Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Matbudsjett og planlegging

Matbudsjett for deg som bor alene

Ved inngangen av 2022 bodde 1 027 900 personer i Norge alene, ifølge SSB. Dette tilsvarer 19,1 prosent av befolkningen, altså 1 av 5 nordmenn. Du er med andre ord ikke alene om du kjenner at økonomien er litt trangere enn hva den pleide å være. Det er heldigvis flere enkle grep du kan ta når det gjelder planlegging, handling og tilberedning av mat. Her får du 7 gode tips som gjør at du får litt ekstra ut av matbudsjettet ditt.   

Tips 1 – Med handleliste er det penger å spare 

Om du er singel, eller bor alene, er det lurt å ha en plan eller en handleliste før du går i butikken. På den måten plukker du ikke bare med deg det første og det beste du ser.  

I tillegg kan du se etter basisråvarer som kan brukes til flere retter. Det er også lurt å kikke etter noe gullfunn i tilbudsdisken. Da sparer du både penger, og redder mat fra å bli kastet, men tenk gjerne på om det er varer du kommer til å bruke, før du legger det i handlekurven. Selv om det er på tilbud, er det fortsatt penger tapt om det ikke blir brukt. 

Tips 2 – Spis opp maten 

I følge Matvett, kan single spare opptil seks tusen kroner i året på å spise opp maten. Matsvinn er dårlig for lommeboka og miljøet. Her kan alt fra restemiddager og restefest med venner være mulige løsninger. Husk å bruke sansene: se, lukt og smak før du kaster mat.  

Det å bo alene kan noen ganger gjøre det litt enklere å spise opp rester. En liten rest av et par tre ingredienser kan plutselig bli til en fullverdig middag for én. 

 Tips 3 – Storhandling som eneboer? 

Du har kanskje lest at storhandling er lurt for å redusere matutgiftene, og det lønner seg nok for mange familier. Men for single, som kanskje er glad i å være litt spontane, er kanskje ikke storhandling av varer med kort holdbarhet det lureste.  

Det kan allikevel være lurt å handle inn til 2-3 middager av gangen, noe mange kan se på som en viss “storhandling”. Da sparer du tid og slipper å gå på butikken hver dag. Og, færre turer på butikken er penger spart.   

Tips 4 – bruk fryseren og «singelfrysing» 

Å kjøpe større kvantum er ofte billigere, og et veldig godt tips her er å se på kiloprisen når du er i butikken. Er kilosprisen billigere for en stor pakke kylling, kan det lønne seg å kjøpe den for så å “singelfryse” ett og ett kyllingbryst, og ha på lur til senere. 

Frys gjerne også ned formretter, gryter, supper og lignende i porsjoner om du lager mye eller har rester etter måltidet. 

Tips 5 – Inviterer til middag hjemme med spleis 

Inviterer du til middag hjemme, er det helt innafor å be om spleis – spesielt hvis du er student, eller har et stramt matbudsjett. Det går også an å bytte på hvem som betaler, noe som skjer naturlig hvis dere også bytter på å invitere hverandre hjem. Ellers kan det være kjempehyggelig å lage middag sammen, der alle tar med seg litt av hvert.  

 Tips 6 – Ta med mat hjemmefra 

Ta med mat hjemmefra når du skal på skolen, jobb, trening, eller andre situasjoner der du vet du trenger mat, eller har lyst på litt påfyll. Nøtteblanding, energibarer og overnight oats er fine å ha med seg på farten sånn at du slipper å bruke penger på kiosken på hjørnet. 

Tips 7 – Unngå spontankjøp 

Det finnes flere situasjoner som gjerne fører til spontankjøp, som igjen går utover matbudsjettet. I enkelte situasjoner kan det være lett å gå for den raske løsningen, eller du rett og slett stresshandler. Du løper innom butikken uten en plan, eller bare for å se etter ting som frister. Det kan fort bli mye dyrere. Og, selv om det er lov å unne seg litt, er det fint å få en oversikt over hvor mye du faktisk bruker på denne posten. Kanskje den kan reduseres? 

Podcast-episode: Singelmat som senker matbudsjettet

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12591, server:MP-PRD-WEB13 11.01.2025 15:49:21