Valg av råvarer
Den originale hamburgeren lages av kvernet storfekjøtt, og hemmeligheten bak en saftig og smakfull burger er fett og struktur. Ferdig kvernet kjøttdeig er et supert og enkelt alternativ i butikken, men spar gjerne karbonadedeigen til en annen dag, da den blir i magreste laget hvis du vil ha en supersaftig og digg hamburger.
Lyst til å ta det opp et nivå, og starte helt fra bunnen av? Da kan du kverne kjøttet selv, eller få det kvernet i kjøttdisken. Et godt marmorert stykke høyrygg er et perfekt utgangspunkt for en gourmetburger. Kjøttet sitter helt foran på ryggen til storfe og er både saftig og smakfullt.
Fem steg til perfekt hjemmelaget burger på grillen
Å forme og steke den perfekte burgeren er enkelt hvis du følger disse fire stegene. Ta gjerne utgangpunkt i vår grunnoppskrift på burger for mengdeberegninger.
Prepp av burgeren:
- Ha kjøttdeig, salt og pepper i en bolle og rør deigen sammen. Ikke rør for lenge, deigen skal ikke bli seig. For en personlig touch kan du gjerne smaksette burgeren med urter, hvitløk, ost eller krydder.
- Form deigen til runde kaker som klemmes ut til store flate burgere. Du kan også bruke en burgerpresse for ekstra rund og jevn fasong.
- Klem dem litt flate på midten. Da blir de lettere å steke, samtidig som du unngår tørre kanter.
Grilling av burgeren:
- Pensle gjerne burgerne med litt nøytral olje som tåler høy varme og legg dem på grillen.
- Grill burgeren på direkte varme på den ene siden til det pipler ut kjøttsaft på oversiden og du kjenner at burgeren lett slipper taket fra grillristene. Det er viktig at du lar burgeren få en skikkelig stekeskorpe før du snur den, slik at den ikke henger fast. Snu burgerne og stek videre på den andre siden. Burgeren er gjennomstekt når det pipler ut klar kjøttsaft. Husk å legge lokket på grillen, hvis du har det.
Husk å ha god kjøkkenhygiene og vask hendene etter håndtering av burgerkjøttet, enten du bruker fersk kjøttdeig, ferske ferdigpressede burgere eller frosne burgere. Grille ute? Enganshansker er nyttig når det er langt til nærmeste vask med rennende vann og såpe. Hendene dine holder seg rene, og du slipper kryssmitte og forurensning av grillutstyret.
Tilbehør til burger
Burgere kan toppes med nesten alt! Sprø salat, skiver av løk, tomat og sylteagurk. Ketchup, majones eller en god dressing. For mange er burger uten ost utenkelig, og en skikkelig digg cheeseburger lager du enkelt selv. Går du for tradisjonell norsk gulost? Eller en gul cheddar? Er du tøffere og velger blåmuggost eller annen smaksrik ost? Uansett hvilken type du går for: Legg osteskivene på mot slutten av steketiden, og la den smelte litt.
Hjemmelagde burgerbrød er perfekt følge til en digg hamburger på sommerfesten. Ikke glem å gi de en liten runde på grillen, slik at de får en liten stekeskorpe. Da holder de seg fine og tåler en runde med dressing uten å bli helt bløte. Burgerbrød kan godt fryses og tas opp ved en senere anledning, hvis du får noen til overs eller har lyst til å fylle opp fryseren? Legg de ut på kjøkkenbenken en time før servering, og gi de en raske runde på grillen eller i ovnen før servering, for best mulig resultat.
Og du .... Ta gjerne turen innom burger-siden vår, der vi har flere gode tips til deilig hjemmelaget tilbehør til burgerne.
Litt raskere i mål med grillprepp i sommer
Få burgermiddagen på bordet litt raskere ved å gjøre klar tilbehøret i forkant. Da er det også litt lettere å lage burgeren med det lille ekstra, litt oftere!
En deilig kremet coleslaw kan du fint lage dagen i forveien, og den holder seg godt i 3-4 dager i kjøleskapet. Vår BBQ-saus med kun 4 ingredienser er superenkel å lage og proppfull av god BBQ-smak. Lag en stor porsjon så har du hele sommeren. Den holder seg «evig» i kjøleskapet. Og for å toppe det hele, hjemmelaget syltet rødløk. Sommerens must-have tilbehør å ha på lur, slik at du alltid er klar til neste grillmåltid. Bruk frisk og sprø løk, ha nok lake så den dekker all løken, og til slutt, bruk rene glass, og kun rene redskaper i glasset, så holder den seg godt i et par uker.
Ble du sulten på flere preppe-tips? Vi har samlet sommerens preppe-favoritter, slik at du kan få grillmiddagen kjapt på bordet gjennom sommeren, uten stress.
Må burgeren gjennomstekes?
Det korte svaret er ja. Mattilsynet anbefaler at hamburgere av kjøttdeig skal gjennomstekes. Bakterier finnes kun på overflaten av hele kjøttstykker, og de dør ved tilstrekkelig varmebehandling. Men, når kjøttstykker kvernes, blir bakteriene på overflaten jevnt fordelt i kjøttdeigen – noe som gir gode vilkår for videre bakterievekst. Derfor skal kjøttdeig, hamburgere og andre produkter av oppmalt kjøtt som tommelfingerregel være gjennomstekte. Varmebehandling til en kjernetemperatur på 70 °C vil være godt nok. En ekstra tykk burger kan gjerne brunes i panna og stekes ferdig i ovn på 125 °C, til kjernetemperaturen viser 70 °C.
For å sjekke om hamburgeren er gjennomstekt kan du:
- Se etter farge på kjøtt og kjøttsaft. Kjøttsaften skal være klar og fargen på kjøttet skal ha skiftet fra rosa til grått.
- Eller mål kjernetemperaturen. Bruk et steketermometer for å kontrollere at den har nådd 70 °C i kjernen.
Hamburgere laget med kjøtt du har kvernet selv kan serveres med rosa kjerne, dersom den er håndtert korrekt. Her er god hygiene og rett håndtering av råvaren avgjørende: Før kverning bør kjøttstykket brunes på hele overflaten, og kverningen bør skje kort tid førtilberedning.
Mer grillglede på matprat.no
Sjekk ut grillsidene våre for å få alle tipsene og triksene du trenger for å få maks ut av grillsesongen. Kanskje du er på utkikk etter tilbehør du kan preppe i forkant for å ligge et steg foran i sommer? Eller trenger du en liten oppfriskning på oppfyring av grillen, temperaturregulering og grillteknikker? Vi er her for at du skal bli god på grill;).