Den samiske nasjonaldagen ble vedtatt på Samekonferansen i 1992, og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Dagen ble feiret første gang i 1993, ti år senere ble 6. februar offisiell norsk flaggdag. Samenes nasjonaldag er en markering til minne om det første samiske landsmøtet, holdt i Trondheim den 6. februar i 1917. Dette var første gang i historien at samer kom sammen fra hele Sápmi for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalgrensene.
Festdagen 6. februar
Siden feiringen av samenes nasjonaldag ikke har etablert lange tradisjoner, markeres dagen på ulikt vis der det er samiske bosettinger. Over hele landet har mange barnehager og skoler samiske tema og prosjekter i tiden før dagen, og det er stadig mer vanlig å markere selve festdagen med høytidelig feiring og fest.
Foto: Wil Lee-Wright/Oi! På MatStart fins både bidos og flere retter med skav som barna enkelt kan lage til festdagen.
I offisielle sammenhenger markeres dagen gjennom flaggheising, festtaler og fremføring av nasjonalsangen "Sámi soga lávlla". Mange steder holdes det også gudstjenester. Den samiske befolkningen pynter seg i tradisjonsrike samiske kofter, og det holdes gjerne konserter eller ulike former for kulturinnslag. God mat står også på menyen, gjerne bidos, tradisjonell, samisk festmat.
Klar bidos: Samefolkets tradisjonelle festmat. Leage buorre!
Selv om du ikke skulle ha anledning til å ta del i den offisielle feiringen, er det hyggelig å markere dagen med en god gryte finnbiff, bidos eller andre retter med reinsdyrkjøtt. Søk opp tradisjonsrik joik eller annen samisk moderne musikk på spillelista og gjør den 6. februar til en festdag, der du er.