Visste du at mye av kjøttet på grisen er magert? På mange av stykningsdelene sitter også fettet på utsiden, og det er derfor lett å fjerne. Renskåret svinekjøtt inneholder bare 2-5 % fett!
I butikken finner du mange stykningsdeler av svin – de magreste er indrefilet, ytrefilet, ytrefilet i skiver, skinkebiff og svinekjøtt i strimler. Svinekoteletter er også en hverdagsfavoritt med litt mer fett, men skjærer du bort fettet sitter du igjen med filetkoteletter, altså ytrefilet med bein. Med andre ord, mulighetene er mange for å diske opp med en sunn og skikkelig digg middag med svinekjøtt!
Klassisk norsk, eller med en eksotisk tvist?
Den milde smaken på svinekjøttet gjør at det egner seg utrolig godt til både norsk tradisjonsmat og retter med en mer eksotisk smak. Svinekoteletter med råkost – eller en Thaigryte med strimlet svinekjøtt? Like godt begge deler! Sjekk ut flere av våre favoritter med svinekjøtt.
Svinekjøtt blir saftig – når det tilberedes riktig!
Ja, det er magert og det er mørt, men hvordan i all verden får jeg det saftig, spør du. Og det er nettopp fordi kjøttet er så magert at det noen ganger kan oppleves tørt, hvis det blir overstekt.
Hvordan du skal tilberede kjøttet for å få det saftig, kommer selvfølgelig litt an på hva du skal tilberede. Tynne, små skiver eller strimler av svin skal bare noen få minutter i varm panne før de er ferdig stekt, mens en svinefilet tar litt mer tid og krever mer oppmerksomhet for å bli saftig.
Skal du lage suppe med svinekjøtt, for eksempel svinefilet i pho, legges tynne skiver av svinefilet ned i den varme buljongen og trekkes ferdig et par minutter. Svinefileten holder på saftigheten så lenge suppen ikke koker.
Har du kjøpt strimlet svinekjøtt kan også suppe være løsningen på middagsproblemet. Tomat- og hvitløksuppe eller persillesuppe med strimlet svinekjøtt smaker godt med ferskt brød til. Når du skal steke strimlet svinekjøtt, enten det er til suppe eller en wok husk at rask steking på sterk varme gir det beste resultatet! Skal du steke mye - stek i flere omganger slik at kjøttet blir stekt og ikke kokt. Da får du fin stekeskorpe og strimlene holder på saftigheten.
Koteletter eller ytrefilet i skiver er også noe mange synes er utfordrende - som oftest fordi kotelettene blir overstekte, og dermed tørre. Stek koteletter eller svinekjøtt i skiver raskt i en god og varm panne, 2-3 minutter på hver side, etterstek deretter under lokk på svak varme i ca. 5 minutter. Kotelettene kan alternativt brunes i panne og stekes ferdig i ovn - som i denne oppskriften på Koteletter og grønnsaker i ovn.
Ha kontroll på kjernetemperaturen
Enten du skal unne deg litt luksus i hverdagen - eller diske opp med noe godt til helgen er svinefilet et supert valg! Kanskje det frister med en svinefilet med urtemarinade? Svinefileten trenger litt mer tid og kjærlighet, men etter 20-30 minutter har du et fantastisk mørt og saftig stykke kjøtt.
Bruk steketermometer - og du kan vinke farvel til tørr svinefilet! Med et steketermometer har du kontroll på kjernetemperaturen, og vet nøyaktig når kjøttet nærmer seg perfekt stekt.
Brun fileten raskt på alle sider i en varm panne med smør. Legg fileten over i en ildfast form og stikk et steketermometeret i den mest kjøttfulle delen. Stek fileten i på 125 °C. Husk at temperaturen vil fortsette å stige 1-3 grader etter at du har lagt kjøttet til hviling - ta derfor høyde for dette. Ta derfor ut fileten når kjernetemperaturen viser 67-68 °C, slik at fileten kan hvile opp til 70 °C. Enten du skal lage svinefilet eller annet svinekjøtt - sjekk ut stekeguiden med våre steke- og koketips.
Til slutt..
Når kjøtt stekes eller varmebehandles trekker det seg sammen og kjøttsaften «samles» midt i kjøttstykket. Derfor er det viktig å la kjøttet hvile! Under hviling vil kjøttsaften igjen fordele seg i kjøttet slik at det blir saftig og godt. Pakk gjerne kjøttet i aluminiumsfolie mens du hviler det slik at det også holder på varmen.
Ha en svinaktig god middag!