Frø av reddik, fennikel, karse, quinoa og en rekke andre nyttevekster er velsmakende og morsomme å spire. Alle slags korn, erter, bønner og linser egner seg også til spiring. Bløtleggings- og spiretid vil variere fra sort til sort. De fleste frø, korn og belgvekster vi spire når de blir bløtlagt.
Nøtter er ikke like enkle å spire. De fleste nøtter som er i handelen har blitt pasteurisert eller varmebehandlet på annet vis, noe som fjerner spireevnen.
Hvorfor spire?
Næringen som ligger lagret i det tørre frøet blir aktivert når det bløtlegges. Bløtlegging og spiring gjør også at næringsstoffene blir gjort mer tilgjengelige for oss. Samtidig blir frøet lettere fordøyelig, og smaken endrer seg. Alle slags spirer er nydelig å bruke i salater, supper, wok eller gryter, i wraps og sandwich og i smoothies. Og når frøene har spirt, kan du tilberede dem akkurat slik du ville ha gjort det med dem før de ble spiret. Da er tilberedningstiden mye kortere enn mår frøet er tørt, og det er også mye bedre for fordøyelsen.
Bløtlegging
Du kan bløtlegge i nesten hva som helst. En glass-eller plastskål eller et norgesglass egner seg godt. Bruk 1-2 spiseskjeer frø/korn eller 1-2 dl belgvekster og hell på ½-1 liter kaldt vann. Dekk med et tynt bomullsklede eller liknende og fest med gummistrikk. Følg bløtleggingstidene som er anbefalt i tabellen under. Etter bløtleggingstiden heller du av bløtleggingsvannet, skyller med kaldt vann og heller av så mye vann som mulig. Du kan for eksempel helle korn og bønner i en sil. Er det for mye vann igjen i skålen/glasset vil det kunne føre til at spirene råtner. For at spirene skal bli lyse, er det lurt å dekke dem med et mørkt håndkle på kjøkkenbenken, slik at de ikke blir utsatt for sollys under spiretiden.
Skyll spirene og hell av alt vannet én gang per dag inntil de har fått små «haler» på ca. 1-5 cm. Dette tar 1-5 dager, avhengig av hva du spirer.
Oppbevaring
Oppbevar spirene i kjøleskap i glasset du spiret dem i, eller en tett boks. Pass på at så mye av fukten i glasset/boksen er borte. De er holdbare i 3-4 dager, og kan brukes i salater, på smørbrød, sandwich og wraps. De ferdige spirene kan også brukes videre i gryter og supper, i falafel, hummus og bønnepureer.
Spiretabell
Type frø/korn/belgvekst
|
Bløtleggingstid
|
Spiretid
|
Alfalfa
|
8 timer
|
2-5 dager
|
Bokhvete
|
6 timer
|
1-3 dager
|
Brokkolifrø
|
8 timer
|
1-3 dager
|
Bukkehornkløver
|
8 timer
|
3-5 dager
|
Erter
|
12 timer
|
3-5 dager
|
Gresskarfrø
|
8 timer
|
1-3 dager
|
Hel, havre, bygg, hvete, bygg, rug, emmer, spelt
|
6 timer
|
2-3 dager
|
Hirse
|
8 timer
|
2-3 dager
|
Kikerter
|
12 timer
|
2-4 dager
|
Linser (alle typer)
|
8 timer
|
1-2 dager
|
Mandler
|
12 timer
|
2-3 dager
|
Mungbønner
|
12 timer
|
2-3 dager
|
Quinoa
|
6 timer
|
1-3 dager
|
Reddikfrø
|
8 timer
|
3-4 dager
|
Ris
|
12 timer
|
3-5 dager
|
Sennepsfrø
|
8 timer
|
2-3 dager
|
Sesamfrø
|
8 timer
|
1-3 dager
|
Solsikkefrø
|
8 timer
|
1-2 dager
|
Svarte bønner, hvite bønner
|
12 timer
|
3-4 dager
|
Sist oppdatert: tirsdag 19. februar 2019