Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Flytende gaver_ny.jpg

Flytende gaver

Å lage egne krydderdrammer og likører, trenger verken være vanskelig eller kostbart.  Her får du tips til hvordan sikre deg personlige julegaver som flyter.


Foto:
 
matprat

Når ordene «dram» og «jul» nevnes i samme setning tenker de aller fleste av oss på det nordiske nasjonalbrennevinet Akevitt. Går du steget videre med å krydre ditt eget julebrennevin, eller lage din egen likør helt fra bunnen av, er du nesten garantert å oppnå enda større og morsommere matopplevelser. Dessuten har du en supergenial gave å gi bort til de som har alt.

Tre julegaver laget i en fei!

Mange av oss har gått lei av kjøpepress og stress i forbindelse med julen. Vi går tomme for gaveideer, og dessuten har de fleste av oss nok av alt som trengs. Allerede her ser man en god nok grunn til å velge litt utradisjonelt og å gå skrittet videre til å lage gavene selv. Og tro det eller ei, det å lage egne krydderdrammer og likører trenger saktens ikke å være særlig kostbart og er ei heller spesielt vanskelig å lage. Mange av de som gjør dette for første gang blir faktisk helt hekta og har dermed fått seg en ny hobby.

Dram

Gaven som varer: Julebitter

Det finnes krydderblandinger og essenser i hopetall i butikker og på internett. Disse trenger man kun å blande ut med brennevin etter anvisning på pakken eller flasken.

Hvis du skal lage din egen personlige variant anbefaler vi heller at du velger ut krydder og de smakskomponenter som du liker aller best, og som du kunne tenke deg å eksperimentere med.

Med andre ord, heter du Bjørn, så blir din hjemmelagede Julebitter hetende «Bjørns Julebitter».

Drammeoppskriftene du finner nederst i artikkelen kan du altså anse som veivisere. Kanskje det kan være lurt å følge oppskriften slavisk første gangen, for så heller å justere etter egne smakspreferanser andre gang du setter i gang. Trekketid og mengden krydder kan du også selv tilpasse dine egne preferanser.

Flere metoder

Det er to metoder man kan ty til når man skal krydre sin egen dram. Den ene går ut på å lage en sterk ekstrakt eller essens ved å dekke krydderiene (råvarene) med ren sprit, sile av, for så å tynne ut med brennevin til ønsket smaksintensitet før den skal nytes.

Den andre går ut på at man legger en angitt mengde krydderier på den mengden dram du skal lage, for så å sile og nyte drammen ufortynnet.

Felles for begge metodene er at man må skaffe råvarene som skal brukes, enten i butikk eller ute i naturen. Råvarene skal trekkes på 40% sprit (gjerne vodka siden den er tilnærmet smaksfri), inntil den ønskede mengde smak er trukket ut. Deretter siles blandingen, helles på flaske og lagres på et mørkt sted frem til den skal nytes.

Det kan være lurt å merke flaskene/glassene med innhold, startdato og andre «viktige facts. Noter deg gjerne hvilken dag og klokkeslett drammen skal siles. Kanskje med et kontrollert pip fra mobilen?

Eggelikør er som skapt til desserter.

Mange tenker kanskje at likør er forbeholdt gamle damer som ble født tidlig i forrige århundre, og for bartendere som på finurlig vis bygger drinker med likør som smaksemne og konsistens/fargebryter. Sannheten er at likør også er brillefint for de av oss som fremdeles er unge og som har sansen for et glass med mye smak i! Ja, for likører er som oftest søte og proppfulle av smak. Et glass likør til kaffen, i desserten eller til desserten er derfor ikke feil. Hjemmelaget likører også en supertrivelig gave som man blir like glad av å gi som å få, for både unge og gamle.

«Klukk-Klukk»

Eggelikør, klementinlikør, kakaolikør og romtopf er bare eksempler på fabelaktige likører man enkelt kan lage hjemme selv før jul. Alle har sin fremgangsmåte og alle har til felles at de er enkle å få til, at de er søte og at de er så tyktflytende at det kommer en slags «klukklukk-lyd» når den helles fra flaske og over på glass.

De oppskriftene du finner i bunnen av artikkelen er av den typen man har drikkeklar allerede etter et par dager.

Hvordan lage likør?

Allerede på 1200-tallet ble den første boken med likøroppskrifter skrevet og den gang var likører et middel mot sykdommer. Da var det, må vite, virkningen de var ute etter i motsetning til nå hvor smaksopplevelsen er det aller viktigste. Likør blir i dag laget på tilnærmet lik måte som den ble den gang. Laget ved at man legger frukt eller bær på brennevin, gjerne et glass eller på flaske og gjerne sammen med sukker og andre smaksgivende godsaker som krydder eller urter. Hvilken type brennevin du bruker er selvsagt en utslagsgivende faktor for smak. Rent brennevin som Vodka anbefales når smaken av det du har uttrekk på skal få hovedrollen.

Når uttrekket er ferdig siles væsken fra. Væsken kan nå kalles likør, men på det stadiet blandes den ofte ut med andre uttrekk, rom, konjakk eller sukkerlake for å oppnå ønsket karakter, fine nyanser, smak og sødme.

Flasker og gavestæsj

Det finnes et stort antall hobby og interiørbutikker som selger glassflasker til hjemmesafting og produksjon i heimen. Store, små, runde, firkantede , fargede og klare, med og uten dekor og etikett. «patentglass» eller «Norgesglass»  til likør-uttrekk finner du også i samme typen butikker.

Det kan være lurt å velge glass og flasker som ikke har gummistrikk. Disse har en tendens til å gå i oppløsning hvis man lagrer alkoholsterke drikker over lengre tid. Husk bare at glassene og flaskene må være tette.

Før du går til innkjøp av nye flasker kan du jo ta en titt på flasker du allerede har hjemme. Flasker som det engang har vært noe godt i, som for eksempel brennevinsflasker, eddikflasker og oljeflasker. Disse kan du først legge i glovarmt vann en stund før du trekker eller skraper av eventuell etikett. Har du problemer med å få av limet etter etiketten kan du enkelt få det av ved hjelp av stålull(svint). Når dette er gjort bør du vaske dem godt, gjerne i oppvaskmaskinen. Deretter kan du «sterilisere» dem ved å koke dem noen minutter.

Bisp og Gløgg – sjelevarmere med lang historie

Bisp - den erkenorske juledrikken.

Bisp og Gløgg er enkelt forklart to typer varme rødvinsbaserte og krydrede drikker vi gjerne nyter rundt juletider her i landet. Mens Bisp er å regne som erkenorsk, med røtter på Østlandet, så kom gløggen seilende inn fra vårt naboland i vest i senere tid. 

Felles for begge variantene er at man etter å ha laget dem fra bunnen av (uten bruk av essens), opplever ekte smaks- og drikkeglede. Once you`ve tried, you`ll never go back!

Men, som du sikkert kan tenke deg til så tyr de aller fleste til ferdigessens fra butikken og mikser denne med rødvin og evt. brennevin i ønskede mengder. De som gjør det til vanlig vil sannsynligvis sette umåtelig stor pris på å få en fin flaske hjemmelaget variant av deg i gave. Husk bare at når du gir bort så verver du sannsynligvis en ny krydderdrikkemaker.

Tips:Oppskriftene på Bisp og Gløgg nederst i denne artikkelen er laget med tanke på å treffe den allmenne mann i gata. Bruk oppskriften som en veiviser og inspirasjon. Lager du din egen variant med mer eller mindre av noe så blir gaven helt klart mer personlig.

Skål!

Med vennlig hilsen en som skal drikke mange gode krydderdrikker i tiden fremover mot jul!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB12 21.11.2024 15:06:18