De vanligste metodene for røyking er kaldrøyking og varmrøyking. Det finnes også andre metoder som svalrøyking og lettrøyking.
Kaldrøyking
- Røyken holder en temperatur på 20-30° C.
- Prosessen tar fra fire timer til to døgn. Dette er avhengig av hvilket produkt som røykes og hvor stort det er.
- Økes temperaturen til 30-50° C kalles dette svalrøyking.
Varmrøyking
Dette er røykemetoden som er enklest og mest brukt. Her ligger temperaturen på mellom 50-90° C. Røyketiden er mellom en og åtte timer. Kjøtt som blir varmrøkt blir kokt samtidig. Det kalles lettrøyking hvis kjøttet henger i kortere tid.
Ved industriell røyking kan en bruke sprayrøyking eller røyking med væske.
Hvordan kan du røyke kjøtt selv?
Det er ulike måter å røyke kjøtt på hjemme. Husk at TID er en viktig ingrediens du må ha mye av!
Røyking i jerngryte
Du trenger en jerngryte med lokk, en rist i bunnen av gryten, aluminiumsfolie og røykspon.
- 3 ss røykspon legges i bunnen av gryten
- legg i risten
- legg på aluminiumsfolie (brett litt opp over kantene)
- legg i produktene som skal røykes
- legg på lokk
- Sett platen på full styrke i 15 minutter. Skru ned varmen og la pølsene/kjøttet ligge i ca 20 minutter, eller til de er gjennomkokte.
Røyking i bærbar røykeovn
Dette er kun til små porsjoner pølser eller kjøttstykker. Røyking skjer ved bluss og ulike typer spon. Ulike typer røykeovner fås kjøpt.
Hjemmelaget røykeovn av et gammelt oljefat
- skjær toppen av oljefatet
- rengjør dette grundig
- bygg opp et ildsted kantet med stein
- sett oljefatet med den åpne siden opp, oppå ildstedet
- legg en stokk (eller rist) tvers over åpningen, til å henge eller legge pølsene på
- legg spon i bunnen av oljefatet
- legg eller heng pølsene på toppen av fatet og legg på lokk
- fyr opp ildstedet med ved eller propan
- regulere varmen slik at du får rett temperatur
Vedfyrt røykeri i skråning
Består av tre deler; ildsted, røykkanal og røykekasse.
- anlegg ildstedet nederst i en skråning
- legg deretter røykkanalen (4-6 meter) svakt hellende oppover og inn i røykekassen eller røykeovnen
- ildstedet kan enten være en gammel ovn med dør, eller en overbygget steingrue med mulighet for å sette en steinhelle foran åpningen slik at en kan stenge av for trekken.
- fra ildstedet lages fem til seks meter lang rørgang. Dette kan være en renne som er steinkledd, legg jord og torv på toppen. Eller en kan legge et betongrør og vippe litt jord og torv på toppen.
- jo dypere rørene legges jo mer torv må legges over
- det må være en liten helling oppover fra ildstedet til røykekassen
- røret som er nedgravd skal munne ut i bunnen av røykeovnen eller røykekassen (kan lages av et gammelt oljefat)
- øverst i røykeovnen lages en kile som en rist kan ligge på
- ett trelokk eller et røykeklede skal legges over mens en røyker
- til opptenning brukes småved som raskt brenner ned, bruk deretter spon, sagflis eller einebær
- hold opptenningsveden glødende i bunnen og i forkant av røykovnen, men ikke la det blusse opp til ild.
Ikke bruk flis av gran eller furu til å fyre i vedfyrte røykeovner. Disse tresortene avgir mye tjære og skadelige røykstoffer. Einer og flis av løv- og frukttrær egner seg utmerket. For å få litt smak på kjøttet kan urter tilsettes sponet.