppe.
  2. Ta vare på den tykke stilken i grønnkålbladene. Kutt den fint og bruk i suppe eller wok.
  3. Lag syltetøy av den hvite hinnen på innsiden av vannmelonskallet. Del i små biter og kok med sukker og sitronsaft.
  4. Rydd i kjøleskapet og kok eplemos av de halvvisne eplene, eller skjær dem i tynne skiver og tørk dem til chips.
  5. Tørk epleskallene, oppbevar i tett glass og bruk til eple-te.
  6. Skjær gammelt brød i terninger og tørk i ovnen. Supert på suppe og i salater.

  1. Ha litt matolje på en hard brødskalk og bruk den til å skure jernstekepannen med.
  2. Tørk gammelt brød og lag ditt eget brødrasp til panering og på toppen av gratenger.
  3. Bruk kaffegrut som plantenæring – eller peeling.
  4. Ta vare på vinskvetter i isterningposer i fryseren og bruk dem i saus og supper.
  5. Riv osteskalker på rivjern, oppbevar i pose i fryseren så har du alltid revet ost til pizza og ostesmørbrød.
  6. Bruk den aller hardeste skalken av parmesan i tomatsuppen – den gir masse smak!
  7. Bruk bananskall til å pusse bladene på grønne stueplanter.
  8. Legg noen bananskall i en bøtte vann. De inneholder kalium og kan brukes som næringstilskudd for plantene dine.
  9. Tørk eggeskall i en krukke på kjøkkenbenken. Når krukken er full kan du knuse skallene og strø i hagen som næringstilskudd.

Sist oppdatert: onsdag 5. januar 2022

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB13 24.11.2024 05:19:37