Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Appelsinkokt kyllingfilet med lun squashsalat og ingefærdressing

Kjekt om kylling

For å tilberede et perfekt måltid er det nyttig å ha litt ekstra kunnskap om råvarer. Ulike typer kjøtt trenger ofte forskjellige tilberedningsmetoder, og har du den rette kunnskapen kan det seigeste kjøttet bli mørt og saftig hvis du tilbereder det riktig.

Kylling, fargerik og sunn livsstil

Kylling har i Norge hatt en fantastisk utvikling de siste årene. For en del år tilbake var det kun grillet kylling, kyllingvinger og frossen rå kylling å få kjøpt. Deretter kom marinert frossen lørdagskylling som en stor nyhet, som man kunne putte rett i ovnen. Det har skjedd mye gledelig for kyllingelskere på få år. Nå er det fersk kylling som dominerer, og det er et stadig voksende utvalg i kyllingprodukter.

Kylling er ett av verdens mest spiste kjøttslag, og vi kan derfor hente inspirasjon til oppskrifter fra hele verden. Den milde, fine smaken gjør at kjøttet passer i alle typer retter, enten vi bruker hele kyllingen eller gjør det enkelt og velger renskårne fileter. Alle typer krydder, frukt og grønnsaker passer til kylling, og det er mye inspirasjon å hente i utenlandske oppskrifter, men kyllingen kan vel så gjerne benyttes i tradisjonelle, norske retter.

Sunn hverdagskylling og råflott helgekylling

Kylling har posisjonert seg som det sunne hverdagskjøttet.

Til hverdag og fest er et litt slitt begrep, men stemmer fortsatt veldig bra på kylling. Kylling har elegant tatt posisjonen som det sunne hvite kjøttet, og er i dag et naturlig valg for de som ønsker en sunn livsstil, og har i dag en sterk posisjon som det sunneste hverdagskjøttet. Fettet er ikke isprengt i kjøttet, men sitter like under skinnet og i buken på kylling og kalkun. Det lille fettet som finnes har høy andel umettet fett i forhold til mettet fett. Kyllingfilet inneholder kun 1,1 prosent fett.  Men kylling er ikke bare sunn hverdagsmat, den egner seg også til helge og gjestefavoritter. Det finnes store ferske spesialkyllinger som er ekstra saftige og smakfulle. Disse kan tilberedes hele, eller i mindre stykker til raffinerte måltider.

Lek med ulike smaker

Coq au vin er en fransk klassiker som gjerne kan serveres i selskap.

Kylling, med sin milde egensmak, passer til all verdens krydder, frukt og grønnsaker, og kan kombineres med fisk og sjømat så vel som andre sorter kjøtt. Crossover og fusjonskjøkken er begreper som betegner noe av dette. Det innebærer kombinasjoner av mattradisjoner fra ulike verdensdeler. At kylling spises over hele verden, er disse rettene gode eksempler på: Coq au vin (tradisjonelt brukt hane) fra Frankrike, paella fra Spania, tandoorikylling fra India og teriyakikylling fra Japan.

Innkjøp og bruk av kylling

Fersk kylling har begrenset holdbarhet, så husk å sjekke holdbarhetsdatoen. Når du har kjøpt kyllingkjøtt må det som andre kjølevarer holdes kaldt til du kommer hjem. Et tips er å legge alle kjølte og fryste varer i samme pose. Legg kyllingen rett inn i kjøleskapet når du kommer hjem. Der er produktene holdbare til påstemplet dato, hvis du ikke har åpnet emballasjen. Åpnede produkter, eller grillet kylling i grillpose holder seg i to-tre dager i kjøleskap.

Holdbarhet i fryseren

Kylling er en tilgjengelig vare hele året, og smaker aller best ferskt. Kyllingkjøtt har en høy andel umettede, sunne fettsyrer, hvorav mesteparten er under skinnet. Selv i fryseboksen vil dette fettet etter noen måneder begynne å få litt harsk smak. Derfor anbefaler vi inntil fire måneder i fryser.

Kylling i mange størrelser

Hel kylling som selges rå veier vanligvis mellom 1 til 1,4 kg, men finnes i vektklasser opptil cirka 3,5 kg. De største kyllingene selges i hovedsak til gourmetrestauranter, men blir mer og mer vanlig i butikker med litt bedre vareutvalg.

Butikkgrillet kylling er fortsatt populært, og finnes i mange vektklasser. Rå kylling som brukes til grilling i butikk veier i hovedsak 750-1000 gram.

Mengdeberegning av kylling

Det avhenger av om du velger små eller store kyllinger, og hva som serveres ved siden av kyllingen. Selv om små og store kyllinger har samme kvalitet, er det mer kjøtt i forhold til ben på de store. Velger du små kyllinger, for eksempel på 600 gram, bør du beregne en halv til en hel kylling pr. person, mens en stor kylling på 1,5 kg kan være tilstrekkelig til 4-5 personer.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12723, server:MP-PRD-WEB13 21.01.2025 02:23:19