Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Oppbevaring og holdbarhet på tørrvarer

Basisvarene som senker matbudsjettet

Hvilke basisvarer bør du ha hjemme for få mer ut av matbudsjettet? MatPrats kokker hjelper deg slik at du får mer ut av det du allerede har i skapet. 

Det er kanskje ikke så enkelt å komme på hvordan man skal bruke det som står i skapene hjemme, men med litt utforsking kan man få til mye med lite. 

Basisvarer du må ha hjemme  

En viktig tommelfingerregel for hva du bør ha i hjemmet, er varer som kan brukes til "alt" og som ikke går så raskt ut på dato. Med smør eller olje, salt og pepper i skapet kommer man langt – du trenger ofte ikke flere smakstilsetninger. Havregryn, byggryn, ris, pasta og couscous er tørrvarer som kan fungere som base til det meste.

– Havregryn er rimelig, og nesten en selvfølge til frokost, enten det er i form av kjøleskapsgrøt, havregrøt eller en skål med melk. Men, havregryn kan du også bruke til å gjøre både pannekaker og kjøttsupper mer mettende, - og ris og pasta, det passer til alt det, tipser Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Egg - sunt, rimelig og passer til alt

Egg er alltid smart å ha i kjøleskapet, det er næringstett, fullt av ulike vitaminer og mineraler, kan brukes til alt, holder deg mett lenge og har god holdbarhet. Egg er rikt på protein, enumettet fett og omega-3-fettsyrer. 

– Stek det, kok det, posjer det, lag omelett, lag pannekaker, lag hva du vil med egg! Det er noe av det sunneste du kan få i deg. Egg er rimelig og kan brukes i utallige retter. Spis minst ett egg om dagen, tipser Anette. 

Kokt egg

Hermetikkens hemmeligheter 

Hermetisk mat som kikerter, bønner og tomater har lang holdbarhet, er rimelig i innkjøp og perfekt å ha enten du skal lage en deilig suppe, eller gjøre middagsgryten ekstra mettende med litt vegetabilske proteiner.

– Har du litt tomatpuré eller hermetiske tomater kan du enkelt trylle frem en deilig pastasaus, tomatisert gryte eller en hjemmelagd pizzasaus. Kikerter eller bønner kan du også krydre og steke i ovnen - vipps har du deilig, sunn snacks en kveld du er litt fysen, sier Anette.  

Mange tørrvarer kan oppbevares lenge, men her er det viktig at du kjøper det du faktisk vet du kommer til å bruke. Er det tilbud på noe du bruker mye av - kjøp dobbelt opp, men ikke gjør storinnkjøp av råvarer som tar deg årevis å bruke opp - selv om det er på tilbud. 

Hermetikkbokser

Disse grønnsakene gir mest smak for pengene 

Rotgrønnsaker tåler ofte lengre lagring, og kan gjerne kjøpes i litt større mengder. Både løk, gulrot og sellerirot kan brukes som smaksforsterkere i mange retter - det kan også hvitløk, uten at det er en rotgrønnsak.   

– Potet passer jo til alt! Og, kan lagres lenge. Og søtpotet, eller beter kan både ligge lenge kjølig og bakes til alle mulige godsaker i ovnen, smiler Anette.  

Er du som meg - og bare elsker asiatisk smak regnes jo også kokosmelk, soyasaus, diverse karripastaer og asiatiske krydderier også som basisvarer i skapet. Så lettvint og genialt å ha på lur, og et godt utgangspunkt for deilige asiatiske retter. 

– Da har man et godt utgangspunkt til gryter eller supper, og du får også brukt opp litt karripasta også, smiler Anette.  

En god plan = penger spart  

En god plan kan være nøkkelen til å spare penger. Skriv handlelister og planlegg ut ifra hva du allerede har i kjøleskapet, og for flere dager av gangen.  

– Det er viktig å planlegge før du går i butikken ut ifra de varene du allerede har. Ta en kikk i skapene dine før du begynner å planlegge. Da kan du kanskje lage noen gode middager basert på det som allerede er der, forteller Anette.  

– Tenk også på å lage middag som kan bli deilig lunsj i morgen, eller prepp klart noe som en del av morgendagens middag. Eksempelvis baker rotgrønnsaker med noe digg krydder en søndagskveld og setter dem kaldt, så er de klare til bruk i matpakke, lunsj eller middag de neste dagene, tipser Anette.  

Husk at man kan kjøpe store forpakninger og heller fryse det man ikke bruker, eventuelt fylle på glass for å oppbevare. Mangler du noe å oppbevare det i, så spar på plastbokser som kan brukes. Middagsrester og grønnsaker kan fint gå i fryseren før de blir dårlige.  

Lager du en stor porsjon av noe, så ha en plan for hva du vil gjøre med restene, eller frys det. Fryseboksen er din venn når det kommer til å unngå matsvinn. 

Sparer penger når du spiser opp  

Ta gjerne en titt i tilbudsdisken, men husk å ha en plan for det du kjøper. Om du skal ha kjøtt, fisk, eller annet samme dag, kan du redde mat fra å bli kastet. På hjemmefronten er det mye du kan gjøre for å unngå at maten blir kastet. 
Bruk opp alle rester, og kast ikke automatisk mat som har gått ut på dato. Maten kan godt være spiselig i lang tid etter utløpt dato. I butikkene blir stadig flere varer merket «Best før, ofte god etter».  

– Bruk heller sansene dine og lukt, smak og se om ting har blitt dårlige. Man finner mye bra grønnsaker, urter og frukt i løsvekt, og de har ikke datostempling. Men vær ekstra oppmerksom på mat som er merket med, og har gått forbi siste forbruksdag, sier Anette.  
Skal du lage saus, eller vafler og pannekakerøre, er det supert å bruke meierirester som melk, rømme, fløte og oster. Stekefett fra kjøtt er også et godt utgangspunkt til brun saus eller lignende.  

– Gammelt brød kan man lage krutonger eller hjemmelaget griljermel av. Ellers så kan du også redde det ved hjelp av litt smør og et toastjern – eller vaffeljern om det er det eneste du har. Kokte du litt for mye poteter i går kan du steke dem i dag, som pytt i panne eller bake dem ovnen med andre rester.  

Brødkrutonger

Ikke la deg lure, se på kilopris 

Det kan være store kiloprisforskjeller på matvarer som ikke synes så godt. Porsjonspakker er ofte et dyrere alternativ. Se ekstra godt på de forskjellige alternativene og se om det kanskje egentlig er emballasjen du betaler for.  

– Ris, poteter, men også salt og pepper, kan være varer som man betaler unødvendig mye for, fordi de kommer i en fin emballasje. En pepperbøsse kan koste opptil seksti kroner, men tilsvarende mengde pepper i løsvekt kan koste rundt ti kroner, påpeker Anette.

Sist oppdatert: mandag 6. februar 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.12428, server:MP-PRD-WEB13 14.12.2024 03:53:25