Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Tacorester

7 matsvinnfakta

Vi forklarer 7 fakta om matsvinn gjennom bilder for å gjøre deg litt klokere! 

Nr.1.

1/3 av all maten som produseres i verden ender med å ikke bli spist.

Porsjonsberegning i hverdagen gif

Nr. 2.

Mesteparten av matsvinnet i Norge oppstår hjemme hos oss forbrukere. 

Matsvinn i verdikjeden
Illustrasjon som viser fordelingen av matsvinn i verdikjeden og i hvilke ledd det kastes mest. Hva som kastes på gården er ikke kartlagt, men 24 % kastes på fabrikken, 2 % hos grossisten, 13 % i butikken, 3 % i hotell- og restaurantbransjen, mens 58 % kastes hjemme!

Nr. 3. 

24 prosent kaster mindre mat i koronatiden enn tidligere. 

24%

Nr. 4.

Vi nordmenn kaster mest gryte- og tallerkenrester i hjemmene våre.  

Matsvinn i hjemmet
Illustrasjon som viser kilovis fordeling av all maten vi kaster hjemme. 13,7 kg er gryte- og tallerkenrester, 9,3 kg er brød- og bakevarer, 2,2 kg er meieriprodukter, 3,7 kg er kjøtt og fisk, 9,5 kg er frukt og grønt, mens 4,2 kg er diverse rester, som ferdigmat. Totalt kaster hver av oss 42,6 kg spiselig mat i året!

Nr. 5.

Småbarnsfamilier med god inntekt har redusert matsvinnet mest i koronatiden. 

31 prosent

Nr. 6. 

Maten som ender i søpla opptar til sammen et areal på 198 millioner hektar årlig. Det tilsvarer 1/5 av arealet som brukes til å dyrke matvekster, eller et areal på størrelse med Mexico.

Gård i Ringerike

Nr. 7. 

Om matsvinn var et land, ville kun Kina og USA har større klimagassutslipp. 

Om matsvinn var et land
Diagram som viser at matsvinn står for 8 % av verdens klimagassutslipp, og hadde matsvinn vært et land, ville det vært verdens tredje mest forurensende land, etter Kina 27 % og USA 15 %.

Sist oppdatert: fredag 29. mai 2020

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB14 15.03.2025 07:43:39 handleliste stengt