Tradisjonell spekemat
Å spise spekemat på tradisjonelt vis har god og lang forankring i Norge. Det aller enkleste er spekemat sammen med enkelt tilbehør som rømme, kokte nypoteter, kokt sommerkål, salat, eggerøre, potetsalat eller rømmegrøt. Store spekematanretninger er tradisjonell festmat i Norge, og da er det ofte flere sorter spekemat og mange alternative tilbehør som er nevnt over og mer til.
Pasta
Spekemat setter god smak i pastaretter, og her er det mye godt å velge i. Pastaretten er ofte en eller annen tomatsaus, eller spekemat og grønnsaker blandet inn i pastaen.
Salater
Spekeskinkesalat med appelsin og fennikel
En salat med spekemat blir en mettende middagssalat. Her er variasjonsmulighetene mange alt fra en grønn salat med spekemat til en kald pastasalat.
Eggeretter og paier
Eggerøre er fast følge til spekemat, men spekemat er også ypperlig i omeletter, eggepanner og paier. Spinat- og olivenpai ved siden av spekeskinke er nydelig.
Supper
Ertesuppe laget på rester av knoka fra spekeskinke eller rester av spekemat er en klassiker, men spekemat kan også brukes som smaksforsterker i litt mer moderne supper eller serveres ved siden av.
Appetitt- og smakshever
Torskefilet med sprøstekt spekeskinke og tapenade.
Litt spekemat helt i starten av ett måltid skjerper appetitten, men spekemat er også en fin smakshever i ulike retter. Noen sier at “all mat blir bedre av litt spekemat”, kanskje derfor fisk ofte har spekemat som følge?
Tapas
I en tapasmeny er spekepølse og spekeskinke helt obligatorisk. En tapasbuffet er på mange måter Spanias eksotiske svar på vår spekematanretning.