Julefrokosten har sitt utspring i at mange arbeidsplasser ga en enkel bespisning til sine ansatte om morgenen den 24. desember før de ble ønsket god jul av sjefen. Skikken spredte seg så til de mange hjem der morgenen den 25. desember ble tidspunktet for den julefrokosten vi kjenner i dag. En overdådig og lang frokost med masse god mat, gjerne både kald og varm mat.
Årets juleundersøkelse gjennomfort av Opinion på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser at disse påleggene er de meste populære i jula:
57 % vil ha egg
45 % vil ha røkelaks/ørret
40 % vil ha ost
39 % vil ha sylte
Hva slags brød går best med hvilke pålegg?
Grunnlaget for den gode julefrokosten er godt brød som passer til de ulike julepåleggene. Her er våre anbefalinger til hvilke brød som passer best til påleggsfavorittene.
Loff og fint brød er et godt valg sammen med nylaget eggerøre til julefrokosten.
Egg står på toppen av listen over hvilke pålegg som er viktig på frokostbordet til jul. Velg gjerne saftig loff eller fine surdeigsbrød om du serverer bløtkokte og hardkokte egg eller retter som eggerøre, omelett og eggesalat.
Grovt og smaksrikt rugbrød er et godt utgangspunkt for et deilig smørbrød med røkelaks og egg.
Grove rugbrød er godt følge til julens fiskefavoritter, røkelaks, røkt ørret, sild og gravlaks.
Mange foretrekker gode oster som pålegg i julen, og det ulike typer brød passer best til de ulike ostene.
Frukt- og nøttebrød er en perfekt kombinasjon til mange oster. Milde oster som edamer og brie kan gjerne serveres med finere brødtyper. Mens kraftige oster som blåmuggost, ridderost og camembert krever mer smaksrike grove brød. Brunost passer ypperlig både til vørterbrød og julebrød.
Grovt brød er det beste valget sammen med tradisjonelt julepålegg som sylte eller rull.
Til julens kjøttpålegg som sylte og ruller og spekemat smaker det godt med grove brød, bakt på ulike kornsorter og gjerne med surdeig.
Du kan lage lefseruller med både lammerull og rødbetsalat som her, eller lefseruller med snøfrisk og røkelaks som er en favoritt i julen.
Lefser og flatbrød er også gode og tradisjonelle alternativ til julens pålegg.
Tre tips for ferskest mulig brød gjennom jula
Brød og bakervarer er ferskvare enten du kjøper i butikk eller baker selv. Holdbarheten varierer avhengig av type brød. Generelt kan vi si at jo grovere brødet er, desto lenger holdbarhet har det. Noen råd for å ha ferskest mulig brød gjennom julens dager er:
- Sørg for å oppbevare brødet mest mulig lufttett.
- Sprø opp skorpen, ved å la brødet få noen minutters opphold i ovnen på 200 °C.
- Skjær opp brødet i skiver, og frys ned. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen.