Hva er honning?
Honning er et naturprodukt som varierer i smak, farge og konsistens, avhengig av hvilke blomster biene har samlet nektar fra. Blomstene bestemmer honningens karakter, og biene tilfører nektaren enzymer og melkesyrebakterier, samt reduserer fuktighetsinnholdet fra ca. 80% til 20%, slik at nektaren modnes til honning.
Rå honning – hva er det?
Det som omtales som "rå honning" i Norge er egentlig bare vanlig slynget honning. Det betyr at honningen ikke er varmebehandlet eller filtrert. All norsk honning som selges i butikken er rå, fordi varmebehandling ikke er tillatt. I noen land, som USA, selges både filtrert og pasteurisert honning. Den kan være oppvarmet til 60-70 grader. Så uttrykket “rå honning” kommer nok fra det amerikanske «raw honey». Så uavhengig om det står at honningen er rå eller ei - all norsk honning er «rå».
Hva er kaldslynging?
Vi vet at dette er noe forbrukerne lurer på, og så er det litt forvirrende for deg som går i butikken om noen labler honningen som kaldslynget, eller du ser det i en nettbutikk for honning. Kaldslynging er rett og slett den måten man får honningen ut av rammene, som har et vokslag på seg. Honningtavlene skrapes for voks, eller man kan bruke en maskin som forsiktig stikker hull på voksen. Så settes honningtavlene ned i en slynge, som er en slags sentrifuge, og honningen slynges da ut av tavlene.
Hvordan får jeg kremet / fast honning flytende?
Det er enkelt: sett glasset med honning i vannbad med varmt vann, maks 45°C. Etter en kort stund vil den bli tynnere og mer flytende – så er det bare å drizzle i vei.
Grunnen til at temperaturen på vannbadet ikke skal være mer enn 45°C er for å bevare alle de gode stoffene i honningen. Ved temperaturer over dette går en del av næringsstoffene tapt (vitaminer, mineraler og aminosyrer) . Les mer her!
Oppskrift på pizza med fenalår og honning
Skjer det noe når man koker honningen?
Du kan koke honning, men da mister du alt næringsinnhold i honningen. Og det vil du jo ikke. Men skal du lage en asiatisk saus, eller bruke honning i søt bakst som skal stekes, kan honning absolutt varmes eller kokes.
Hvordan vet jeg om honningen er norsk?
Det kan du lese på emballasje, og les om produsenten. I Norge kan ikke honning selges eller merkes som “honning” dersom den ikke består av 100% honning. Vi har også en egen forskrift om honning, og der står det tydelig at honning kun er det som biene samler og omdanner til honning i bikubene. Det er Mattilsynet som har ansvar for at denne loven overholdes.
Kan man spise honning når man er gravid?
Ja, gravide kan trygt spise honning.
Honning og barn – hva bør man være oppmerksom på?
Barn under 12 måneder bør ikke gis honning. Dette er fordi honning kan inneholde bakteriesporer som spedbarnets umodne immunforsvar ikke klarer å håndtere.
Hvordan bør honning oppbevares?
Honning bør oppbevares tett, tørt og i romtemperatur for å bevare kvaliteten.
Hva med honning utgått på dato?
Honning har nærmest ubegrenset holdbarhet. Selv om datoen på glasset er passert, kan honningen fortsatt spises så lenge den er oppbevart riktig og det ikke er kommet til forurensninger. Bruk alltid rene redskaper når du tar honning fra glasset.
Hva er ekte honning?
I Norge er ekte honning et produkt som består av 100% honning, uten noen tilsetninger. Det er ikke lov å kalle noe for honning om det ikke er 100% ren honning.
Hva er falsk honning?
Falsk honning er honning som er blandet med billigere sukkerarter eller andre tilsetninger. I Norge er dette ikke tillatt, og Mattilsynet sammen med birøktere sørger for at regelverket følges.
Hva er krystallisert honning?
Krystallisert honning er honning som har begynt å stivne og danne krystaller. Dette er en naturlig prosess som skjer over tid, avhengig av honningens sammensetning av fruktose og glukose. Honningen er fortsatt like god og kan gjøres flytende igjen ved å varme den forsiktig i et vannbad. Se hvordan her!
Oppskrift på enkel kake med eple og pisket honning.
Er akasiehonning norsk?
Nei, akasiehonning er ikke norsk. Akasiehonning hentes ikke faktisk fra Akasietrær, men fra blomstene på Robinia pseudoacacia, Storrubinia eller falsk Akasie. Navnet kommer av at bladene og blomster ser ut som Akasie. Akasiehonning importeres fra ulike steder i verden. Smaken er mild, og tilfører for det meste sødme.
Hva er lynghonning?
Når vi sier lynghonning mener vi som oftest honning hvor biene har hentet nektar fra røsslyng. Den har en kraftigere smak og mørkere farge enn sommerhonning. Det finnes også andre lynghonninger, mest kjent er klokkelyng, som er mørk og aromatisk, og er naturlig flytende.
Hva er sommerhonning?
Sommerhonning er en lysere og mildere variant som reflekterer sommerens mangfold. Her hentes nektar fra frukttrær, løvetann, blåbær og bringebær.
Hva er skogsbærhonning?
Skogshonning er laget av nektar fra ulike skogsplanter, inkludert blåbær og tyttebær. Det gir honningen en kompleks sødme og flytende konsistens.
Oppskrift på lun ingefærshot med honning
Er det trygt å kjøpe honning direkte fra en birøkter?
Ja, det er trygt å kjøpe honning direkte fra en birøkter. Norske birøktere følger strenge regler og forskrifter. Du kan gjerne sjekke om birøkteren er KSL-godkjent (Kvalitetssikring i landbruket) for ekstra trygghet.
Hva er forskjellen på honning og andre søtningsmidler?
Det som skiller honning fra mange andre søtningsmidler, er at honning er et rent naturprodukt, basert på nektar fra blomster. Det er en naturlig søt råvare. Og så vil du selvsagt få helt andre smaksopplevelser med honning - det er jo det som er så godt!
Kan man erstatte sukker med honning?
Ja, honning kan erstatte sukker i mange oppskrifter. Honning er søtere enn sukker, så du kan bruke mindre mengder. Den tilfører også ekstra smak til retten. Det kan være lurt å eksperimentere litt, da honning kan påvirke både smak og konsistens i bakverk og matretter.
Vil du lære mer om hvilken honning du skal velge til ulike bruk? Les mer her.
Sist oppdatert: tirsdag 29. oktober 2024