Svinekjøtt har mange fordeler
- Renskåret svinekjøtt inneholder bare 2-5% fett
- Tilgjengelig hele året
- Renskåret svinekjøtt er enkelt og raskt å tilberede
- Den milde egensmaken gjør det lett å få frem nye spennende smaker.
Hvor mye svinekjøtt spiser vi i året?
Det er to ulike måter å beregne forbruk av kjøtt i Norge, engrosforbruk og reelt forbruk. Engrosforbruk er ikke korrigert for svinn på noen måte, her beregnes forbruk ut fra antall tonn kjøtt som slaktes i Norge og justert for import og eksport. Det reelle forbruket er korrigert for svinn i alle ledd; bein og skjæreavfall, samt tilberedning og kasting av mat. Dette gir således et mer korrekt bilde av kjøttforbruket da det beregnes ut fra faktisk spist vare. For videre spørsmål om beregning av ulike typer svinn kan man kontakte Norsk institutt for bioøkonomi (www.nibio.no).
Vi spiser i gjennomsnitt ca. 25,8 kilo svinekjøtt i året (engrosforbruk). Det samme tallet korrigert for svinn blir ca. 20,7 kilo (reelt forbruk).
Hvor ofte spiser vi svinekjøtt?
Vi spiser svinekjøtt i snitt ca. 48 ganger i året.
Hva er gjennomsnitlig slaktevekt?
Gjennomsnittsvekt på et griseslakt er 81 kg.
Hvor mange svinebønder finnes det i Norge?
Det finnes ca 1700 svineprodusenter i Norge. Disse er jevnt spredd utover landet. Litt under halvparten har purker og er smågrisprodusenter, og litt over halvparten kjøper smågris og fôrer dem frem til slaktegris. I 2020 ble det slaktet ca 1,6 millioner slaktegris i Norge
Sist oppdatert: 29. juni 2021
Les mer om norsk svineproduksjon