Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Dampet kveite med bønnepuré og sopp

Steke- og koketips for fisk og skalldyr

Her finner du kjernetemperatur og nyttige steke- og koketips for fisk og skallsøt chilisausdyr.

Rett/del

Mengde pr. porsjon

Tilberedningsmetode

Kjernetemp. ferdig tilberedt

Helstekt fisk i folie

300-400 g

Stekes i ovn ved 200 °C ca. 40 minutter for en fisk på en kilo.

ca. 60 °C

Filet i ovn (tykkere stykker)

200-250 g

Brunes 2 minutter på hver side og etterstekes i ovn på 180 °C ca. 15 minutter avhengig av tykkelse.

ca. 60 °C eller lavere om du ønsker en rå kjerne

Kokt fisk i skiver

300-400 g

Trekkes i 6-8 minutter. Stykker tykkere enn 3 cm bør trekke i 10 minutter.

 

Filet i skiver

200-250 g

Stekes på middels varme 1-2 minutter på hver side for tynne skiver og 3-5 minutter for tykkere skiver.

 

 Lutefisk

500-1000 g

I ovn på 225 °C i 30-40 minutter.

 

Hel kokt fisk                

300-400 g

Legges i kaldt, lettsaltet vann og bringes til kokepunktet. Trekkes rett under kokepunktet i 40 minutter for en fisk på 2,5 - 3 kg, avkjøles i vannet.

ca. 60 °C

Hel grillet fisk

300-400 g

Velg fisk på 500-600 g. Snitt skinnet med en skarp kniv på begge sider, krydre og legg evt i fyll i buken. Surr fisken med bløtlagt snøre og pensle med litt olje før grilling. Grill på indirekte varme i 15-20 minutter, avhengig av størrelse.

 

Grillet fisk i folie

300-400 g 

Velg fisk på ca. 1 kg. Skjær av hode, hale og finner. Snitt skinnet med en skarp kniv på begge sider, krydre og legg eventuelt fyll i buken. Pakk i aluminiumsfolie og grill på indirekte varme i 30-40 minutter, avhengig av størrelse.

 

Tining av reker

 

Spre rekene ut avispapir e.l og la dem ligge i romtemperatur til de tiner. Eller hell kaldt vann på frosne reker i en bolle. Hell av vannet når rekene har tint. Du kan også hurtigtine reker med kokende vann. Hell av vannet umiddelbart og la rekene renne godt av seg.

 

Koking av blåskjell

 

500 g

Skyll blåskjell i kaldt vann og skrap/børst dem rene for påvekster. Fjern byssustråden («skjegget»). Fjern skadde skjell og skjell som ikke synker. Ha skjellene i en kjele og tilsett de smaksemnene du ønsker. Kok opp, sett på lokk og damp skjellene i ca. 5 minutter, eller til de har åpnet seg. Kast skjell som ikke har åpnet seg.

 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB14 21.11.2024 09:54:26