Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Seipanne med grønnsaker

Hvilken fisk skal jeg velge?

Vet du hvilke fiskeslag du bør velge med tanke på bærekraft? I denne oversikten ser du hvilke skalldyr eller fiskesorter det er greit å spise mye av, hvilke som er ok å spise en gang i blant, og hvilke arter som er rødlistet og derfor ikke bør spises med tanke på bærekraftig havbruk.

Dette er de beste valgene

  • Blåskjell
  • Hyse / kolje
  • Kamskjell
  • Kongekrabbe/Kamtsjatkakrabbe
  • Laks som er ASC-sertifisert
  • Makrell
  • Regnbueørret som er ASC-sertifisert
  • Reker
  • Sei
  • Sild
  • Stillehavsøsters
  • Torsk /skrei fisket i Norskehavet og Barentshavet
  • Tropiske reker/scampi som er ASC- eller MSC-sertifisert

OK valg

  • Ansjos
  • Blåkveite
  • Brosme
  • Flatøsters
  • Kveite som er fisket nord for Stadt
  • Kveite (oppdrett)
  • Laks (oppdrett)
  • Lange
  • Pollock (Alaska)
  • Regnbueørret (oppdrett)
  • Rødspette
  • Sjøkreps
  • Taskekrabbe
  • Tunfisk (på boks)

Rødlistede skalldyr og fiskesorter

  • Kveite fisket sør for Stadt
  • Torsk (kysttorsk nord for 62 °N og Polartorsk)
  • Tunfisk (blåfinnet og gulfinnet. Alle produkter som ikke er MSC-merket)
  • Norsk hummer
  • Blåsteinbit (det finnes tre arter steinbit i norske farvann: gråsteinbit, flekksteinbit og blåsteinbit. Barentshavet er det viktigste området for flekksteinbit og blåsteinbit, mens gråsteinbit har en mye videre utbredelse langs hele norskekysten og i Nordsjøen).
  • Haier (pigghå, brugde og håbrann)
  • Skater
  • Breiflabb
  • Ål
  • Blålange
  • Polartorsk (det har de siste årene ikke blitt drevet fisk av polartorsk verken i Norge eller Russland)
  • Vanlig uer (de andre uerartene i norske farvann (snabeluer og lusuer) er ikke truet. Det skilles ikke mellom artene i forbindelse med fiske)
  • Tropiske reker/scampi (bør unngås på grunn av svært miljøskadelig fangst som truer koraller, havbunn, mangroveskoger og kystmiljø)

Hva betyr sertifiseringene?

I: ASC-sertifisering: en global standard for miljøsertifisert havbruk https://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/havbruk/miljostandard/asc/

MSC-sertifisering: Fiskeristandarden måler bærekraften til fiskerier som driver med villfangst. Standarden er åpen for alle fiskerier https://www.msc.org/om-oss-no/standarder-og-metodikk

Kilder:

Havforskningsinstituttet http://www.miljostatus.no/tema/hav-og-kyst/norskehavet/miljotilstanden-i-norskehavet/sarbare-og-truede-arter-og-naturtyper/truede-arter-og-naturtyper-i-norskehavet/sarbare-og-truede-arter-og-naturtyper-i-norskehavet/PrintPage

WWF https://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/sjomatguiden/

Sist oppdatert: tirsdag 5. juni 2018

 

Kommentarer

  • Liv Helene Sickel

    Hei! Har dere oppdatert denne listen mtp nye arter som har havnet på rødlista?

    • Cecilie Maske

      Hei, Liv Helene! Nei, lista er ikke oppdatert enda. Hilsen Cecilie, MatPrat

  • Iselin Sema Nordal

    Hei Matprat, burde dere vurdere å fjerne anbefalingen om å kjøpe MSC-sertifisert sjømat, mtp. at denne sertifiseringen ikke tar høyde for bifangst? Som forbruker går jeg ofte til dere for inspirasjon og råd (slik som sikkert mange andre også gjør), og det kan være at deres anbefaling er noe misledende. Mvh. Iselin

    • Rebekka Helen Aamaas

      Hei! Hyggelig at du går til oss for inspirasjon og råd :-) MSC-fiskeristandarden har tre prinsipper som må oppfylles. Fisket må være på et nivå som sikrer at det kan fortsette på ubestemt tid og at fiskebestanden kan forbli produktiv og sunn, fisket må forvaltes nøye og med omhu slik at andre arter og livsmiljøer i økosystemet forblir sunne, og fiskeriene må overholde gjeldende lover og kunne tilpasse seg til skiftende miljøforhold. Når et fiskeri oppnår sertifisering i henhold til fiskeristandarden, kan den sertifiserte fangsten selges med det blå MSC-miljømerket. Som forbruker kan det være greit å være klar over at merkeordninger som oftest ikke dekker alle aspekter av bærekraft. Merkeordningene kan likevel gi oss en indikasjon på noen aspekter, som i dette tilfellet er miljø. For å finne produkter som er sertifiserte på flere områder, kan du også se etter produkter som har flere merkeordninger. Fisk merket med Dolphin safe eller Dolphin friendly, som tunfisk på boks, er eksempler på fisk som er fisket uten å skade eller fange delfiner som bifangst. Hilsen Rebekka i MatPrat.

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB13 15.03.2025 08:04:16 handleliste stengt