Baking
Formkaker trenger som hovedregel god undervarme for å heve seg godt og bli gjennomstekt. Samtidig skal den se gyllen ut på oversiden. Lettere formkaker, som sukkerbrød, blir som regel vellykket enten de plasseres midt i eller nederst i ovnen. Nest nederst er antageligvis den mest optimale plasseringen. Da vil sukkerbrødet heve seg godt, uten at det blir for mørkt på oversiden.
Pavlova og pikekyss lages av luftig marengs som stort sett bare skal tørke ved lav temperatur i stekeovnen. Setter man disse kakene for høyt i ovnen, er det lett for at marengsen tar for mye farge.
En paibunn er tett og kompakt, og når den er fylt tar det lang tid før den er stekt langs kanten i bunnen. Derfpr bør paien plasseres nederst, eller nest nederst, i ovnen for at paibunnen skal bli ferdig samtidig som fyllet.
Gratinering
Retter som skal gratineres trenger god overvarme. Ostesmørbrød og lignende, med kort steketid, kan stå høyt i ovnen, slik at osten smelter og blir gyllen raskt. Ovnsretter som moussaka og lasagne skal også ha et gyllent ostelag på toppen når de er ferdige, men siden de trenger lang tid i ovnen, 30-40 minutter, kan de ikke plasseres for høyt i ovnen. Da vil osten bli brent før resten av formen er ferdig stekt. Derfor anbefaler vi å plassere disse rettene midt i ovnen.
Stek, kalkun og ribbe
Kjøtt stekes som hovedregel midt i ovnen, men dersom det er snakk om en hel kalkun må den antagelig plasseres på nederste rille. Det er for at den ikke skal stange i taket.
For å få sprø og fin svor på juleribba er det viktig at svoren får god overvarme, slik at fettet under svoren skal få høy nok temperatur til at svoren blåser seg opp. Ribbe stekes midt i ovnen, men hvis det mot slutten av steketiden fortsatt ikke er blitt sprø svor, så kan det være lurt å sette ribba en rille opp i stekeovnen, og eventuelt skru opp temperaturen noe.
Stekeovnsguide
|
Temperatur
|
Plassering i ovn
|
Gjærbakst
|
Brød
|
ca. 200°C
|
Nederst
|
Focaccia
|
200 °C
|
Nederst
|
Kringle, julekake og waleskringle
|
200 °C
|
Nederst
|
Hveteboller, horn, rundstykker, pizzasnurrer
|
225-250 °C
|
Midten
|
Pizza (tykk bunn)
|
225 °C
|
Nederst
|
Pizza (tynn bunn)
|
250 °C eller max.
|
Nederst
|
Kakebakst
|
Langpannekaker
|
ca. 180 °C
|
Nederst
|
Rullekake
|
200 °C
|
Midten
|
Sukkerbrød
|
160 °C
|
Midten – nederst
|
Sjokoladekake, eplekake, plommekake og andre formkaker
|
160-180 °C
|
Nederst (eller nest nederst)
|
Muffins
|
175-180 °C
|
Midten
|
Brownies
|
150-175 °C
|
Midten
|
Vannbakkels
|
200 °C
|
Midten
|
Småkaker og kjeks
|
ca. 200 °C
|
Midten
|
Sandkaker
|
175 °C
|
Nederst
|
Marvposteier
|
200 °C
|
Nederst
|
Marengs (pikekyss)
|
60-70 °C
|
Midten
|
Pavlova (marengsbunn)
|
120 °C
|
Nederst
|
Kjøtt og fugl
|
Steker, inkl. skinkestek u/svor
|
125 °C
|
Midten
|
Skinkestek m/svor
|
230 + 175 °C
|
Midten
|
Ribbe
|
230 + 200 °C
|
Midten
|
Fileter
|
125 °C
|
Midten
|
Bacon
|
200 °C
|
Midten
|
Kalkun (hel)
|
180 °C
|
Midten
|
Kylling (hel)
|
180 °C
|
Midten
|
Lasagne, moussaka
|
225 °C
|
Midten
|
Retter i leirgryte
|
Sett inn i kald ovn og skru opp til ønsket temperatur
|
Nest nederst
|
Eggeretter
|
Grateng
|
200-225 °C
|
Nederst
|
Sufflé
|
180-200 °C
|
Nederst
|
Quiche Lorriane og andre paier med eggestand
|
200 + 180 °C
|
Nederst
|
Desserter
|
Karamellpudding
|
120 °C
|
Nederst (i vannbad)
|
Pai med frukt-/bærfyll og gresskarpai
|
180-200 °C
|
Nederst
|
Smuldrepai
|
200 - 225 °C
|
Midten
|
Clafoutis
|
190 °C
|
Midten
|
Sjokoladefondant
|
180 °C
|
Nederst
|