Noen gode råd før du setter i gang
- Bruk alltid så ferske egg som mulig. Ferske egg har eggehvite som holder seg mer samlet enn eldre egg. Det samme gjelder også for kalde egg og derfor bør også eggene du bruker også være kalde, rett fra kjøleskapet.
- Tilsett eddik i kokevannet for å samle egget bedre under posjeringen. Litt salt kan også tilsettes for smakens skyld.
- Pass på at vannet holder temperaturen like under kokepunktet. Koketiden vil variere avhengig av størrelse på egget og på vanntemperaturen, men mellom 4 ½ og 7 minutter vil gi deg et perfekt posjert egg.
Posjere med virvelvind
- Kok opp vann med eddik og salt, og hold temperaturen like under kokepunktet.
- Lag en virvelvind: bruk en skje til å lage en god virvel i vannet og slipp egget raskt ned midt i virvelen, fra lav høyde. Hvis du slipper egget for sakte ned i virvelen, kan dette føre til unødvendig mye eggetråder i vannet. Et lite knep for å gjøre denne prosessen enklere er å knekke egget i en øse eller i en kopp først.
- Posjer egget, altså la det ligge i ro i vannet sik at det stivner, i ca. 4-5 minutter.
- Ta det opp av vannet med en hullsleiv og legg det over i isbad i et par minutter for å stoppe kokeprosessen. Ta det så opp igjen med hullsleiven og legg på litt kjøkkenpapir slik at det får rent godt av seg.
Eggs Benedict er en uslåelig klassiker! En sprø skive brød, skinke eller bacon, posjert egg og hollandaise saus - mektig og utrolig godt!
Posjere flere egg på en gang
Skal du posjere flere egg, er dette en fin måte å gjøre det på. Vær oppmerksom på at temperaturen i vannet vil synke jo flere egg du posjerer samtidig, og da vil tilberedningstiden øke. Posjer derfor ikke for mange egg av gangen – hold deg gjerne til maks fire egg av gangen.
- Kok opp vann med eddik og salt, og hold temperaturen like under kokepunktet.
- Knekk ett og ett egg i en kopp eller i en øse og la dem gli ned i vannet.
- Posjér eggene i 4-5 minutter, og løft dem forsiktig over i kaldt vann med en hullsleiv.
- Fjern løs eggehvite for at de posjerte eggene skal få fin fasong og se pene ut til serveringen.
Gnocchi med spinat og chili, toppet med posjert egg, himmelsk perfeksjon.
Med litt ekstra hjelp: Posjerte eggpakker
Å lage små eggpakker i plastfolie er kanskje den aller enkleste måten å posjere et egg på. Teknikken er inspirert av den baskiske stjernekokken Juan Mari Arzak.
- Riv av et stykke plastfolie ca. 20 x 30 cm.
- Plasser plastfilmen over en kopp eller en liten bolle, slik at folien danner en liten skål, og pensle med litt olje. Knekk egget og slipp det forsiktig ned i folien.
- Løsne forsiktig folien og snurr den rundt egget, så tett som mulig. Knyt en knute eller fest med strikk.
- Kok opp vann i en vid gryte. Senk varmen så det ikke boblekoker og legg i egget.
- La egget trekke i 4-5 minutter før du forsiktig tar det opp av vannet og sjekker konsistensen, uten å ta det ut av plasten. Er hviten stiv og plommen myk, klipper du plasten forsiktig opp og fjerner den.
Egget kan også enkelt smaksettes før det posjeres. Dryss urter eller krydder over egget før du lukker pakken. Kanskje høres smakskombinasjonen vårløk, sriracha og koriander ut som noe for deg?