Forbruk av egg
Hver nordmann spiser i gjennomsnitt ca. 13,1 kg egg i året. Det vil si drøyt 200 egg pr. person pr. år eller ca. 1/2 egg om dagen. Dette er inklusive egg i baking og annen matlaging. Forbruket har vært stabilt i mange år, men de aller siste årene har vi sett en svak økning i forbruket.
Dobbelt forbruk i påsken
I påskehøytiden dobles forbruket av egg i Norge. Da spiser vi ca. 26 millioner egg i løpet av de 5 påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Det vil si at hver nordmann spiser 1 egg hver påskedag.
Hvorfor er det så populært med egg i påsken?
I gamledager, før vi hadde hønsehus med lysregulering, la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre satte høna i gang med verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også en "eggfest" bokstavelig talt. Man kokte eggene og spiste dem, eller bakte dem inn i flotte, flettede brød. Påskeskikkene veksler fra land til land, men egget står alltid sentralt.
Hvor lenge har vi hatt høner i Norge?
Arkeologiske funn tyder på at høns ble holdt som husdyr her i jernalderen, for om lag 2500 år siden. I dag har vi ca. 3,6 millioner høner og er selvforsynte med egg.
Norske gårdsbruk med høner
Det er 580 gårder som produserer egg i Norge, og hvert år er det ca 4.3 millioner verpehøner til sammen som forsyner Norge med egg.
Driftsformer
Det er tre ulike driftsformer for egg i Norge, 23.5 % miljøbur, 70 % frittgående og 6.5 % økologisk. Andelen frittgående og økologiske produksjonsformer er økende.
Når legger høna sitt første egg?
Høna legger sitt første egg når hun er ca. 19 uker gammel. Ei høne legger gjennomsnittlig 324 egg i året, og med en gjennomsnittlig vekt per egg på 63 gram produserer hver høne over 20 kg egg i året.
Fra verpehøne til hønsesuppe
En verpehøne slaktes etter ca. 70 uker. Eggproduksjonen har da begynt å avta, og hønene blir slaktet og solgt som høns eller destruert.
Koking av høns
Hvor mye veier et gjennomsnittsegg?
Et egg veier i gjennomsnitt 63 gram.
Hva består et egg av?
Ett egg består av:
Ca. 57 % eggehvite
Ca. 33 % eggeplomme
Ca. 10 % skall
Andelen plomme og hvite endrer seg litt med størrelsen på eggene. De aller største eggene har større andel plomme i forhold til hvite, og med små egg er det omvendt. Det er omtrent like mye eggeskall på hvert egg. Det betyr at store egg har tynnere skall enn små egg
Hva er rekorden i størrelse på hønseegg i Norge?
Det største egget vi kjenner til her i Norge ble lagt i Høyjord i 1993. Egget veide 210 gram!