Hvitt kjøtt har mange fordeler
- Er verdens mest spiste kjøttslag
- Passer sammen med alle andre råvarer og tilbehør
- Passer til all verdens krydder og urter
- Gir ingen allergier
- Er det aller magreste kjøttet fra husdyr
- Gir den høyeste andel umettede fettsyrer – blant husdyr
- Det norske er blant verdens tryggeste hvite kjøtt
Kyllingforbruk
Det er to ulike måter å beregne forbruk av kjøtt i Norge, engrosforbruk og reelt forbruk. Engrosforbruk er ikke korrigert for svinn på noen måte, her beregnes forbruk ut fra antall tonn kjøtt som slaktes i Norge og justert for import og eksport. Det reelle forbruket er korrigert for svinn i alle ledd; bein og skjæreavfall, samt tilberedning og kasting av mat. Dette gir således et mer korrekt bilde av kjøttforbruket da det beregnes ut fra faktisk spist vare. For videre spørsmål om beregning av ulike typer svinn kan man kontakte Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (www.nilf.no).
Forbruket av norsk hvitt kjøtt (kylling og kalkun) øker og øker, og vi spiser nå i gjennomsnitt 19,5 kg i året (engrosforbruk). Det samme tallet korrigert for svinn blir ca. 10 kilo (reelt forbruk).
Vi spiser i gjennomsnitt kylling til middag 72 ganger i året.
Kyllingproduksjon
Det er ca. 550 bønder som produserer kylling i Norge. Til sammen blir det slaktet ca. 63 millioner kyllinger i året. En kylling lever gjennomsnittlig 33 dager før den blir slaktet, og veier da ca 1,4 kg ferdig slaktet.