1. Jeg skal steke ribbe for første gang. Hva er ditt beste råd til meg?
Svar: Ikke kjøp for mager ribbe. Det er lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe. Sørg for at svoren er rutet godt opp. Bruk gjerne kniven litt selv, om svoren ikke er rutet helt igjennom. Damp gjerne litt lenger om nødvendig, til rutene spriker litt og har skiftet farge til hvit. Glem heller ikke å bruke tallerken under. Den gjør at fettet renner ned og ikke blir liggende oppå ribba. Du trenger ikke bruke steketermometer og trenger heller ikke å tenke på kjernetemperaturen. For at ribba skal bli perfekt stekt trenger den både høy temperatur og relativt lang steketid. Mye av fettet i ribba smelter og trenger inn i kjøttet, og sørger for riktig mørhet, smak og konsistens. Kort sagt, det beste rådet er å følge oppskriften vår.
Langtidssteking av ribbe.
2. Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varme opp ferdig stekt ribbe?
Svar: Ja, det går helt fint å steke ribba ferdig dagen før, på samme måte som om du hadde gjort det på julaften. Du må sørge for sprø svor, ellers blir den ikke sprø ved oppvarming. Avkjøl ribba på benken, og ikke dekk den til før den er avkjølt. Skjær ribba opp i serveringsstykker når den er kald og la den stå kaldt natten over. Varm ribbebitene dagen etter sammen med medisterkaker og pølser i ca. 30 minutter på 200 °C.
3. Hvordan få til både kirke og ribbe på julaften?
Svar: Stek ribba ferdig dagen før, eller tidlig om morgenen. Ha ferdigskrelte poteter, gjør klart alt tilbehør til oppvarming. Dekk bordet dagen før. Gjør alt klart i langpannen (se punkt 2). Når du kommer fra kirka setter du langpannen i ovnen, setter over potetene, og varmer tilbehøret.
4. Vi skal feire jul på hytta. Kan jeg få sprø svor på ribba i gassovnen?
Svar: Gassovn skal fungere bra. Den har ikke grill, men dette kan du kompensere ved å sette ribba litt høyt i ovnen mot slutten av steketiden. Skru opp tempen og ha døra litt på gløtt (tresleiv i dørsprekken). Er du i tvil, stek ribba hjemme og varm den i ovnen (som punkt 2).
5. Kan jeg fryse ferdig ribbe, og få sprø svor? Hva er holdbarheten på ribbe i fryseren? Har ribbe fra i fjor jul i fryseren, er den ok?
Svar: Det er vanskelig å beholde sprø svor på ribba etter at den har vært fryst. Svoren mister lett krispheten og blir litt ”gummiaktig”. Da er det et bedre alternativ å steke ribba 1-3 dager i forveien, og oppbevare den i kjøleskap. Ikke dekk den til med plast, men velg heller aluminiumsfolie eller matpapir. Rå ribbe har relativt kort holdbarhet i fryseren. Anbefalt 3 - 6 mnd (fettet harskner lett, men det er ikke farlig, smaker bare ikke så godt).
Ribbe fra i fjor er ikke julemat! Den skulle du ha spist opp i sommer (på grillen)! Du kan lage en romjulsspareribs av den. Skjær av svor og spekklag og pensle den med en god spareribssaus med litt julekrydder. Godt som ”juletapas”.
6. Hvor mye ribbe trenger jeg til xx personer?
Svar: Du kan beregne omtrent 300 gram ribbe per person. Skal du servere ribbe med medisterkaker og julepølse kan du redusere til 250 g ribbe per person. Vil du ha nok ribbe til at du kan servere kald ribbe til julefrokost/julelunsj, så kan du beregne ca. 450 g per porsjon. Har du rester av ribbe, kan du lage noe godt til juletapas eller andre digge resteretter.
Hvordan beregne mat til mange?
7. Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden? Hva er steketiden pr. kg ribbe?
Svar: Nei, det er samme steketid, selv om du har dobbelt så stor ribbe. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden. Dessuten må ribbe uansett steke over 2 timer til sammen for at kjøttet skal bli mørt, og slippe bena.
8. Kan jeg steke medisterkaker og pølser sammen med ribba?
Svar: Du kan varme opp medisterkaker og steke pølsebiter sammen med ribba de siste 20-30 minuttene av steketiden.
9. Hvor lang holdbarhet er det på tint ribbe?
Svar: Hvis du salter og peprer ribba så fort den er tint, så er holdbarheten på ca. 3-5 dager. Rå tint ribbe har kun holdbarhet i 1-2 dager.
10. Har kjøpt fersk ribbe, og det er 7 dager til julaften. Må jeg fryse den?
Svar: Det er et tvilstilfelle. Hvor lenge har den ligget i butikk? Har du skikkelig kaldt kjøleskap med 2-3 grader? La i så fall ribba ligge i kjøleskapet i 3 dager. Gni den så inn med salt og pepper 3-4 dager før, og pakk den i matpapir. Ikke plast eller folie. Men som sagt er dette et tvilstilfelle som ikke er 100 % sikkert.
Vi anbefaler heller at du legger ribba i fryseren, og ta den ut ca. 4 dager før. Ribba trenger 1 døgn til tining, og skal så saltes og pepres. La ribba deretter ligge i kaldt kjøleskap på maks 3 grader.
Skal du kjøpe ribbe en uke eller mer før den skal brukes kan du like gjerne kjøpe frossen ribbe. Industrifrysing er bedre enn hjemmefrysing. (Mer effektiv frysing = bedre resultat)
God kvalitet på frossen ribbe