Lekre charcuteriebrett finner du mange av i sosiale medier, og de varierer i alt fra vaffelcharcuterie til tacocharcuterie. Felles for disse brettene er at de skal se like bra ut som de smaker. Det skal være en slags orden på brettet, ikke bare tilfeldig plassert. Det blir nærmest som et mini – tapasbord på en fjøl.
Bakt brie
En av julens hotteste trender er bakt brie. Så, hvorfor ikke gjøre den til stjernen på julens charcuteriebrett? Ekstra dekorativt blir det om du legger firkantede ark av filodeig som pensles med smør i en ildfast form, og deretter legger brien over filodeigen. Skjær små ruter på toppen av brien. Etter en runde i ovnen smelter osten, filodeigen blir gyllen og fin, og du får en lun og deilig ost du kan toppe med honning, nøtter eller tørket frukt, eller dyppe sprø kjeks i. Nam!
Dette trenger du til julens tapasfjøl
Til tapasbrettet eller fjøla kan du bruke mye av det du allerede har i stående i skuffer og skap. Nøtter, julekaker, kjeks, dadler og frukt har man ofte litt ekstra av i julen, og det er perfekt å legge på brettet. Fiken, dadler, tranebær og pepperkaker gir en ekstra smak av jul! Kanskje har du også fått noen spiselige gaver - en marmelade, noen brente mandler eller litt tørket frukt. Bruk det du har. Kjøp inn noen gode oster og litt spekemat i ulike varianter.
Ekstra dekorativt kan du også gjøre det ved å kjøpe spekepølse i tynne skiver som du bretter over kanten på et glass. Når du er ferdig med å brette, snur du hele på hodet og voila - så har du en lekker liten spekematrose du kan sette på brettet.
Det du skal tenke litt på når du gjør innkjøp er hvilke farger du ønsker skal poppe på brettet. Velg gjerne også 3, 5 eller 7 elementer av fargene, sånn at du enklere kan skape symmetri og et «ryddig» og organisert fat.
>> Les gjerne mer om hvordan du kan legge opp et charcuterie trinn for trinn.
Brettet kan du lage så stort eller lite du vil, derfor er det enkelt å justere etter antall gjester. Du kan lage det ferdig i god tid før gjestene kommer, og det beste med et charcuterie brett er at gjestene kan sitte og småspise rundt bordet - det blir god stemning, og du slipper stress.
Sist oppdatert: mandag 6. desember 2021