Vi nordmenn elsker det primitive hyttelivet, og i de gamle hyttene er det ofte ikke gjort store endringer siden de ble bygget. Det er trangt og sjarmerende, og hyttebøkene er fulle av rapporter om tidligere besøk. Hytta lukter av tørr ved og våte ullsokker, og vi liker det!
Men å lage middager på et trangt og primitivt hyttekjøkkenet uten stekeovn og med bare to gassbluss kan by på utfordringer. Det er lett å ty til enkle løsninger fra bokser og poser. Det kan bli utmerket mat av det også, men en smule kreativitet og god planlegging kan du imponere med atskillig mer avansert mat enn posesuppe og pølser.
Finn fram gryta
Alt kan lages i gryte – også stek! Grytestek blir ferdig i løpet av den tiden det tar å koke ferdig potetene. Bruk steketermometer, så blir resultatet perfekt. Bruk gjerne toppen av vedovnen som kokeplate, da blir kapasiteten dobbelt så stor og mulighetene dobbelt så mange. Og setter du kjelen med poteter eller ris inn i peisen etter at den har kokt opp, er temperaturen der perfekt.
Alle de gode gryterettene er supre å lage på hytta. Elghakk er også et godt alternativ. Har du ikke tilgang på kvernet elgkjøtt, så bruk helt vanlig kjøttdeig.
Alt i samme panne
Det er mange fordeler med å lage panneretter, og på en enkel hytte er det utvilsomt en fordel at det ikke blir alt for mye oppvask. Har man to gassbluss kan man bruke det ene til panneretten og den andre til potetmos eller annet tilbehør.
Finnbiff er en sikker vinner, men både
biffsauté med asparges og
spanske koteletter er gode panneretter.
Spekemat
Med et utvalg spekemat kommer du langt og har mat for enhver anledning. Spekematen egner seg både til tradisjonell servering med rømmegrøt, eller som del av et tapasbord. Eggerøre ved siden av er noe alle er glad i, så det kan lønne seg å lage litt ekstra! Røkt lammelår kan serveres både varmt og kaldt, og er et fantastisk alternativ til det tradisjonelle påskelammet.