Mesteparten av kjøttet blir slaktet og skåret ned til mindre kjøttstykker. En stor del av kjøttet blir solgt som tradisjonelle produkter som finnbiff, reinsdyrfilet og reinsdyrstek. Tradisjonelt tilbys reinsdyrkjøtt som fryst vare, men om høsten er det også tilgang på ferskt reinsdyrkjøtt.
Reinsdyrkjøtt er en eksklusiv råvare som vi gjerne velger til selskap eller gode vennelag. På samefolkets festdag 6. februar havner anseelige mengder av det smakfulle kjøttet i nasjonalretten Bidos, som er en mellomting mellom kjøttsuppe og lapskaus.
Reinsdyrkjøtt kan man finne i mange butikker landet over. De aller fleste fullsortimentsbutikkene har reinsdyrkjøtt i frysedisken året rundt. Det fine med reinsdyrkjøtt er at en stor andel av kjøttet er mørt, og en trend er at det blir mer biff og mindre hele steker. Det blir også laget en mengde ulike lokale spesialprodukter.
Reinsdyrstek
Reinsdyrstek er både eksklusivt og tradisjonelt. Stek er veldig godt egnet når man har flere gjester. Steka blir skåret ut som et helt stykke fra låret, og det finnes både små og mellomstore steker.
Reinsdyrbiff
Biffene kommer fra låret, og felles for dem alle er mørheten. Dette er som oftest flatbiff, men rundstek og mørbrad er også ypperlig til biffer. Reinsdyrbiff selges i hele stykker eller mindre porsjonsbiffer.
Reinsdyrfilet
Det mest eksklusive kjøttet er reinsdyr ytre - og indrefilet. Dette er ekstra mørt kjøtt som har en mild viltsmak, og kort steketid.
Finnbiff
Et annet navn på finnbiff er reinsdyrskav. Dette er tradisjonelt “samisk fastfood”, men for folk flest fungerer det som ”gourmet exspress-mat”. Kjøttet er skåret i tynne skiver og passer utmerket når man har behov for en rask og spennende rett. Perfekt enten man er hjemme eller på hytta, med eller uten gjester.
Spekemat og spesialprodukter
Her er det mange ulike produsenter og nisjebedrifter som lager spennende produkter av reinsdyrkjøtt. Dette er ofte produkter som er forankret i lokale og samiske tradisjoner. Eksempler kan være tørket eller speket reinsdyrkjøtt, røkt tunge, speket hjerte og ulike sorter spekepølse.