Å beregne riktig mengde ferdig tilberedt mat av ulike råvarer kan være kinkig, og mange av oss tar litt ekstra for ikke å risikere å ha for lite.
Det kan være mange grunner til at du sitter igjen med rester etter middagen. Kanskje var ikke matlysten helt på topp, kanskje var en av ungene med en venn hjem. Eller kanskje hadde du enda en gang tatt i litt ekstra da du skulle beregne hvor mye du skulle lage. Noen ganger er det lurt å ha rester – da er en del av neste dags middag allerede laget, andre ganger er det irriterende, og da er det lett å la restene gå i søpla. Om du lærer deg å beregne hvor mye mat du skal lage, er det mindre sannsynlig at du blir sittende igjen med unødvendige rester. Her får du en oversikt over hvordan du beregner hvor mye du trenger av ulike råvarer til et måltid.
Slik beregner du porsjoner
Beregning av kjøtt og fisk
Hvor mye du beregner per person er avhengig av hva du skal lage, og om råvaren er med eller uten bein.
Dette er cirkaberegninger, og i mange retter kan mengden justeres ned og kjøtt og fisk kan godt suppleres eller erstattes av andre proteiner.
Kjøtt
Hva |
Mengde
|
Råvare
|
Mengde per porsjon
|
Kjøtt uten ben
|
150 – 200 g
|
Kjøtt med ben
|
250 g
|
Koteletter
|
250 g
|
Kjøttdeig og karbonadedeig
|
100-150 g
|
Pølser
|
150 g
|
Kylling, hel
|
500 g
|
Fisk og skalldyr
Hva
|
Mengde
|
Fiskefilet
|
200 g
|
Fisk hel eller i skiver
|
300-400 g
|
Lever av skrei
|
80-100 g
|
Rogn av skrei
|
100-150 g
|
Reker
|
400-500 g
|
Blåskjell
|
400-500 g
|
Krabbe
|
1 stk per person
|
Klippfisk, tørr
|
100-150 g
|
Klippfisk, utvannet
|
250 g
|
Poteter, ris, pasta, etc.
Hva |
Mengde
|
Poteter
|
200 g
|
Spagetti, tagliatelle mm
|
60-100 g tørr pasta
|
Makaroni og annen liten pasta
|
1 ½ dl (60 g)
|
Ris, bulgur, couscous, perlegryn og quinoa
|
1 dl (ca 60 g)
|
Erter, bønner og linser (tørre)
|
ca. 1 dl (8o g)
Bløtlagte/kokte ca. 2 dl (150 g)
|
Bruker du hendene, vil tommel og pekefinger som danner et hull med omkrets på størrelse med et kronestykke tilsvare en porsjon spagetti (100 g)
Mange pastasleiver har hull i midten, som tilsvarer en porsjon pasta.
Grønnsaker, sopp, salat og råkost
Til middag beregnes vanligvis minimum 150 g grønnsaket per porsjon.
Skal du bruke mer enn én grønnsak, fordeler du vekten på de ulike grønnsakene – for eksempel 75 g kål,50 g gulrot og 25 g sukkererter.
|
Sopp beregnes mellom 50 og 150 g, avhengig av om soppen skal blandes med egne ingredienser eller serveres alene.
|
Salat og råkost beregn ca 150 g per person
|
Suppe og saus
Hva |
Mengde
|
Suppe til forrett
|
2 dl
|
Suppe til hovedrett
|
4-6 dl, avhengig av type suppe
|
Saus
|
½ - 1 dl, avhengig av type saus
|
Dressing
|
½ - 1 dl, avhengig av type dressing
|
Sist oppdatert: tirsdag 22. august 2023