Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Råvarebilde norske grønnsaker og høyrygg

Miniguide til hvordan du spiser norsk mat hele året

Ønsker du å bruke mer norske råvarer, men er usikker på hvordan du gjør det ? Her er en miniguide til deg som er på jakt etter gode norske smaker, året rundt. 

Har du kunnskap om råvarene i sesong, garanterer vi deg også unike smaksopplevelser. I tillegg er det lettere å gjøre gode kjøp og du støtter også den norske bonden. 

Tips 1: Lær deg å sjekke om råvaren er norsk 

test 454x341px

Er du usikker på om biffen er fra Norge eller Argentina, eller om honningen er norsk? Når du handler i butikken, kan du se etter opprinnelsesmerking på emballasjen for å se hvilket land matvaren kommer fra. Alt storfekjøtt, ferskt kjøtt fra svin, sau, geit og fjørfe, frukt og grønt, samt fersk fisk og honning har opprinnelsesmerking. 

Du kan også se etter merkeordninger som skal gjøre det lettere å velge norskprodusert mat, som Nyt Norge. Nyt Norge garanterer at råvarene er norske, at bonden har fulgt strenge regler og kan dokumentere det, samt at maten er produsert og pakket i Norge.  Matvarer kan også være norske selv om det ikke er merket med Nyt Norge. Spør i butikken hvis du er usikker – det er alltid lov! Har du tilgang på lokale varer fra Reko-ring eller lokale gårdsutsalg er det også supert. 

Tips 2: Spis i sesong  

Lettsaltet lammekjøtt med raspeballer

Lettsaltet lammekjøtt er en måte å utvide sesongen for norsk lam på. Raspeballer lages av norske poteter og byggmel, og en god kålrotstappe er klassisk tilbehør.

Å spise maten i sesong er et godt grep du kan gjøre for å spise mest mulig norske råvarer. I tillegg blir det enklere å spise variert. La oss heller ikke glemme at det smaker fantastisk godt. 

I sommerhalvåret er norskprodusert frukt, bær og grønnsaker lett tilgjengelig. Om høsten kan du fråtse i norske grønnsaker, mens om vinteren har vi tilgang på lagringsgrønnsaker, som poteter og en rekke rotgrønnsaker. Norske kjøttprodukter, egg, meieriprodukter, fisk og noen typer drivhusvekster er tilgjengelig stort sett hele året. Kornsortene bygg og havre er også noe vi produserer mye av, og som du kan finne året rundt. 

Finn gjerne et par sesongfavoritter som du kan ta inn på hverdagsreporoaret, med sesongens råvarer. Trenger du tips til hva du kan lage av sesongens deilige råvarer? Sjekk ut vår sesong-side! Der finner du alltid våre håndplukkede favoritter med smaken av sesongen vi er i, sånn at det skal være litt lettere for deg å nyte de norske råvarene når de er på sitt beste, året rundt. Det er smart.


Tips 3: Gjør noen smarte matbytter

Ytrefilet av svin med byggrynssalat

Ytrefilet av svin servert med byggrynsalat og urtedressing.

Finnes det noe norsk alternativ til ris? Ja! Smarte matbytter er nettopp det, små ting du kan gjøre i hverdagen uten at det tar for mye tid, er for avansert eller smaker helt annerledes enn det du hadde lyst på. 

I Norge produserer vi 600 000 tonn med bygg i året, men spiser i underkant av 3000 tonn. For å spise enda mer av det bygget vi produserer, kan du for eksempel bytte ut ris og pasta med bygg. Hva med ny variant av en klassiker, nemlig bygg and cheese? Eller reinsdyrstek med byggotto? Hvis du er glad i å bake, kan du lage et grovt byggbrød. Du kan også prøve deg på vafler med bygg.  

Mange er glad i hvit polert ris, og vi sier ikke at du skal slutte helt å spise dette. La oss være ærlige, noen ting smaker rett og slett bedre servert med jasminris. 

Men, hva med å teste ut å bytte den hvite polerte risen med norsk byggryn til hverdags? Byggryn er mer næringsrik mat enn hvit ris, og fibberrik mat gir bra metthetsfølelse. I tillegg kan vi dyrke haugevis av bygg i Norge, noe som vil si - kortreiste karbohydrater. Du kan også få tak i havreris.  
Bygg kan fint serveres til de fleste retter der ris er tilbehør, som bygotto og lun byggrynsalat. I tillegg kan bygg brukes i både byggrynslapper og byggrynsgrøt. Eller sjekk disse tipsene til hvordan du bruker byggryn og byggmel i maten.

 

Tips 4: Konserver og ta vare på smaken av sesongene

Plommechutney

Plommechutney

Å konservere sesongens råvarer gjør at du kan nyte norske smaker hele året, også har du alltid noe på lur som er litt ekstra stas å servere.

Lag hjemmelaget syltetøy av jordbær, bringebær og blåbær. Eller hva med å lage dine egne tørka eplechips eller husets eplesaft?   Kanskje sylte noen grønnsaker?  Soppickels, sylta gresskar eller rotfruktchips er spennende varianter som kan serveres til vinterns ostefat, tilbehør til middagen eller som snacks.  

Tips 5: Bruk frysern som en proff

Lammestek med grønnsaker i ovn

Ferske råvarer vil alltid gi de aller beste smaksopplevelsene, men fryseren er et uunnværlig hjelpemiddel om du vil oppbevare mat over lengre tid og forlenge sesongen, slik at du har tilgang på deilige norske råvarer, litt lengre. Frys ned sommerens bær og høstens sopp, selvfisket fisk, krabbe eller vilt. Husk på god innpakning og –fryserutiner.

Sjekk også hva som er av norske råvarer i frysedisken på butikken. Norske fryste erter, grønnsaker, fisk og kjøtt - se etter opprinnelsesmerkingen for å se hvor produktet er fra. 

Tips 6: Og ikke glem poteten 

Potetterte

Potetterte kan serveres som egen rett eller som tilbehør til kjøtt eller spekemat.

Potet passer til alt! Server den til hverdagsmiddagen, helgekosen, i selskap eller som snacks. Potet kan være fast food eller ikke-fast food. Lag potet som tilbehør, hovedrett eller i salat. Kremet, sprø eller begge deler - du bestemmer! Sjekk ut hvorfor vi elsker norske poteter.

Bli kjent med norsk matprodukjson

Ikke glem de varene vi har tilgang på i butikken året rundt, sånn som kjøtt, melk og egg. Vi er 91 prosent selvforsynte med kjøtt her i landet (75 % justert for fôrimport), 96% for meieri og 99% for egg. Med matvarer som kjøtt, ost, melk og egg er det med andre ord lett velge norsk året rundt. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.11948, server:MP-PRD-WEB12 31.10.2024 00:46:28