1. Vit hva du plukker
Du må være helt sikker på at du sanker riktig plante eller sopp. Mange vekster har slektninger eller likner på andre vekster som ikke er spiselige (i verste fall er de giftige). Vær også forsiktig første gang du smaker på en ny art i tilfelle du er allergisk.
2. Velg riktig utstyr
Hansker, kurv, liten spade, poser og saks eller kniv er grunnutstyret for en morsom sanketur.
3. La stå
Andre er også ute i samme ærend, så la det stå igjen noe til dem. Ikke riv opp planter med roten om du ikke skal bruke dem. Neste år vil du ha glede av det.
4. Plukk på rene steder
Ikke sank langs trafikkerte veier, nysprøytede jorder eller andre steder som kan være forurenset av dyr eller mennesker. Plukk kun friske vekster og fjern skadede eller døde deler.
5. Plukk på tillatte steder
Skaff deg informasjon om lokale regler, be om tillatelse av grunneier og sjekk regler for naturvernområder du beveger deg i. La fredede, turede og rødlistede vekster stå, og ta forholdsregler så du ikke sprer svartelistede vekster unødig.
6. Vis hensyn
Ikke forstyrr husdyr, og ikke plukke i naboens hage (selv om der er fristende). Overhold båndtvang.