Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Familie på kjøkken 1

Lage mat med barn under 3 år

Å lage mat er noe de aller fleste barn synes er morsomt, og det finnes mange oppgaver som selv de yngste barna kan være med på. Du er den som kjenner barnet ditt best, og vet hva det er i stand til. Sikkerhet kommer alltid først, men prøving og feiling er en del av moroa.

I 3-årsalderen er barna godt i gang med ferdigheter som å kle av og på seg selv og å bruke bestikk når de spiser. De har også begynt å få selvstendige og kraftige meninger om hvordan de vil ha ting gjort, og hva de liker og ikke liker.

I en travel hverdag er det enkelt å plassere dem foran TV’n mens du lager middagsmaten i full fart, uten innblanding og «hjelp». Men om du vil vekke barnas interesse for mat og matlaging, er dette tiden å gjøre det på. Legg til rette for at barnet ditt kan få være med på kjøkkenet og hjelpe til med enkle oppgaver, som både vil øke mestringsnivået og gi dere litt verdifull tid sammen. Kanskje må du i begynnelsen senke kravene dine til effektiv matlaging og tåle å tørke opp søl fra gulv og vegger, men ganske raskt vil både du og barnet få både utbytte og glede av å lage mat sammen. Med en stol eller krakk blir det lettere å nå opp til kjøkkenbenken, elles er det fint å sitte ved kjøkkenbordet.

Med småbarn på kjøkkenet kommer alltid sikkerheten først. Hold skarpe kniver og varm væske og varme kokekar på trygg avstand, og sørg for beskyttelse rundt kokeplatene. Kjøkkenmaskiner og små barn hører ikke sammen uten en voksen i umiddelbar nærhet. Lær barnet respekt for alt som er farlig, og vær også bevisst på hvordan du selv beveger deg med varme og skarpe ting i nærheten av barnet.

Hygiene er viktig, så lær barnet ditt at hendene alltid må vaskes før man begynner å lage mat. Det er utrolig hvor fort barn lærer når de får lov til å være med i “voksne” arbeidsoppgaver så lenge de er lystbetonte og gir dem følelsen av mestring. I kjøkkenet er det masse som skal læres – ulike råvarer, redskaper og begreper, og ikke minst smaker. 

Forslag til aktiviteter

  • Skrubbe eller vaske grønnsaker. Ved å ta, kjenne og smake på grønnsakene blir barna kjent med dem, og kan kjenne dem igjen neste gang dere er i butikken.
  • Rive salatblader eller mose kokte grønnsaker med en sleiv eller gaffel. Pass på at grønnsakene ikke er for varme, så barnet ikke brenner seg. Dette er bra trening for koordinering
  • Hjelpe til med å hente ulike ingredienser i kjøleskap og skap
  • Øve seg på å måle opp ulike mengder, for eksempel en teskje sukker eller en spiseskje mel, med nødvendig hjelp i begynnelsen!
  • Røre sammen ulike myke ingredienser, for eksempel pannekakerøre eller rømmedressing.
  • Pynte. Alle barn kan være med på å pynte. Hva med å la dem legge opp oppkuttede grønnsaker på en tallerken eller pynte en kake?
  • Dekke bordet – med litt hjelp
  • Vaske opp bestikk, redskap og beholdere. Det er gøy å leke med vann, og stas å gjøre en “ordentlig” jobb! Hovedmålet er ikke at bestikket skal bli rent, men at barnet får øvd seg på å gjøre en kjøkkenaktivitet alene. Husk å holde de skarpe knivene langt unna!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.12428, server:MP-PRD-WEB12 14.12.2024 18:32:16