Ved å sette inn en liten beholder med røykflis er det lett å få den litt pikante røyksmaken. Hele stykker med litt lengre grilltid er godt egnet. Prøv svinenakke, svinekam, ribbe, entrecôte, hel kylling eller kalkunfilet.
Her kan både kull- og gassgrill brukes. Det finnes beholdere for røykflis, eller du kan lage en selv av aluminiumsform med lokk eller aluminiumsfolie. Stikk noen små hull i lokket så røyken siver ut. Sett beholderen med røykflis rett over kullet, og bruker du gassgrill så legges beholderen med røykflis mellom brennere og rista.
Brukes gassgrill så kan det være nødvendig å tette ventilasjons sprekkene som er i lokket med litt aluminiumsfolie så man beholder røyken inne i grillen.
Man kan også bruke vedkubber fra hardved som for eksempel eik direkte over kullet eller brenneren. Men det krever litt mer oppmerksomhet og kanskje litt mer rengjøring etterpå.
RØYKET ENTRECÔTE
(8-10 porsjoner)
2 kg entrecôte av storfe
1 ½ ts salt
1 ts grov pepper
RØYKET KALKUNFILET
(6-8 porsjoner)
1.5 kg kalkunfilet
1 ½ ts salt
½ ts szechuanpepper
2 ts rosépepper
Slik gjør du:
- Knus pepperet, gni kjøttet inn med salt og pepper. Kjøttet kan godt krydres noen timer på forhånd så smaken og saltet trekker inn i kjøttet.
- Bruk indrekte varme. På en kullgrill fyres bare begge sidene av grillen opp. Legg gjerne en dryppform med litt vann under risten der kjøttet skal ligge for å samle opp kjøttsaft og fett som drypper av.
- La grillen bli god og varm. Det trengs kun et par spiseskjeer med røykflis, Røykflisen kan med fordel fuktes litt. Legg beholderen med røykflis over varmen, og plasser kjøttet i midten der det ikke er noe varme under. Stikk steketermometer inn til midten av kjøttet.
- Logg på lokket, flisen vil ligge og ulme i beholderen og gi fra seg røyk. Det er viktig at det er ganske små hull i lokket på flisbeholderen, og at det ikke kommer for mye luft til i beholderen, ellers vil flisen brenne opp for fort.
- Snu kjøttet iblant, intensiteten på røken vil avta etter hvert, men vil være nok til å sette en passe røyksmak på kjøttet.
- Etterstekes på litt lavere varme mot slutten av steketiden til kjøttet har oppnådd ønsket temperatur.
- Steketiden avhenger av kjøttets tykkelse. En stor entrecôte tar ca 1 ½ time, en kalkunfilet blir ferdig etter ca 1. time.
- Entrecôte er lite stekt og rød ved 55 °C, medium ved 65 °C . Kalkunfilet er passe stekt ved 65 °C.