Opprinnelsesmerking
Når du kjøper kjøtt, bør det stå hvor kjøttet kommer fra. Det norske regelverket innenfor matmerking, Matinformasjonsforordningen fra 2014, krever at det bør gis opplysninger om et næringsmiddels opphavssted, dersom fravær av slike opplysninger kan villede forbrukerne.
Disse produktene skal opprinnelsesmerkes:
- Ikke-bearbeidet kjøtt fra storfe, altså biff, filet og stek
- Alle stykker og produkter fra svin, sau, geit og fjørfe (unntatt salg i løs vekt)
Dette gjelder både ferske, kjølte og fryste produkter.
Slik skal kjøttet merkes: fødested, oppdrettssted og slaktested
Alle aktører i alle ledd i produksjons- og omsetningskjeden av kjøtt skal bruke et identifiserings- og registreringssystem, som skal kunne dokumenteres ved behov. Dette gjør det mulig å spore kjøttet tilbake til det enkelte dyr eller en gruppe av dyr.
Slik skal kjøttet merkes:
- Partikoden som identifiserer kjøttet
- Opprinnelsen til kjøttet
Opprinnelse merkes på denne måten:
- Født i: landets navn
- Oppdrettet: landets navn
- Slaktet i: landets navn
Dersom dyret er født, oppdrettet og slaktet i samme land, kan følgende merking benyttes: «Opprinnelse: landets navn».
Bearbeidede produkter
Produsenter er ikke pålagt å oppgi opprinnelsesland på bearbeidede kjøttprodukter som pølse, skinke eller lasagne. Pølser lages av flere typer kjøtt som kan være av forskjellig opprinnelse. Kjøttdeig som består av én type kjøtt, er imidlertid underlagt krav til merking.
Vilt og andre kjøttslag
Andre kjøttslag som for eksempel viltkjøtt, oppdrettsrein og oppdrettshjort må ikke opprinnelsesmerkes ifølge regelverket, med mindre forbruker kan bli villedet. I praksis betyr det at hvis det er et dyreslag som oppdrettes og slaktes i Norge, skal det merkes med opprinnelse. Dyreslag som ikke hører naturlig til i Norge, som for eksempel alligator og antilope, behøver ikke opprinnelsesmerkes.
Hva betyr “Opprinnelse Norge”?
Når en vare er merket med “Opprinnelse Norge”, betyr det at dyret er født, oppdrettet og slaktet i Norge. Dersom importert kjøtt kvernes til kjøttdeig i en butikk i Norge, er det ikke lov å kalle produktet “norsk kjøttdeig”, eller å merke produktet med norsk flagg.