Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kalvecarpaccio

Mat til store selskaper

Å lage mat til mange gjester krever litt ekstra planlegging. Spesielt krever det mye om du skal lykkes i å lage finere mat til selskap. Forbered deg ved å lese våre tips og råd.

Menyvalg

Sett opp menyen ut fra ønsket budsjett. Bestem tidlig om du vil ha en tradisjonell 3-, 4- eller 5- retters meny, eller om du ønsker å ha en buffèt. Generelt kan man si at en buffèt er enklere å organisere enn en 3- eller 5-retters meny når gjestene har kommet, men kan kreve vel så mye arbeid og planlegging i forkant.

Mengdeberegning

En grei grunnregel er å beregne cirka 500 gram mat for hver person. Dette gjelder alle de mettende ingrediensene slike som kjøtt, egg, poteter og grønnsaker. Når det gjelder sauser, dressinger, pynt på fatene og tilbehør kommer dette i tillegg. Bruk vår tabell for å beregne ytterligere.

Om det for eksempel er 20 personer, må du beregne cirka 10 kg mat totalt. Det blir cirka 4 kg rent kjøtt og fisk, 3 kg grønnsaker og 3 kg poteter/ris/pasta.  Er det flere retter på en buffèt fordeler du disse mengdene utover de ulike rettene slik at det til sammen blir 10 kg. Beregn litt mer mat hvis det er mest sultne mannfolk, og litt mindre om det er mye damer og barn. På en buffèt bør du også beregne litt ekstra av hver rett, slik at alle fatene ikke er tomme når alle gjestene har forsynt seg. Mange vil gjerne forsyne seg både to og tre ganger, og restene får du spist opp i løpet av uka.

Spesielle hensyn

Undersøk om det er noen spesielle hensyn som må tas. Er det noen av gjestene som har allergi eller intoleranse for noe, eller som må ha spesialdiett?

Variasjon

Velg retter som passer godt sammen. I en meny bør du unngå å gjenta samme hovedråvare flere ganger. Sørg for variasjon og balanse.

Drikke til maten

Ta med deg menyen til Vinmonopolet. De hjelper deg med å finne gode alternativer til vin, om du er usikker på hva som passer til de ulike rettene. Husk alkoholfrie alternativer.

Gode erfaringer

Du bør satse på retter du har laget før, og som du vet at du lykkes med. Et alternativ er å prøve ut nye retter i forkant. Et stort arrangement er ikke riktig tidspunkt til å eksperimentere på kjøkkenet. Undersøk også at det er enkelt å doble oppskriften.

Snarvei til suksess

Gjør det enklere for deg selv ved å kjøpe noen ferdige retter og sett ditt eget preg på dem. Et alternativ er å bruke en hjemmelaget dressing eller saus og lekker pynt for å kombinere en ferdigrett.

Arbeidsplan

Sett opp en arbeidsplan med datoer og tider på når de forskjellige rettene skal ferdigstilles. Husk å legge inn litt ekstra tid. Sjekk beregnet arbeidstid og koketid på de rettene du skal lage. Husk at enkelte retter tar lenger tid å lage i store porsjoner. Sørg for å ha alle ingrediensene på plass før du begynner å jobbe.

Gode forberedelser

Prøv å ha så mye som mulig ferdig eller forberedt dagen før selskapet – det er mye tid å spare på å vaske salat og å kutte grønnsaker og kjøtt. Saus, enkelte forretter og desserter kan gjøres nesten ferdige dagen i forveien, slik at det bare gjenstår å legge opp og pynte. Sørg for å ha det du trenger av kokekar, redskaper, former, serveringsfat og -bestikk.

Avlastning

Ikke nøl med å be om hjelp. Å lage mat til mange krever mye innkjøp, kutting, blanding og visping og koking, og kan være temmelig overveldende. Å ha en assistent er en god avlastning.

Grønnsaker

Rens og skyll grønnsaker og poteter i god tid, gjerne dagen i forveien. Oppbevar dem i kaldt vann i kjøleskapet.

Kjøttvarer

La kjøttet hvile på kjøkkenbenken i cirka 30 minutter før det skal tilberedes. Det gir best og saftigst resultat. Husk å la kjøttet hvile noen minutter før du skjærer det i skiver også.

Ryddig arbeidsplass

Prøv å holde kjøkkenet rent og ryddig underveis. Kaos på benken skaper kaos i hodet. Og det gjør det mye lettere å rydde opp til slutt.  Vask opp hver gang du tar en pause, og sørg for at oppvaskmaskinen er tom når gjestene kommer.

Kjøl matvarene

Sett rettene kaldt etterhvert som de er ferdig. Har du ikke nok kjøleskapplass, så bruk et kaldt rom, en veranda eller noe lignende som avlastning. Sørg for at maten er godt beskyttet for små og store dyr, og at den ikke blir stående i solsteken.

 

Kommentarer

  • Katrine Sivertsen

    Jeg skal ha et bryllup til 70 gjester og vi skal ha svinesteik med poteter og fløtegratinerte poteter, surkål, grønnsaker og rødvinsaus. Også skal vi ha panna cotta og sjokolademousse til dessert Hvor mye av hvert trenger vi da?

    • Cecilie Maske

      Hei, Katrine. I artikkelen under finner du gode tips til hvordan du beregner mat til mange. Umiddelbart stusser jeg på om det stemmer at du skal ha både poteter og fløtegratinerte poteter samt både surkål og grønnsaker. Det blir veldig mye å lage, og veldig mye på tallerkenen! Jeg foreslår å gjøre det så enkelt som mulig, og kutte ut fløtegratinerte poteter og velge mellom surkål og grønnsaker (jeg ville gått for grønnsaker, for å få litt farge på tallerkenen). Om dere skal ha både panna cotta og sjokolademousse til dessert, så ville jeg tatt utgangspunkt i en oppskrift og ganget opp til 35 porsjoner, slik at alle får en halv porsjon av hver. Bruker du porsjonskalkulatoren vil det nok bli litt rare tall, så rund opp eller ned til det nærmeste "enkle" tall. Det blir garantert nok mat, og jeg regner med at dere også skal ha kakebord etterpå. https://www.matprat.no/artikler/mengde-mal-og-vekt/hvordan-beregne-mat-til-mange/ Panna cottaoppskriften er beregnet til 7 porsjoner. Om du ganger den med 5 får du 35 porsjoner https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/panna-cotta/ Sjokolademousseoppskriften er til 6 porsjoner. Ganger du den med 6 får du 36 porsjoner, det er nære nok https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/sjokolademousse/ Lykke til! Hilsen Cecilie, MatPrat

  • Kari Avtjærn

    I oppskriftene deres er der beregnet porsjoner, er en porsjon nok til en person? Hvis jeg skal lage til 12 personer skal jeg da gange opp til 12 porsjoner elle mer?

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB13 15.03.2025 08:53:56 handleliste stengt