Oppbevarer du surdeigstarteren riktig, og gir den litt kjærlighet i ny og ne, kan den leve i mange år. Men hva gjør du med surdeigen når du reiser bort? Vil den klare seg i kjøleskapet over lengre tid uten pleie?
Planlegger du å reise bort i en lang periode kan det være lurt å ta noen grep, så du har frisk og aktiv surdeig når kommer hjem.
Oppbevaring av surdeigstarter
Den mest vanlige måten å oppbevare surdeig på er i kjøleskapet. En starter som oppbevares i kjøleskapet trenger ikke å mates oftere enn hver syvende til tiende dag. Baker du sjeldent, kan det holde å mate den hver tredje uke. Hvor lenge en surdeigstarter tåler å stå i kjøleskapet uten å bli matet er avhengig av hvor sterk den er. Vanligvis anbefaler vi at den mates hver uke, men en surdeig kan også tåle flere uker alene.
Tørke surdeig
Å tørke starteren er en lettvint måte å oppbevare den på. Bruk en stekeplate med rent bakepapir, og fordel surdeigen utover i et tynt lag med en slikkepott. La den tørke helt, før du brekker den i biter og oppbevarer den i et tørt glass med lokk.
Når du skal friske opp starteren igjen blander du den opp med litt vann, så kan du starte å mate den på vanlig måte.
Fryse surdeig
Et alternativ er å fryse ned surdeigstarteren. Det du må passe på da er at starteren er aktiv før du fryser den ned, og mate den ca. 2 timer før frysing. Du kan for eksempel bruke et frysebrett til isbiter, som du dekker med plastfolie. Eventuelt kan du bruke en annen beholder med lokk som tåler frysing.
En aktiv surdeigstarter vil bli lite preget av nedfrysing i rundt to uker. Skal du fryse den lenger, kan det være en fordel å blande inn noen gram fersk gjær etter tining, for å gi starteren en boost.
Surdeigshotell
Er du god venn med naboen, eller har venner eller familie i nærheten, kan et alternativ være å sende surdeigen på feriekoloni. En skikkelig win-win!