Riktig oppbevaring av matvarer forlenger holdbarheten og gjør at kvaliteten opprettholdes. Den merkede holdbarhetsdatoen på matvarer baserer seg på riktig temperatur i uåpnet forpakning. Hvordan produkter er plassert i butikken gir en pekepinn på hvordan de skal lagres. En del produkter som ikke er plassert kjølig i butikken bør likevel plasseres i kjøleskap etter åpning. Dette vil stå oppgitt på forpakningen.
Riktig kjøleskapstemperatur
Bakterier trives i romtemperatur og formerer seg her raskt. Produkter som lett kan bli dårlige, slik som ferskt kjøtt og fisk, avkjølte middagsrester og lignende bør ikke stå lenge i romtemperatur, men plasseres i kjøleskap så raskt som mulig. Temperaturen i kjøleskapet bør alltid være 4 ºC eller lavere. Mellom 0 og 4 grader foregår bakterievekst veldig sakte. Det er også viktig at kjøleskapet ikke er overfylt. Et altfor fullt kjøleskap gir mindre gjennomstrømming av luft, og temperaturen kan dermed lett bli for høy. Legg gjerne et termometer i kjøleskapet av og til for å kontrollere temperaturen. Ideelt sett bør man holde kjøleskapsdøra åpen så kort som mulig. Blir det mange besøk i kjøleskapet, og døren holdes lenge åpen, så stiger temperaturen i kjøleskapet raskt.
Oversikt og rullering av matvarene
Faste plasser i kjøleskapet gir god orden og oversikt over hva man har i kjøleskapet til enhver tid. Ved å vite hva du har, kan du unngå å handle mer enn du trenger. Samtidig kan det gjøre det enklere å bruke opp matvarene i tide, så du slipper å kaste dem fordi de har blitt glemt. Mindre matkasting er bra for både miljøet og lommeboka.
Det er derfor flere gode grunner til hvorfor det kan være lurt å ha noen rettesnorer for hvor man plasserer ulike matvarer. Med tanke på holdbarhet finnes det ikke én universell fasit for hvor i kjøleskapet ulike typer matvarer bør stå, fordi temperatursonene kan variere fra kjøleskap til kjøleskap. Det er likevel noen generelle tips.
Øverst, nederst eller midt i kjøleskapet?
Kald luft er tyngre enn varm luft. Derfor er det kaldest nederst og varmest øverst i kjøleskapet. Matvarer som lett kan bli dårlige, slik som kjøtt og fisk, bør vi plassere nederst i kjøleskapet. Da kan vi samtidig også forhindre at det renner væske fra rått kjøtt eller rå fisk ned på de andre matvarene hvis pakken skulle være lekk. Det øker risikoen for krysskontaminering (matforurensning).
Øverst i kjøleskapet er det ikke like kaldt som lenger ned. Der bør man plassere produkter som ikke blir så lett dårlige. Egg i kartong kan oppbevares her.
Midt i kjøleskapet kan man plassere kjøtt og fisk som er ferdig kokt eller stekt, for eksempel pølser eller middagsrester, dessuten rømme, yoghurt, ost og så videre.
Åpnede pakker med kjøttpålegg dekkes til med folie eller plast. I julehøytiden kan man gjerne oppbevare hjemmelaget julepålegg i en svak saltlake, også kalt oppbevaringslake. Middagsrester og annen stekt eller kokt mat skal kjøles ned så raskt som mulig før den settes i kjøleskapet. Dersom varm mat settes direkte inn i kjøleskapet så vil temperaturen inni kjøleskapet stige.
Helt nederst bør man plassere rå fisk, kjøtt, fugl, kjøttdeig og farse. Oppbevar industripakket kjøtt så lenge som mulig i uåpnet originalemballasje før bruk.
Melk og fløte holder seg best dersom det står så langt ned i kjøleskapet som mulig.
Husk at all mat som skal oppbevares i kjøleskapet bør pakkes godt inn, enten legges i bokser eller dekkes til med plastfolie. Da unngår du at maten tørker ut, mister smak eller tar smak fra andre ting i kjøleskapet.
Grønnsakskuffen
Aller nederst i egne grønnsaksskuffer legger man frukt, grønnsaker og salat. Modne og umodne frukter holdes optimalt hver for seg. Tomater, plommer og epler produserer stoffet etylen og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker fordi den fremskynder modningsprosessen.
Denne egenskapen kan man også utnytte positivt. Har du en umoden avokado, så legg den sammen med et par epler i en pose og legg det på kjøkkenbenken. Da vil avokadoen modne fort. Dyrker du egne tomater på sommeren kan du også modne grønne tomater ved å legge dem på benken i en zip-pose sammen med epler.
Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring. Melon som er oppdelt bør imidlertid oppbevares i kjøleskap. Bananer som ved for kald temperatur i kjøleskap blir brune og misfarget.
I kjøleskapsdøra
Åpnede melkekartonger kan godt stå i døra, slik at de er enkle å få tak i. Her kan man også plassere produkter som har lang holdbarhet slik som for eksempel ketsjup, sennep og dressinger. Egg fra en åpnet kartong kan godt oppbevares på egen plass i kjøleskapsdøra, men pass på å bruke opp alle eggene før du fyller på med egg fra en ny kartong. På den måten sikrer du at det ikke ligger igjen gamle egg. Pass på at eggene ikke ligger i nærheten av andre smakssterke matvarer. Eggene tar nemlig lett til seg andre smaker.
Ikke i kjøleskapet
Enkelte matvarer har bedre av å oppbevares utenfor kjøleskapets kalde atmosfære. Brød og bakervarer er blant disse. I kjøleskapet vil aldringsprosessen på bakevarene gå raskere enn om de oppbevares på kjøkkenbenken, og de blir tørre og harde.
Når romtemperatur er best
En rekke matvarer har godt av noen dagers oppbevaring i romtemperatur. Dette gjelder for eksempel for egg fordi alle eggets egenskaper utnyttes bedre når egget er romtemperert. Blant annet er det mindre sjanse for at et romtemperert egg sprekker under koking. Dessuten blir det høyere volum når man pisker eggedosis, eggehviten henger ikke så fast til eggeskallet og det er enklere å skille plomme og hvite. Det er også enklere å skrelle egg som er romtemperert før koking.
Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring. Melon som er oppdelt bør imidlertid oppbevares i kjøleskap. Bananer som ved for kald temperatur i kjøleskap blir brune og misfarget.
Sist oppdatert 3. juli 2018