Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Stills honningsanking med Grunde

Bier, birøkt og bærekraft

Honningbien er det minste husdyret vi har i Norge. Hvordan lager bier honning? Hva gjør en bidronning? Hva er pollinering? Og hvorfor er honningbier viktig for oss? Disse og andre spørsmål om bier, honningproduksjon og bærekraft får du svar på her. 

Hvorfor kalles biene i kuben bifolk?

Betegnelsen "bifolk" kommer fra en direkte oversettelse av det tyske ordet «bienenvolk». Det refererer til hele bisamfunnet i kuben. Selv om de er dyr og ikke folk, har uttrykket blitt innarbeidet i norsk birøkterterminologi.

Hva spiser honningbier?

Bier har en enkel diett bestående av honning, som gir karbohydrater, og pollen, som gir proteiner. De drikker også vann. Som larver får de i tillegg noen dråper bimelk, også kjent som dronninggelé.

Hva gjør en bidronning?

Dronningen er overhodet i kuben og har full kontroll over de andre biene. Dronningen er den eneste fullt utviklede hunnbien i kuben og legger alle eggene, noe som gjør henne til mor til alle nye bier. Ved å sende ut luktstoffer, eller feromoner, hindrer hun de andre hunnbiene (arbeiderbiene) i å utvikle eggstokker. Disse feromonene gir også biene kontinuerlig informasjon om hennes helsetilstand, noe som bidrar til harmoni og stabilitet i kuben. 
Hvis dronningen blir svak, syk eller dør, setter arbeiderbiene i gang med å bygge dronningceller. Eggene som legges i disse cellene får en spesiell diett bestående av dronninggelé, som gjør at larvene utvikler seg til nye dronninger. Etter klekking kjemper dronningene ofte til døden for å bli den ene regjerende dronningen.

Honning sanking med ByBi

Hvordan lager bier honning?

Først drar noen av arbeiderbiene ut for å finne nektar. De undersøker området rundt kuben for å finne egnede blomster. Når de finner nektar, returnerer de til kuben og kommuniserer funnet til sankerbiene gjennom en spesiell dans kjent som "vaggedansen" eller "vrikkedansen". Ved å bevege seg i et åttetallsmønster og vri på kroppen, indikerer de retning og avstand til nektaren. 
Sankerbiene flyr deretter ut og samler nektar og pollen ved hjelp av tungen, den hårete kroppen og bakbeina. Arbeiderbiene har pollenkurver på bakbena og vokskjertler på undersiden av buken, som er nyttige i jobben deres. En interessant ting er at de kun henter blomsterstøv fra én type plante per tur. 

Når nektarsamlerne kommer tilbake til kuben, begynner prosessen med å lage honning. En av de viktigste delene av denne prosessen er å redusere vanninnholdet i nektaren. Dette gjøres ved at noen bier flakser med vingene for å fordampe vannet, noe som gjør honningen mer tyktflytende. 

Hva gjør arbeiderbiene når de ikke lager honning?

Arbeiderbier har en rekke oppgaver i kuben. De vasker og rydder, passer på eggene og mater ----------larvene. De steller også dronningen ved å mate henne, holde henne varm og sørge for at hun er ren og pyntet. I tillegg bygger de vokskakene der honningen lagres, beskytter kuben mot fiender, finner nye nektarkilder og fungerer som speidere hvis biene bestemmer seg for å sverme.

Hva gjør hannbiene i kuben?

Hannbiene, også kjent som droner, har én hovedoppgave: å pare seg med dronningen. De har større øyne og vinger enn arbeiderbiene, noe som hjelper dem med å finne dronningen under parringsflyvninger. De mangler brodd og vokskjertler siden de verken forsvarer kuben eller produserer noe.

Honning sanking med ByBi

Hvor mange bier er det i en kube?

En bikube kan ha mellom 50 000 og 60 000 bier midt på sommeren, når bifolket er på sitt største.

Hvor mye honning produserer en bie i sitt liv?

En enkelt bie produserer omtrent én teskje honning i løpet av livet.

Hvor mye honning produseres i en kube?

I gjennomsnitt produserer en bikube rundt 25 kg honning per år, ifølge statistikk fra Norges Birøkterlag. Mengden kan variere avhengig av flere faktorer, som værforhold, trekkgrunnlag (tilgang på blomster med nektar), birøkterens praksis og biene selv. Trekkgrunnlaget er blomster og vekster som biene kan samle nektar fra. Været påvirker også honningproduksjonen; mye regn eller tørke kan redusere nektartilgangen.

Hvordan høstes honning? 

Honningproduksjon er et håndverk som er avhengig av et samspill mellom naturen, været, temperaturen, terrenget, blomstringen og biene selv. Birøkteren høster honningen ved å fjerne tavlene fra bikuben. Disse tavlene er rammer med bivoks hvor biene har lagt honningen og forseglet den med et vokslokk. Vokslaget skrelles av, og tavlene settes i en slynge—en slags kjempestor salatslynge—som sentrifugerer honningen ut uten å ødelegge voksrammen. 
Flytende honning er slynget rett ut av tavlene og tappet på glass. De fleste norske honninger krystalliserer ganske raskt, så etter slyngingen røres honningen forsiktig i noen dager til den får en smøremyk konsistens. Dette styrer honningens naturlige krystallisering og gir den kremede teksturen mange foretrekker.

Birøkteren sjekker også vanninnholdet i honningen før høsting. Det er viktig at det ikke er for høyt, ellers kan honningen gjære over tid. Honning er et levende produkt med aktive enzymer og bakterier som bidrar til modningen, en prosess som kan fortsette i flere måneder etter høsting.

Honning sanking med ByBi

Tar vi maten fra biene når vi høster honningen?

Biene spiser nektar og pollen gjennom sommeren og lager samtidig et vinterlager av honning for å overleve vinteren. Når birøkteren høster honningen, tar man noe av matlageret deres. For å sikre at biene overlever, gir birøkteren dem en sukkerlake som erstatning for den honningen som er tatt ut.

Kan hvem som helst bli birøkter?

I utgangspunktet kan alle bli birøktere, men det krever kunnskap, tålmodighet og kjennskap til lover og regler knyttet til birøkt i Norge. Det anbefales å ta kurs og sette seg godt inn i birøkt før man starter.

Kan honningbier som bor i en bikube stikke av?

Ja, dette kalles sverming. Sverming er en naturlig del av bienes formeringsprosess. Den gamle dronningen forlater kuben sammen med en del av arbeiderbiene for å danne et nytt bifolk. Birøktere prøver ofte å hindre sverming, men hvis det skjer, bør svermen fanges inn for å unngå at de etablerer seg i naturen.

Hva gjør man hvis en bisverm slår seg ned i hagen?

Hvis du oppdager en bisverm i hagen din, bør du kontakte ditt lokale birøkterlag. De kan sende en erfaren birøkter som kan fange inn svermen på en trygg måte. Alternativt kan du kontakte Mattilsynet eller brannvesenet for assistanse.

Hva er pollinering?

Pollinering er plantenes reproduksjon. Det er prosessen hvor pollen fra de mannlige delene av planten overføres til de kvinnelige delene, noe som fører til befruktning og utvikling av frø som kan bli til nye planter. Pollinering kan skje på mange måter; pollen kan spres ved hjelp av vinden eller ved hjelp av insekter som bier. Plantene får spredt seg, mens insektene belønnes med nektar.

Hvis vi sammenligner honningbier og ville insekter, er fordelen med honningbier at de kan vekkes til live ved å fôre dem tidlig om våren, før de fleste ville insektene har kommet seg ut av vinterdvalen. Det er en av grunnene til at honningbier er de beste pollinatorene til profesjonelle oppdrag i frukthager og plantasjer.

Stills honningsanking med Grunde

Hvilken funksjon har honningbiene i bærekraftig utvikling?

Biene er essensielle pollinatorer i økosystemet. De er viktige for reproduksjonen av mange blomsterplanter, inkludert en tredjedel av verdens matavlinger. Biene sprer pollen fra plante til plante og bidrar dermed til biomangfoldet. Honningproduksjon krever ikke oppløyd jord, noe som gjør det mer bærekraftig sammenlignet med sukkerproduksjon fra sukkerroer. Biene beiter på naturlige områder og bidrar positivt til miljøet.

Biene pollinerer planter som gir oss kaffe, tomater, kirsebær, epler, bær, mandler, squash og agurk. I Norge er de spesielt viktige for frukt, bær, raps og frøproduksjon, som igjen gir mat til andre husdyr som storfe.

Hva kan true bienes dyrevelferd?

Virus, bakterier og parasitter er trusler mot bier. Parasitter som varroamidd og nosema kan være svært skadelige. Sprøytemidler kan også ha alvorlige negative effekter ved å påvirke bienes nervesystem, noe som kan føre til desorientering, nedsatt læringsevne og død. De kan også svekke immunforsvaret eller indirekte påvirke gjennom å fjerne planter de lever av.

Hva er biedøden?

Biedøden refererer til tilbakegangen i bestanden av bier og humler globalt, noe som har store konsekvenser for matforsyningen på grunn av deres rolle i pollinering. Årsakene er komplekse og inkluderer tap av naturlige levesteder, bruk av sprøytemidler og klimaendringer. Mange insekter mister sine naturlige levesteder på grunn av menneskelig aktivitet som veibygging, landbruk og industri.

Hva kan vi gjøre for å hjelpe biene?

Hagearbeid: Vent med å rake til det er varmt i luften slik at villbiene rekker å våkne. La det være litt kvist og kvast i hagen som kan fungere som bolig for flere arter. 

Plant blomster: Blomstrende vekster på balkongen eller i hagen gir mat til biene gjennom hele sommeren.

Kjøp lokal honning: Ved å kjøpe norsk honning støtter du lokale birøktere og bidrar til pollinering i ditt eget nabolag. 

Vil du lære mer om ulike typer honning? Les mer her!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12510, server:MP-PRD-WEB11 02.01.2025 21:12:48